Версія для друку

У Плесні школярів вчили самостійно вирішувати конфлікти

Автор 15 грудня 2017, 14:53

Наприкінці минулого року саме Головне управління Національної поліції в Хмельницькій області виступило з ініціативою впровадження в навчальних закладах шкільних служб порозуміння. Першим таку новацію підтримав Шепетівський район і, зокрема, Плесенська загальноосвітня школа.

Влітку цього року сташокласники цієї школи пройшли спеціальне навчання, яке провела Оксана Дацко, один із кращих медіаторів України. А з початком навчального року у Плесні запрацювала шкільна служба порозуміння.

Одними із найактивніших медіаторів у школі є двоюрідні сестри Карина і Богдана Вем. Варто зазначити, що дівчатка дуже різні і раніше досить серйозно конфліктували, але під час літнього тренінгу вирішили всі непорозуміння і зараз працюють пліч-о-пліч.

— Коли я допомагаю розв’язувати конфлікти, почуваю себе ніби лікарем. Тішуся, що моя допомога дійсно комусь потрібна, — говорить Богдана Вем.

Шкільній службі порозуміння навіть виділили окремий кабінет. Усе, що тут обговорюють, залишається тільки між учнем і медіатором. Дирекція взагалі не має сюди доступу.

— Нам дуже подобається, що дітки самі проявляють ініціативу, — розповідає Тетяна Капелюх, директор Плесенської ЗОШ, — Ми, дорослі, про конфлікти дізнаємось пізніше, а діти можуть втрутитись на ранній стадії і таким чином не довести його до «гарячої» точки.

Незважаючи на те, що шкільна служба порозуміння активно працює тільки близько двох місяців, діти провели вже близько 20 медіацій.  Серед тих, кому допомогли медіатори-однолітки — учень 8-го класу Олександр Гарбарук.

— У мене прямо на уроці виник конфлікт з однокласником і вчителька порадила нам звернутися до медіаторів, — згадує Олександр. — Сподобалось те, що все конфіденційно, вчителі нічого не знають. Нам допомогли і ми продовжуємо дружити.

У поліції наголошують на тому, що такі служби відіграють важливу роль у профілактиці підліткової злочинності, адже служби порозуміння допомагають залагодити конфлікт ще до того, як він переросте у кримінал.

— З початку навчального року шкільні служби порозуміння запрацювали в Шепетівському та Волочиському районах. Активно впроваджують медіацію і в Нетішині, — розповідає Сергій Цимбалюк, начальник відділу ювенальної превенції ГУНП в Хмельницькій області. — Сподіваюсь, що в наступному році ця позитивна практика пошириться на всю область.

Сектор комунікації поліції Хмельницької області