Версія для друку
Розділ Суспільство

Олексій Жмеренецький. Що обіцяв на виборах і що насправді зробив

Автор Оксана Банкова 02 квітня 2021, 18:05
Жмеренецький Олексій Сергійович Жмеренецький Олексій Сергійович Фото із фб-сторінки нардепа

Йдучи на вибори до Верховної Ради України в 2019 році, кожен із кандидатів пропонував виборцям свою передвиборчу програму. Минуло понад півтора року. І, як з’ясувалося, упродовж цього часу депутати, які здобули перемогу в семи виборчих округах Хмельниччини, по-різному ставилися до виконання передвиборчих обіцянок, що стосувалися їхніх округів: хтось систематично працював задля виконання взятих на себе зобов’язань, а хтось поки відкладав їх реалізацію.

Тож що відомо про те, як втілюють у життя свої обіцянки нардепи, яким вдалося отримати заповітні мандати, переконавши мешканців мажоритарних виборчих округів Хмельниччини в своєму прагненні поліпшити їхнє життя? Чи спрямовані законодавчі ініціативи парламентарів, їхні запити, публічні заяви на виконання передвиборчих декларацій?

Обранець від 190 виборчого округу, представник фракції партії «Слуга народу» у Верховній Раді Олексій Жмеренецький обіцяв мешканцям свого округу чимало: добиватися від уряду прозорого механізму ремонту доріг за принципом «Найгірші дороги ремонтуються першими»; взяти під власний контроль проведення медичної реформи в закладах охорони здоров’я округу; внести законопроєкти, які позбавлять країну стихійних сміттєзвалищ; стимулювати створення нових робочих місць з гідною заробітною платнею шляхом впроваждення прозорих програм підтримки бізнесу, особливо молодіжних стартапів; відстоювати максимальну відкритість та ефективність місцевих бюджетів, а також посилювати їх державними цільовими коштами на потреби округу; дбати про прийняття справедливої соціальної допомоги найбільш вразливим верствам: пенсіонерам, людям з інвалідністю, дітям-сиротам.

Ані в наявному на цей момент звіті депутата, ані в інших джерелах інформації про хід виконання конкретних обіцянок не йдеться. Утім про підтримку нардепом процесів децентралізації говорить, наприклад,  той факт, що він значиться одним із ініціаторів законопроєкту про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо розпорядження землями комунальної власності. Відсутні на цей момент в законотворчому доробку Олексія Жмеренецького і проєкти законів, спрямовані на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ. Та при цьому підтримку екологічних ініціатив підтверджує запит щодо виділення коштів на проведення заходів Програми охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області на виконання робіт із перевезення та утилізації непридатних хімічних засобів захисту рослин.

Тези про необхідність прозорого механізму ремонту доріг, загалом позитивне ставлення депутата до медичної та екологічної реформ засвідчують відомості з сайту «Вони голосують для тебе». Так, Олексій Жмеренецький максимально голосує за законопроєкти, що мають на меті посприяти реалізації екологічної реформи, послідовно – медичної реформи, а також послідовно віддає свій голос за політику якісного управління дорожнім фондом. Щодо доріг, то про кошти, виділені на їх ремонт, нардеп звітував улітку минулого року як про досягнення монобільшості у Верховній Раді.

Zhmerenetskyi Post

Скрін зі сторінки у фейсбуці “Олексій Жмеренецький

Із задекларованим у програмі депутата наміром впроваджувати прозорі програми підтримки бізнесу співзвучне голосування за законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо надання державних гарантій на портфельній основі та впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом.

«Законопроект запроваджує новий механізм державної підтримки малого та середнього підприємництва. Підприємствам надаватимуть державні гарантії для забезпечення часткового виконання боргових зобов’язань в обсязі до 5 млрд грн», – написав Олексій Жмеренецький на своїй фейсбук-сторінці.

Треба додати, що, за інформацією ресурсу «Слово і Діло», який відстежує виконання обіцянок народними депутатами, проаналізовані передвиборчі заяви обранців від мажоритарних округів Хмельниччини наразі визначені як такі, що перебувають «у процесі».

Насправді, минуло не так багато часу, щоб вимагати від депутатів остаточного звіту про виконання обіцянок. Зрозуміло, що фактор пандемії значною мірою скорегував плани парламентарів, що представляють Хмельниччину. Проте з аналізу видно, що деякі нардепи уже з перших днів у Раді систематично працюють задля виконання взятих на себе ще напередодні виборів зобов’язань, корелюючи з ними і свою законотворчу діяльність, і роботу з виборцями. Натомість інші депутати зосереджують увагу на питаннях, про які в програмі не йшлося, або ж поки відкладають реалізацію деяких обіцянок. До того ж, як засвідчив аналіз, нерідко парламентарі помилково вбачають своє основне призначення у так званому залученні коштів на округи.

Та наостанок все ж не зайве нагадати народним обранцям, що написаного сокирою не вирубаєш, а свого слова бажано дотримуватись, позаяк наприкінці каденції про невиконані обіцянки можуть згадати навіть ті виборці, які не звикли читати передвиборчі програми перед тим, як ставити позначку навпроти прізвища у виборчому бюлетені.

Більше про передвиборчі обіцянки народних депутатів від Хмельниччини та їхню реалізацію читайте у повній версії матеріалу.

Останнє редагування 02 квітня 2021, 18:15