Версія для друку

Застрелили пса, який покусав дівчинку, бо мали підозри на сказ

Автор Віталій Савіцький 20 червня 2019, 14:30

17 червня 2019 року близько 14 години до Шепетівської районної державної лікарні ветеринарної медицини поступило повідомлення від жителя мікрорайону «Шанхай» про те, що на його малолітню доньку напала собака та нанесла покуси в декількох місцях тіла, сталося це біля їх помешкання.

Пересічні громадяни відігнали собаку від дівчинки. Собаку на місці пригоди застрелено в зв’язку з підозрою на сказ, собака не встиг нанести покуси іншим громадянам, які знаходились поблизу.

Власника собаки встановити не вдалося та зі слів свідків дана собака перебувала на цій вулиці декілька днів. При приїзді спеціалістів на місці відстрілу проведено дезінфекцію , труп тварини було відправлено до Шепетівської районної державної лікарні ветеринарної медицини для відбору патологічного матеріалу на сказ та утилізації трупа.

18.06.2019 року пат. матеріал був направлений до Хмельницької регіональної лабораторії Держпродспоживслужби для дослідження на сказ. Проведеним дослідженням в реакції імунофлуоресценції світіння антигену вірусу сказу не виявлено, однак на разі продовжується дослідження методом біопроби шляхом зараження лабораторних тварин, яке триває до 27 діб. Шепетівським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області по даному випадку проводиться епізоотичне розслідування, а спеціалістами Шепетівської районної державної лікарні ветеринарної медицини проводяться заходи згідно Інструкції «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин».
 
Нагадуємо, якщо Вас укусила тварина або її слина потрапила на Вашу шкіру чи слизові оболонки, головне – швидко промити рану (подряпину) водою з милом, обробити краї рани спиртовим розчином йоду, накласти стерильну пов’язку, в цей же день слід звернутися до травматологічного пункту, який працює цілодобово. Єдиним захистом від хвороби є щеплення. Необхідною умовою є з’ясування ім’я та адреси господаря тварини. Це необхідно для того, щоб ветеринар міг спостерігати за станом тварини протягом 10 діб від моменту укусу.
 
Профілактика цього смертельно небезпечного захворювання та заходи боротьби з ним полягають у щорічній вакцинації домашніх тварин проти сказу. Якщо раніше сказ переважно реєструвався у сільській місцевості, то в сучасних умовах зростає кількість випадків в міських населених пунктах. Причинами цього є збільшення кількості безпритульних собак і котів у населених пунктах, особливо у приміських зонах.
 
З метою запобігання захворюванню на сказ серед населення необхідно дотримуватися головних правил:
  1. Уникати контактів з безпритульними і дикими тваринами. Звертати особливу увагу дітей на небезпеку таких контактів.
  2. Своєчасно здійснювати щеплення домашнім тваринам.
  3. За найменшої підозри на захворювання серед тварин – повідомляти територіальні органи Держпродспоживслужби.
  4. Негайно звернутися до лікаря після контакту (укусу або ослинення) з підозрілою твариною, оскільки при проявах клінічних ознак врятувати хворого, як правило, не вдається.
  5. Тільки вчасно і кваліфіковано проведена первинна хірургічна обробка ран та вакцинація проти сказу можуть вберегти потерпілих людей від смертельних наслідків.