Як стати моряком, що для цього потрібно

Якщо вам подобається море, і ви проявляєте інтерес до різних суден, то стати моряком - це хороший вибір для вас. Але треба розуміти, що робота моряка досить важка, тому моряки повинні бути фізично здоровими і морально стійкими. Так як робота моряка часто буває фізично важка, і робочий день може тривати довго. До того ж, коли ви станете моряком, то вам доведеться працювати в будь-яку погоду, і в будь-який час доби. Ця стаття про те, як стати моряком і піти працювати в море.

Перш ніж подавати заявку на роботу у спеціалізованих компаніях типу http://globalmarine.com.ua/ потрібно знати, що екіпаж судна ділиться на дві частини: командний і рядовий склад. У цій статті мова піде про те, як почати роботу в морі на посаді рядового, матросом або мотористом. Матрос, як правило, працює на палубі; а моторист, в основному, виконує роботи в машинному відділенні, де встановлений двигун і інші механізми забезпечення.

Але без спеціальної морської підготовки, на судні працювати неможливо, для цього необхідно пройти навчання на спеціальних курсах. Такі курси мають право проводити тільки морські тренажерні центри, які мають на те дозвіл морської адміністрації. Щоб записатися на ці курси, в першу чергу, у вас повинен бути атестат про закінчення середньої освіти.

По закінчення спеціальних навчальних курсів видається сертифікат міжнародного зразка. Тривалість навчання може бути від 3 до 6 місяців, в різних навчальних центрах по-різному. Відразу хочу відзначити, що з цим утворенням ви ніколи не станете офіцером (особою командного складу), для того необхідно отримати освіти в морському вузі. Крім як пройти підготовчі курси, для роботи в морі вам знадобляться спеціальні документи.

  • Книжка моряка і Посвідчення Особи Моряка, з недавніх пір ці документи стали видаватися замість колишнього Паспорта моряка. Ці документи видає адміністрація порту. Для їх отримання потрібно: Сертифікат про закінчення спеціальних курсів і фотографія.
  • Міжнародний паспорт, так як під час рейсу ви будите перетинати кордони різних держав. Видається відділеннями Державної міграційної служби України.
  • Вам необхідно пройти медичну комісію. Це медичний огляд, який підтверджує, що ви досить здорові, щоб працювати в морі. Таку медичну комісію можуть робити тільки лікарі, які мають на це спеціальний дозвіл від державних органів. Тому не звертайтеся з цим проханням до звичайних терапевтів, тому що така довідка буде не дійсна.

Список установ, які мають право на проведення такого медичного огляду можна дізнатися в адміністрації порту. Під час медичної комісії вам зроблять щеплення від жовтої лихоманки, яка діє 10 років. Після щеплення видається жовта книжечка, що підтверджує це. Також у вас повинна бути щеплення від правця.

Треба сказати, що для роботи вам бажано знати англійську мову на рівні, достатньому для отримання наказів і доповідей про їх виконання. Для цього можна пройти курси англійської мови, хоча цілком можна вивчити мову самостійно, якщо в школі базові знання англійської мови ви отримали.

Після того, коли всі перераховані вище документи будуть у вас готові. А їх насправді може виявитися більше, в залежності від того на якому судні ви плануєте працювати і в якій ролі, але про це вам обов'язково розкажуть в навчальному центрі. Тільки після всього цього ви можете влаштовуватися на роботу. Для цього потрібно йти в крюїнгові компанії, які набирають плавсклад, і проситися на роботу.