Версія для друку
Розділ Події

Президент вручив орден Золота Зірка рідним Ігоря Ляшенко та Володимира Українця

Автор 28 жовтня 2023, 13:21

Президент Володимир Зеленський вручив ордени «Золота Зірка» рідним військовослужбовців Збройних Сил України та Служби безпеки України, які удостоєні звання Героя України посмертно. Вручення відбулося в Білій залі Героїв України Маріїнського палацу в Києві.

«Сьогодні прозвучать звання, імена, прізвища та по батькові 21 громадянина України, полеглих воїнів Збройних Сил України та Служби безпеки України. Солдатів, сержантів та командирів. Синів, братів, батьків. Побратимів, з якими було честю служити. Громадян, якими могла б пишатися кожна поважна держава. Всі імена, які сьогодні прозвучать, – це не просто імена, це імена справжніх подвигів. Імена порятунку – порятунку людей, позицій, держави Україна. Це імена такої сили людей, яка й дозволяє народам зберігатись у світі», – сказав Президент.

Глава держави висловив переконання, що ордени «Золота Зірка», якими відзначений героїзм полеглих воїнів, означають, що про них ніколи не забудуть.

«Що їхні імена та історії – знатимуть. Що Україна завжди буде їм вдячною. І що ви, як і всі інші громадяни України, завжди зможете відчувати, що життя нашої держави, врятоване життями українських героїв, дійсно присвячене всім нашим людям», – наголосив Володимир Зеленський.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять полеглих героїв.

«Вічна та світла пам’ять усім нашим героям різних часів, які боролися заради України, заради кожного й кожної, заради всіх українців! І хай вдячність українським героям завжди пануватиме в нашій державі! Завжди буде в нашій пам’яті», – сказав Президент.

З рук Глави держави отримали «Золоту Зірку» члени родини полеглого полковника Ігоря Ляшенка, командира механізованого батальйону 24-ї окремої механізованої бригади Оперативного командування «Північ» ЗСУ, який у 2004–2005 роках брав участь у складі українського миротворчого контингенту в Косово, а починаючи з 2014 року його батальйон уміло виконував поставлені завдання в Донецькій області.

При переміщенні між пунктами управління підрозділ полковника потрапив у засідку терористів, і Ігор Ляшенко під час бою особисто знищив декількох ворогів, але сам загинув від кульових поранень.

«Золоту Зірку» отримали рідні старшого оперативного співробітника Управління СБУ в Запорізькій області підполковника Володимира Українця, який загинув у листопаді 2022 року під час виявлення позицій противника в районі населеного пункту Білогір’я на Запоріжжі.

Він ефективно корегував артилерію, придушуючи вогневі точки та завдаючи втрат у живій силі. Під час масованого авіаційного та артилерійського обстрілу, неодноразового прямого влучання в закриту українську позицію підполковник Володимир Українець зазнав поранень, несумісних із життям.

У церемонії вручення орденів також взяли участь: секретар РНБО Олексій Данілов, міністр оборони Рустем Умєров, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, голова СБУ Василь Малюк, начальник Генерального штабу ЗСУ Сергій Шаптала.

Останнє редагування 11 листопада 2023, 20:08

Відео