Найчастіші причини нещасних випадків на виробництві

Нещасні випадки на виробництві можуть відбуватися не тільки з організаційних і технічних причин, а й з необережності працюючих. Тому роботодавці часто звертаються за послугами із розслідування таких випадків https://ohrana-truda.kiev.ua/rassledovanie-neschastnyx-sluchaev/.

Найчастішими причинами нещасних випадків є застосування неправильних, заборонених прийомів роботи, що суперечать вимогам техніки безпеки, хоча потерпілий знав про заборону і можливі наслідки; неправильне зберігання заготовок, деталей (виробів), інструменту, пристосувань і т. п. на робочому місці, хоча потерпілий знав про порядок зберігання та можливі наслідки від його порушення; неуважність і необережність робітника, наслідком яких може бути довільно включення верстата (машини, приладів), необережний дотик гострих кромок предметів, нагрітих тіл, агресивних рідин і т. п .; падіння робочого на рівному місці, під час руху по сходовому марші в швидкому темпі або далеко від перил; робота на верстатах (машинах, устаткуванні або з приладами, інструментом і т. п.) без дозволу майстра, бригадира чи іншого керівника робіт; невикористання робочим спецодягу та засобів захисту (захисних, запобіжних і т. п.).

На різних підприємствах причини нещасних випадків неоднакові в силу різних умов праці, тому розробити їх загальну класифікацію для всіх виробництв не представляється можливим. Однак орієнтовно причини нещасних випадків можна поділити на три групи.

  1. Технічні причини: конструктивні недоліки машин, верстатів, механізмів, транспортних систем; технічна недосконалість і конструктивні недоліки обладнання; недосконалість технологічного процесу; несправність або відсутність засобів безпеки (огороджень, запобіжних пристроїв і ін.).
  2. Організаційні причини: порушення технологічного процесу; неправильна організація праці, робочого місця; неправильна планування обладнання; використання невідповідного обладнання, пристосувань, інструменту; відсутність або незадовільна якість індивідуальних захисних засобів; відсутність керівництва і нагляду за роботою з боку інженерно-технічного персоналу; залучення до роботи осіб, які не мають відповідних навичок, і неспеціалістів; застосування небезпечних прийомів роботи; недостатня навченість робітників безпечним прийомам праці; порушення та недотримання вимог охорони праці.
  3. Санітарно-гігієнічні причини: ненормальні метеорологічні умови (температура, вологість, швидкість руху повітря, теплові випромінювання); нераціональне освітлення; забрудненість повітряного середовища (наявність шкідливих парів, газів, пилу); шум і вібрація; шкідливі випромінювання (радіоактивні, електромагнітні та ін.); порушення правил особистої гігієни та антисанітарний стан виробничих і побутових приміщень; відсутність або незадовільний медичний нагляд.
0
репостів
0
репостів