Чи стане COVID-19 сезонною хворобою?

image from rawpixel id 2282543 jpeg scaledЗа більш як півтора року людство поступово звикає до нового способу життя в умовах пандемії COVID-19. Масковий режим, протиепідемічні заходи, поступове входження у життя вакцинації від хвороби стали частиною нашого повсякденного життя. Але досі багато питань турбують населення усієї Землі: наскільки довго тримає захист від інфекції після перенесення коронавірусу наш організм, як мутація вірусу поширюється світом і чи допоможуть вакцини впоратись з усіма його формами.

Професор біоінформатики Іллінойського університету Густаво Каетано-Анолес як керівник групи дослідників стверджує, що наразі COVID-19 може стати сезонною хворобою, як грип, а отже контролювати хвилі захворювання можна з допомогою щеплення.

Все частіше новий вірус порівнюють із так званою "іспанкою". Цей штам грипу вирував планетою 100 років тому та поглинув майже сто мільйонів душ. Звичайно, грип був і раніше, однак не був настільки важким у перебігу хвороби. Попри свою назву, прийшов він зовсім не з Іспанії, як вважають деякі люди, а з Китаю.

Цікаво, що найбільше жертв зазнало населення Європи, де вірус не вщухав аж 2 роки. До того ж, у Європі точились бої Першої світової війни, населення бідувало, недоїдало, а гігієна бажала кращого, тому не дивно, що вірус уражав людей зі слабким імунітетом найбільше.

Після "іспанки" грип надалі продовжував своє існування, проте мав сезонний характер і не переростав у пандемії. Так, епідемії були, але мали локальний характер та вирували у конкретний проміжок часу, тому і контролювати їх було легко.

Науковий журнал "Еволюційна біоінформатика" ще на початку 2021 року опублікував результати досліджень, які вказують на те, що коронавірус подібно грипу буде спалахувати та гаснути у деякі пори року. Подібні припущення дослідники робили ще на початку пандемії, вказуючи про активне поширення хвороби в період осені та зими.

Детально проаналізувавши дані про число заражень, одужань, кількості тестувань, госпіталізації та смертності, дослідники чітко пов'язують активність вірусу із температурою повітря.

Ще раніше та ж група розпізнала ділянки геному нового вірусу, де швидко виникають мутації:

"Ми зробили висновок, що коронавірус мутує своїм темпом і наразі важко визначити, що саме на це впливає".

Разом з тим, Густаво зазначив, що для дослідників зараз важливо дослідити вплив клімату та зміну сезонів на поширення та мутацію SARS-CoV-2. Також важливим фактором є імунітет людей, на який дуже впливає клімат, харчування, наявність у необхідній кількості вітамінів та мінералів. Зокрема, взимку люди отримують менше ультрафіолету, а значить існує ризик виникнення дефіциту вітаміну D, який є дуже важливим для імунної системи організму.

Каетано-Анолес також припустив, що якби коронавірус був сезонним як грип, то з щепленням людство могло б підготуватись до сезонних спалахів та укріпити імунітет до боротьби з вірусом, який постійно змінюється.

Джерело

0
репостів
0
репостів