Версія для друку
Розділ Суспільство

У Шепетівці обговорювали питання запобігання та протидії домашньому насильству

Автор 18 вересня 2019, 15:00

17 вересня у приміщенні районної бібліотеки ім. М. Коцюбинського відбувся семінар «Нововведення у законодавстві про запобігання домашнього насильства», участь у якому взяли представники управління соціального захисту населення, служби у справах дітей, відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму районної державної адміністрації, районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, сектору превенції Шепетівського ВП ГУНП у Хмельницькій області, місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Шепетівського міськрайонного суду, психологи, що працюють у школах, спеціалісти селищної та сільських рад району, які надають соціальні послуги.

Під час семінару до відома присутніх доведено основні положення постанови КМУ від 21.08.2019 року №824 «Про затвердження типових положень про денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, та спеціалізовану службу первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі"; обговорено основні положення Законів України «Про протидію домашнього насильства», «Про соціальні послуги».

Також в ході семінару було обговорено алгоритм реагування та взаємодії з метою надання якісних комплексних послуг постраждалим особам та забезпечення вчасного реагування на випадки насильства, проведено аналіз ситуації щодо зафіксованих випадків насилля в сім’ях Шепетівського району з початку року.

Підводячи підсумки по даному питанню, всі присутні одноголосно погодилися з основним завданням, поставленим державою: „Постраждалі особи повинні знати свої права, можливість отримання допомоги від суб’єктів взаємодії та порядку її отримання, а також мати доступ до якісних послуг на рівні районних, виконавчих органів селищної та сільських рад, у тому числі об’єднаних територіальних громад”.

Директором районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ларисою Романець було піднято питання надання соціальних послуг сім’ям, дітям та молоді. Обговорено нормативно-законодавчу базу з даного питання, реалізацію экспериментального проекту щодо створення сприятливих умов для реалізації прав дитини, соціальної підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Останнім питанням порядку денного була підготовка квартальної звітності щодо соціальної роботи, щодо сімей, дітей та молоді за 9 місяців 2019 року. На завершення присутнім були роздані інформаційні буклети «Відповідальне батьківство» та «Все, що ти маєш знати про ВІЛ/СНІД»

Шепетівська районна державна адміністрація Хмельницької області