Версія для друку
Розділ Суспільство

Що буде із Шепетівським районом після реформи

Автор Віталій Мосійчук 09 січня 2019, 17:13

За свою історію Шепетівка була і Шепетівським округом, районний містом і, як тепер, обласного підпорядкування, хоча була і волостю у складі Ізяславського повіту, а на початку 19 століття взагалі була Антонінською волостю.

І знову ділять Україну по-новому, продовжуючи адміністративно-територіальну реформу ще часів президента Ющенка і керівника цієї реформи Романа Безсмертного. М'яко кажучи, спроби були невдалими. Хоча повселюдно проводили обговорення і були напрацьовані документи. Теперішня влада зрозуміла, що "державне око", а по-новому це префекти, повинні стежити за дотриманням законності органами місцевого самоврядування і цю справу необхідно продовжити, але без обговорення. Наразі відбувається добровільне об'єднання громад -  це базовий рівень. Та нові громади ніяк не вписується в одну систему зі старими районами. Тому буде побудована нова система адмінтерустрою, що включає укрупнення районів.

Уряд вже подав на розгляд Верховної Ради новий проект реформи адмінтеродиниці. Найближчим часом нас чекає перекроювання районів і для нас новина -  Шепетівського району може не бути!

Чесно кажучи, здивування є великим, бо здається Шепетівці нічого такого не загрожувало: перспективний план формування територій громад Хмельницької області був Урядом затверджений, змін щодо нашого міста не було внесено. Зрозуміло, що багато людей висловлюють нерозуміння такого рішення.

Гройсман на формі місцевого самоврядування роз'яснював, що

"Центрами нових районів будуть, в основному, найбільші в кожній області міста обласного підпорядкування, включаючи обласний центр"

Основою формування нових районів є ідея, закладена у формування госпітальних округів. У Хмельницькій області були чітко окреслено про те, що буде 3 госпітальних округи: Хмельницький, Кам'янець-Подільський і Шепетівський. Шепетівський округ є північним і до нього мали входити Славутський, Ізяславський, Полонський, Білогірський, Теофіпольський, Старокостянтинівський район.

Чому і навіщо вніс зміни, невідомо. Мабуть краще на ці питання могли б відповісти шепетівчанам їх обласні депутати. А саме:

  • які критерії використані при формуванні плану укрупнення нинішніх районів області
  • чи враховані економічні, соціальні, логістичні та інші фактори, які мають суттєвий вплив на спроможність майбутніх районі
  • яким чином буде забезпечуватись доступність жителям, особливо віддалених населених пунктів, до якісних адміністративних, медичних, соціальних та інших послуг.

Нас заспокоюють, що це не є принциповим, адже довідки, реєстрації, інші адмінпослуги будуть надаватися людям в громадах.

Однак вирішення багатьох повсякденних проблем через віддаленість відповідних служб таки буде. Позитивним буде хіба що скорочення адміністративного апарату.

Боротьба за статус майбутніх центрів укріплених районів усе ж існує, це боротьба за майбутнє міст і інвестицій.

Шепетівка відповідає всім критеріям при формуванні нової моделі, насамперед - це зручність і доступність послуг для громадян. І хоча ми й певним чином дещо поступаємося Славуті в економічних показниках, ми не є депресивними.

Це щодо того, що укрупнення районів є основними завданнями рівномірного розподілу ресурсів. Зате відстань з Полонного чи Старокостянтинова  до нас менша, отже особливо віддалені населені пункти будуть забезпечені послугами краще.

Хочеться вірити, що нова адміністративно-територіальна реформа не нашкодить людям і забезпечить зручність і доступність послуг для всіх громадян.

Останнє редагування 09 січня 2019, 18:51