Версія для друку
Розділ Суспільство

50 людей на все село: як без транспорту і магазину живуть селяни у Мальованці

Автор 13 жовтня 2020, 19:30
50 людей на все село: як без транспорту і магазину живуть селяни у Мальованці Фото: Суспільне Поділля

Без магазину та аптек живуть жителі села Мальованка. Село знаходиться у Шепетівському районі, проживає тут близько 50 людей і майже усі пенсіонери. При в’їзді до села немає навіть знаку з назвою. Про будні жителів розповіли у Суспільному Поділля.

Місцева жителька Людмила Бойко розповідає, аби придбати хоча б якісь продукти, селянам доводиться їхати у сусіднє село, яке в п’яти кілометрів від їхнього. Додає, що через вік та стан здоров’я не усі жителі можуть туди дістатися.

Переселенка зі сходу Людмила Бойко живе у Мальованці разом із чоловіком 6 років, про життя у селі розповідає:

«маршрутки не ходять, дороги розбиті, магазина, аптеки не має. Хліб на городі не росте, ковбаса теж не росте, але її інколи хочеться, собачці теж їжа не росте, і ось так і живемо».

46 років живе у селі Мальованка пенсіонер Володимир Свірський. Розказує свій шлях до міста. Каже, їздить до райцентру раз на тиждень, аби придбати необхідні речі та продукти:

«в нас на пряму, до електрички 3 км, їздимо велосипедами, там ставимо велосипеди, їдемо на Шепетівку, скуплюємось».

Місцевий житель В’ячеслав Дацюк каже, за продуктами та в аптеку їздить до сусіднього села Поляни за 5 кілометрів велосипедом. Додає, не працює, веде власне господарство і цим заробляє на життя:

«в мене 4 кози, город, більшість все домашнє. Живемо з журавлини, черніки, грибів, калгану, лікарські трави. В нас заготівельники тут зимою приймають гілки берези, можна теж підзаробити».

З власного господарства живе й Неля Степанівна. З продажем продуктів часом виручають сусіди, каже ще одна жителька Валентина Володимирівна:

«Дві корови на село. Ще коні ходять, є пару коней. Не має навіть молока де взяти, ось домашнього молока хочеться, чи домашнє яйце хочеться, ну підеш до сусідки, вона звичайно продасть тобі, але ж молока хочеться».

Жителька села Мальованка Валентина Володимирівна додає, 10 років тому у селі був і магазин, і медпункт. Наразі залишився лише будинок культури, який також планують закрити.

«Раніше був медпункт — закрили, магазин викупили, ну взагалі нічого не має, ще хочуть клуба закрити. Приїжджають із сусіднього села з Полян, із Судилкова, концерт нам дають часом, ми сюди приходимо часом. Нам дітки і танцювали дуже гарно і співали, але це буває лише раз в рік, ну нехай хоч раз в рік», - розповідає Валентина Володимирівна.

Чи планують у селі відновити роботу магазину та аптечного пункту знімальна група Суспільного хотіла запитати в Судилківській ОТГ, до якого відноситься село Мальованка. Проте поспілкуватися із головою сільської ради Тетяною Котик не вдалося. Секретарка не на камеру сказала: начальниця у відпустці. Самі ж працівники у коментарях відмовили.

Суспільне Поділля

Останнє редагування 14 жовтня 2020, 14:59

Відео