Що таке гідроакумулятор і для чого він потрібен

Гідроакумулятор використовується в автономних системах водопостачання для стабілізації тиску. Він захищає від гідроударів і створює запас води на випадок відключення електроенергії. Корисний на дачній ділянці і незамінний в заміських будинках без центрального водопроводу. Експертирозповіли, що таке гідроакумулятори, як вони працюють, які бувають.

Що таке гідроакумулятор?

Гідроакумулятор також називають гідробаком, мембранним, розширювальним або накопичувальним баком. Устрій гідроакумулятора досить простий: металева ємність з каучукової або бутилкаучуковою мембраною усередині. Мембрана за формою нагадує велику грілку.

Принцип роботи гідроакумулятора

Вода від насоса або водопроводу потрапляє в мембрану гідробак. Тиск в гідроакумуляторе без води становить 1 - 1,5 бар, з водою - 3,5 - 4,5 бар. Гідрореле відстежує показники, включаючи і вимикаючи насос після досягнення мінімальних і максимальних встановлених значень. При відкритті крані або включенні споживача води тиск повітря «видавлює» воду в труби.

Навіщо потрібен гідробак?

При включенні насосу без гідробака відбувається гідроудар - різке збільшення тиску в трубах і шлангах. Це може пошкодити підключену до системи техніку (пральні або посудомийні машини), зірвати крани, збити вентилі, пошкодити труби і шланги.

Також в гідробаку завжди присутній невеликий запас води, що зменшує частоту короткочасних включень насоса і дозволяє використовувати воду навіть при відключеній електриці.

Який потрібен обсяг гідробака?

Від обсягу бака залежить запас води, який буде доступний в автономному режимі. Універсальної формули для його розрахунку немає, але, в середньому, 25 л бака вистачить сім'ї з двох чоловік при трьох точках споживання: крані, душі і унітазі. Такого бака досить при середньому споживанні 2 куб. м води на годину. При відключенні світла запасу води вистачить, щоб помити руки і налити води в чайник.

В областях з частими перебоями електроживлення або при споживанні до 3,5 куб.м / год слід вибирати баки 50 л, а при більш високій витраті води - від 100 л.

Зазначений виробником обсяг - це вся бочка цілком, обсяг води всередині буде мінімум на третину менше. Тобто, в гідробаку на 100 л поміститься близько 70 л води, а то і всього 50 л.

Типи гідроакумуляторів

За призначенням:

  • Для водопровідних систем. Усередині бака перебуває мембрана у формі грілки, груші або пляшки. Підходять для холодної або гарячої води, в залежності від матеріалу виготовлення.
    Для систем опалення. Всередині встановлена ​​діафрагмове мембрана. Такий гідробак приймає надлишок рідини в магістралі опалення, підтримує стабільний тиск в системі.

За типом розташування:

Баки бувають горизонтальні і вертикальні. За функціоналом вони абсолютно однакові, вибирайте бак, виходячи зі зручності установки.

Єдина відмінність - видалення в мембрані повітряних «пробок», які зібралися . У будь-якій водопровідній системі присутні невеликі пухирці повітря. Згодом вони накопичуються і створюють повітряну пробку.

У деяких моделях вертикальних гідробаків для спуску повітряної пробки передбачений повітророздільний клапан. У горизонтальних і вертикальних баках без клапана потрібно періодично повністю спускати воду.

Періодичність профілактичних спусків індивідуальна для кожної системи: раз на місяць або раз на рік.