Версія для друку
Розділ Суспільство

З першого квітня стартує нерестова заборона на лов водних біоресурсів

Автор 21 березня 2019, 13:25

З першого квітня 2019 року на Хмельниччині розпочинається весняно-літня заборона на лов водних біоресурсів. Тривалість заборони відрізняється залежно від водойм. Про це повідомило Управління Державного агентства рибного господарства у Хмельницькій області.

Любительський та спортивний лов водних біоресурсів на рибогосподарських водних об’єктах, підконтрольних Управлінню Державного агентства рибного господарства у Хмельницькій області, заборонений у такі строки:

  • у всіх водосховищах з 1 квітня по 9 червня;
  • у всіх річках та їх кореневих водах з 1 квітня по 19 травня;
  • в придаткових системах водойм (протоки, гирла, стариці, меліоративні канали, розливи водойм, які тимчасово заповнюються водою в період весняної повені ) з 1 квітня по 29 червня.

«Не всі риби йдуть на нерест одночасно – деякі раніше, деякі пізніше. Тому, аби максимально забезпечити умови спокою та тиші для всі видів, Управління зверталось за погодженням до Інституту рибного господарства України Національної Академії аграрних наук України», - зазначає керівник Хмельницького рибоохоронного патруля Андрій Полудняк.

Заборона також стосується і промислового вилову. Суб’єктам господарювання заборонено здійснювати вилов на водоймах області з 1 квітня по 9 червня.

«Через особливості розмноження раків – вони полюбляють більш теплу воду, їх виловлювати заборонено до кінця червня», - наголошують у відділі іхтіології та регулювання рибальства.

Також під час нересту заборонені змагання з рибальства та підводного полювання. Сувора заборона у цей період стосується днопоглиблювальних, вибухових, бурових, сейсмологічних робіт, видобутку гравію та піщано-ракушкової суміші у рибогосподарських водних об’єктах Хмельницької області та прибережних захисних смугах. Аби не турбувати рибу, також заборонено пересування будь-яких плавзасобів, за винятком проходу фарватером, транзитного проходу, виконання робіт по встановленню бакенів у випадках надзвичайної потреби (шторм, туман, аварія і т.п.), крім суден спеціально-уповноважених органів, які здійснюють охорону водних біоресурсів.

Фахівці відомства нагадують, що під час нересту любительське рибальство дозволено виключно на спеціально визначених Управлінням Держрибагентства у Хмельницькій області ділянках водойм однією поплавковою  або  донною  вудкою  із  одним гачком і спінінгом з берега.

Хмельницький рибоохоронний патруль закликає громадян дотримуватись Правил любительського і спортивного рибальства. У разі виявлення порушення - прохання терміново повідомляти за номером телефону всеукраїнської безкоштовної «гарячої лінії»: 0 (800) 50-52-50 або на «гарячу лінію» відомства: (068) 384 98 10.

Останнє редагування 21 березня 2019, 13:52