В Хмельницькій інфекційній лікарні на лікуванні в закладі перебуває три пацієнти з ботулізмом. Жінка, 53 роки з Хмельницького району, поступила на 3-й день хвороби. Напередодні захворювання вона вживала копчену рибу, придбану на базарі. Двоє інших пацієнтів, жінки, 30 та 69 років, з однієї сім'ї, жителі Хмельницького району, також госпіталізовані на 3-тю добу, хворобу пов'язують із вживанням м'ясного консервованого домашнього паштету.
Усі троє пацієнтів у важкому стані перебувають у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії. У них спостерігаються такі клінічні симптоми, як порушення зору, ковтання, сухість в роті, закрепи, слабкість. Пацієнти отримують необхідне лікування, зокрема одразу при госпіталізації їм був введений протиботулінічний гептавалентний антитоксин.
Як вберегтися від ботулізму:
- не вживайте консервовану їжу сумнівної якості, зокрема з роздутих бляшанок, банок із здутими та деформованими кришками, з неприємним або незрозумілим запахом, помутнінням маринаду;
- уникайте споживання в'яленої, копченої, солоної та консервованої їжі, придбаної на стихійних ринках та на вулиці;
- не вживайте консервовані продукти із простроченим терміном зберігання та будь-які продукти сумнівної якості;
- перед споживанням м'ясних та рибних консервів домашнього приготування проводьте їх термічну обробку;
- дотримуйтесь гігієни та правил стерилізації при домашньому консервуванні.
Ботулізм можна успішно вилікувати, якщо при появі перших симптомів (порушення зору, двоїння в очах, утруднення ковтання, нудота, блювота, виражена сухість в роті, слабкість) відразу звернутися за медичною допомогою та вчасно отримати специфічне лікування – введення протиботулінічного гептавалентного антитоксину.
Хмельницька інфекційна лікарня