Версія для друку
Розділ Освіта

Шепетівський полярник поділився враженнями від "білого" континенту

Автор 06 липня 2021, 21:14
Шепетівський полярник поділився враженнями від "білого" континенту Суспільне Поділля

Більше року в зимовій експедиції в Антарктиді перебував шепетівчанин Максим Білоус. За його словами, на Антарктичній станції працював системним механіком. До цього він був приватним підприємцем та мав власну майстерню. Про життя та роботу в Антарктиді чоловік розповів Суспільному.

Щороку національний антарктичний науковий центр оголошує конкурс для відбору людей на роботу в Антарктиду за різним спеціальностями, розповідає шепетівчанин Максим Білоус, який пройшов відбір конкурсу. Каже, побачив оголошення і вирішив подати документи на посаду системного механіка. Пройшов відбір та потрапив в Антарктиду.

"Я працював механіком майже все своє свідоме життя. Був приватним підприємцем, мав майстерню з ремонту побутової техніки. Раніше працював сервісним інженером з ремонту газових котлів. Я з механікою, можна сказати, на «ти», - каже Максим Білоус.

Дорога з України до Антарктичної станції зайняла 10 днів, з яких дві-три доби добираєшся літаком літаком, а потім п’ять-шість днів - кораблем, каже чоловік. Додає: організм швидко пристосувався до нового середовища.

На станції в Антарктиді працювало всього 10 осіб з України, з яких шість науковців та четверо тих, хто забезпечував життєдіяльність станції. До цієї четвірки входив і Максим Білоус. Каже, в його обов’язки входило підтримання установки, яка опріснює морську воду, а також водозабезпечення, теплозабезпечення та електрозабезпечення станції.

Станція, на якій працювали, знаходиться на острові Галіндез, що у восьми кілометрах від материка, розповідає Максим. Під час перебування в Антарктиді чоловік побував на різних островах, плавав на материк. Каже: в основному, пересувалися в акваторії станції на човнах, а коли замерзав океан - на лижах. У вільний час спостерігав за життям звірів, які проживають на материку.

«Біля станції проживає чотири види тюленів, декілька видів пінгвінів, кити припливають. Кілька раз бачили косаток. Дуже велике розмаїття птахів. Антарктида зачаровує. Там все неймовірно красиве: гори, природа, океан, айсберги. Це не передати словами», - ділиться враженнями Максим Білоус.

За словами чоловіка, зимова експедиція тривала 13 місяців. Чи поїде туди знову, ще не замислювався. Поки, каже, вирішив відпочити вдома.

Відео