Щоб був ранній врожай: вибираємо озиму цибулю сіянку

Ранній врожай цибулі особливо цінний навесні, аби його отримати варто добре підготуватися, зокрема визначитися наперед із сортами озимої цибулі. Така сіянка https://parcel.com.ua/cibulja-i-chasnik/luk-sevok-ozimyi/ потребує певних зусиль для вирощування, проте дає гарний вихід та має ряд переваг. Про основні аспекти вибору сорту озимої цибулі та її вирощування, читайте далі у статті.

В чому переваги озимої цибулі сіянки?

Якщо фермер бажає мати навесні врожай цибулі - озима сіянка оптимальний варіант, адже дозволяє отримати на 2-3 тижні раніше готову до продажу цибулю, на відміну від весняних сортів. Тоді й на ринок можна так продукцію реалізовувати раніше.

Окрім цього, більшість сортів озимої городини має гарну стійкість до різних хвороб та шкідників, тож й обробляти їх пестицидами потрібно менше. Що стосується поливу та догляду, то й тут значна перевага - треба менше поливу, оскільки коренева система найбільше розвивається в осінню, зимову пору.

Які сорти є?

В Україні чудово родять голландські сорти, однак при виборі саме озимої сіянки важливо враховувати кліматичні умови, які по різних регіонах суттєво впливають на вирощування цибулі.

Для північних регіонів, де зима достатньо холодна найбільш популярними є сорти:

  • радар - високоморозостійкий сорт зі стабільним врожаєм, який добре зберігається. Має жовте лушпиння, строк дозрівання - середньопізній;
  • сеншуй також середньопізній сорт з високим врожаєм та морозостійкістю;
  • сноубол - середньоранній сорт з високою морозостійкістю. Має білу цибулину, ніжний смак та чудовий для салатів;
  • шекспір - високоморозостійкий, ранній сорт, який чудово зберігається. Також підходить для висіювання у різних кліматичних умовах;
  • електрик - має високу стійкість до морозів, раннє достигання. Цибулина червона з солодкуватим смаком, чудово для салатів.

Добре переносять низьку температуру сорти:

  • стурон - має високу врожайність, стійкість до хвороб, добре зберігається взимку. Витримує морози до -15 без покриву снігом;
  • сеншуй - пізньостиглий сорт з високою врожайністю, але підходить для регіонів з помірним кліматом. Також чудово зберігається;
  • коррадо - середньоранній сорт з гарним врожаєм, стійкістю до хвороб і добре переносить холод. Має тривалий термін зберігання.

Посадка та догляд за озимою цибулею

Після того, як вибрано сорт озимої цибулі, варто добре підготувати грунт до посадки озимої сіянки. Він має бути дренованим, родючим, бажано внести мінеральні добрива чи компост. Озиму городину найкраще починати садити наприкінці вересня, у жовтні. Глибина саджання - не менше 4 см, максимально - 6 з проміжками між рядами до 30 см, між рослинами - до 15.

Полив має бути помірним, без перезволоження і до морозів. Починати знову полив треба навесні, коли спостерігається активний ріст рослин, тоді ж і вносять азотні добрива. Зберегти воду та вологу, захистити від перепадів температур допоможе мульчування.

Тож, озима цибуля буде чудовим варіантом для тих, хто хоче мати якісний врожай та рано реалізовувати продукцію з поля. Необхідно підібрати оптимальний сорт до свого регіону, погодних умов та грунту, підготувати його, аби успішно виростити максимальну кількість городини. Завдяки численним перевагам озимі сорти набувають популярності як у приватних господарствах та фермерствах.

0
репостів
0
репостів