Яка буває теплоізоляція на трубах

У наш час гостро стоїть питання про енергозберігаючі технології. Розробляються різноманітні утеплювачі і схеми утеплення, що застосовуються в різних галузях. Вони відноситься не тільки до житлових будівель, промисловість також потребує якісного енергозбереження. Ізоляція всіляких агрегатів і устаткування, часом не тільки потрібна, а просто необхідна.

Ізоляція труб https://fiting.kiev.ua/truba/izolyaciya-truba.html необхідна як для підтримки високої температури теплоносія в трубах, так і для запобігання промерзання їх вмісту.

Отже, розглянемо докладніше, який матеріал використовується для теплоізоляції труб. Головною характеристикою такого матеріалу є низька теплопровідність і, в деяких випадках, високі пожаростойкие якості.

Такими якостями володіє мінеральна вата. Область її застосування досить велика, в тому числі і ізоляція труб. Вона є незамінний матеріалом в тих випадках, коли потрібно ізолювати труби з теплоносієм високої температури. Спеціальну фольговану мінеральну вату можна використовувати для теплоізоляції димохідних труб.

Наступний вид ізоляції труб проводиться з пінополістиролу (пінопласту). Виготовляються дві половинки різного діаметру по 1, 2 метра з кріпильними замками шип-паз. Пінопласт вже давно зарекомендував себе як один з кращих теплоізолюючих матеріалів. Низькі показники теплопровідності і вологовбирання роблять цей утеплювач незамінним в деяких галузях. Фізико-технологічні показники не змінюються протягом 50 років. Дуже низький показник вологовбирання дозволяє використовувати його при високих і низьких температурах.
Утеплення труб проводиться також Піноізолом. Це близький родич відомого нам пінополістиролу (пінопласту). Відрізняє його від інших утеплювачів спосіб укладання. Укладання проводиться нанесенням піноізолу в рідкому вигляді. Всі теплоізоляційні властивості відповідають властивостям пінопласту. До всього іншого можна додати, що рідка консистенція дозволяє виготовити герметичну конструкцію.

Ізоляція зі спіненого поліетилену найпоширеніший вид теплоізоляції труб, особливо в побутових умовах. Це готові оболонки, які приймають форму труби, обволікають і ізолюють. Для монтажу такої ізоляції не потрібно особливої ​​вправності. Буде необхідний ніж, маркер, клей або спеціальна монтажна липка стрічка. Ізоляція ріжеться уздовж по спеціальному шву-заготовці, після установки цей шов склеюється. Склеювати потрібно також стики ізоляції між собою. Завдяки своїй спіненій структурі даний вид теплоізоляції з легкістю виконує покладені на неї функції. Застосовується не тільки для ізоляції труб холодного та гарячого водопостачання, каналізації і вентиляції, а й для морозильних установок, при бетонуванні деяких ділянок труб для ізоляції від агресивного впливу цементної суміші. Варто відзначити, що це самий екологічно чистий вид утеплення труб, він не виділяє шкідливих речовин при його експлуатації.

Одним з інноваційних засобів на сьогоднішній день є теплоізоляційна фарба. Не так давно її розробили вчені, і досить таки швидко впровадили в сучасне виробництво. До її складу входять керамічні мікросфери, перліт, піноскло та інші наповнювачі з високими теплоізоляційними властивостями. Шар такої фарби здатний замінити сантиметри утеплювача з мінеральної вати і пінополістиролу. Потрібно відзначити, що цього виду утеплювач є екологічним продуктом і при його експлуатації не потрібно додаткової вентиляції. Теплоізоляційну фарбу можна застососувати в умовах високих температур. При її розпиленні або забарвленням вона здатна проникати у важкодоступні місця, що не тільки виконує функцію теплоізоляції, а й додаткову антикорозійну функцію.

Використовуючи теплоізоляцію труб, ми не тільки захищаємо трубопровідні системи від заморожування, а й зменшуємо тепловтрати при транспортуванні теплоносія. Всі вище наведені види утеплення труб розроблені для головної мети - зниження експлуатаційних витрат. І їх застосування гарантує значну економію коштів і безперебійну роботу будь-яких видів трубопроводів.