Версія для друку
Розділ Спорт

Як тренується та про що мріє наймолодший чемпіон України з більярду

Автор 01 червня 2021, 14:51
Як тренується та про що мріє наймолодший чемпіон України з більярду Фото Суспільне Поділля

Дванадцятирічний шепетівчанин Михайло Ларков у квітні 2021 року переміг у чемпіонаті України з більярду серед чоловіків, де змагався 51 учасник. Після перемоги хлопець увійшов в історію українського більярдного спорту, ставши наймолодшим чемпіоном. Про це Суспільному розповів тренер Михайла Олександр Книш.

За його словами, від початку року Михайло здобув 6 золотих медалей на різних турнірах.

Тренується Михайло сім днів на тиждень у сімейній більярдні. В будні дні хлопець займається одразу після школи, а у вихідні з 11 години ранку до 7 вечора.

"Я встаю о 7.30. Йду в школу. О 3 години після школи я ще іду займатися у художню школу, а після художньої на тренування. Якщо не має занять з у художній школі, тоді одразу іду на тренування з більярду"

Михайло розповідає, що до більярдного спорту займався футболом.

"Я колись футболом займався, після тренування приходив в більярдну, і просто руками шари катав. Пізніше батько мені тренера знайшов, і так почав тренуватися"

Олександр Книш тренер з більярду майже 20 років, згадує перше знайомство із Михайлом у 2017 році.

"Перед тим як їхати сюди, я попросив скинути мені ролик, тому що були сумніви якого він зросту, як буде над столом стояти. І коли я подивився – я побачив, що можна їхати. Це перший раз я приїхав, маленький, але очі горіли більярдом. Так все почалося"

Тренер додає, приїжджає спеціально на тренування з Кривого Рогу.

"Я приїжджаю в Шепетівку один-два рази на місяць. Займаємося по 4-7 годин на день. Коли я не в Шепетівці, заняття проводимо онлайн. Я даю йому завдання та дивлюся, як він тренується", - розповідає Олександр Книш.

Мама Михайла Віта Ващицька пояснює своє ставлення до незвичного вподобання сина.

"Я в будь-якому виді заняття підтримую його повністю, він раніше футболом займався, ми його підтримували, потім переключився на більярд. Спочатку трішки хвилювалися. Але зараз повністю підтримуємо, залишаємо роботу і їдемо на тренування"

Перші змагання Михайла, відбулися після п'яти місяців тренувань.

"Йому було вісім років, він десь так серйозно 5 місяців позаймався, поїхали ми в Харків на чемпіонат України. Він тоді одразу друге місце зайняв"

Наразі Михайло із тренером готуються до чемпіонату світу серед юніорів, який відбудеться у липні цього року у Мінську. На запитання, ким у майбутньому хоче бути, Михайло відповів: "Чемпіоном світу".

Останнє редагування 01 червня 2021, 14:59

Відео