Жіночий алкоголізм: причини захворювання, основні симптоми та лікування

Розвиток алкоголізму у жінок можливий під впливом різних факторів і їх комбінацій. Досить часто патологічна залежність розвивається на тлі спадкової схильності, сімейних традицій, які допускають надмірний прийом спиртних напоїв, вживання алкоголю не тільки в свята, а й у вихідні або після работи. Іноді причиною жіночого алкоголізму є психологічне виснаження. Сучасні жінки змушені витримувати великі навантаження, поєднувати просування по кар'єрних сходах, виконання побутових обов'язків і турботу про дітей, що призводить до емоційних зривів, які пацієнтки намагаються компенсувати прийомом алкоголю.

У рідкісних випадках жіночий алкоголізм розвивається і з інших причин. Наприклад, жінки-домогосподарки можуть починати приймати алкоголь, щоб розвіяти нудьгу, викликану одноманітністю побутових турбот, і усунути відчуття незатребуваності, яке виникає при відсутності професійної реалізації. Досить часто поштовхом до розвитку жіночого алкоголізму стають сімейні проблеми, такі як зради чоловіка, незадоволеність сімейними відносинами, насильство, втрата близької людини або розлучення.

Досить часто прийом алкоголю провокується самотністю, відсутністю повноцінних близьких відносин або неможливості створення сім'ї. Жіночий алкоголізм може розвиватися у дружин або співмешканок алкоголіків.

Алкогольна залежність у чоловіків виникає приблизно через 7 або 10 років регулярного вживання спиртного, для розвитку жіночого алкоголізму досить 5 років. Швидкий розвиток алкоголізму викликано деякими психологічними і фізичними особливостями організму жінок. Захисна функція гематоенцефалічного бар'єру у жінок менш розвинена ніж у чоловіків, тому алкоголь і продукти його розпаду в значних кількостях проникають в мозок, викликають швидке ушкодження мозкових клітин і руйнування нейронних зв'язків, що супроводжується швидкою психічною деградацією, зниженням інтелекту і втратою моральних і етичних цінностей.

Симптоми

На розвиток у жінки алкоголізму вказує її позитивне ставлення до випивки, припливи бадьорості та ентузіазму при пропозиції влаштувати застілля, самостійне ініціювання вживання алкоголю. Такі жінки починають приймати алкоголь при кожному зручному випадку, мотивуючи це необхідністю розслабитися після роботи, відзначити якусь незначну подію. Пацієнтки з даною залежністю п'ють нарівні з чоловіками, при цьому доза, необхідна для досягнення стану сп'яніння, поступово збільшується.

Іноді жінка може приймати алкоголь таємно, на що можуть вказувати непрямі ознаки, такі як пропажа грошей, приховування початих і повних пляшок, запах алкоголю, який жінка намагається приховати за допомогою льодяників, жуйки або вживання в їжу гостро пахнучих продуктів.

У клінічній картині жіночого алкоголізму розрізняють три стадії. На першій стадії пропадає почуття міри, збільшується індивідуальна норма, необхідна для досягнення сп'яніння. Вживання спиртного стає регулярним. На другій стадії жіночого алкоголізму відзначається розвиток абстинентного синдрому. Толерантність до алкоголю продовжує збільшуватися і досягає плато. Контроль над поведінкою після прийому алкоголю значно знижується, можлива агресія і аморальні вчинки. Виникають короткочасні, а потім і довготривалі запої. Жінка починає нехтувати правилами гігієни.

На третій стадії кількість алкоголю, необхідне для досягнення стану сп'яніння, різко зменшується. Стан вираженого сп'яніння настає вже після однієї чарки, після подальшого збільшення дози спиртного стан практично не змінюється. Контроль над кількістю випитого відсутня. Виявляється груба зміна зовнішності і психіки. 

Діагностика

Діагноз виставляється на підставі клінічних симптомів, при цьому будь-які методи лабораторних досліджень носять допоміжний характер і не можуть бути свідченням алкоголізму. В якості основних діагностичних критеріїв жіночого алкоголізму розглядають чотири ознаки. Перший - зміна системи цінностей, високе місце алкоголю в списку особистих пріоритетів. Другий - втрата контролю над дозою алкоголю. Третій - продовження прийому спиртного всупереч перешкодам і четвертий - розвиток абстинентного синдрому.

Лікування

Схема лікування визначається індивідуально, залежно від тривалості регулярного вживання спиртного, стадії жіночого алкоголізму, стану здоров'я, рівня мотивації, вольових якостей, особливостей особистості та деяких інших факторів. Обов'язковою умовою успішної терапії жіночого алкоголізму є повна відмова від спиртного.

Кращим варіантом лікування жіночого алкоголізму у Дніпрі є тривала реабілітація в клініці. Якщо це неможливо, рекомендується госпіталізація в стаціонар з подальшим амбулаторним доліковування. Найчастіше використовують кодування в поєднанні з психотерапевтичним лікуванням. В даний час існує безліч методів, що встановлюють фізичну або психологічну заборону на вживання алкоголю. Це дозволяє підібрати найкращий спосіб лікування для кожної пацієнтки.

Профілактика

Профілактика розвитку алкогольної залежності заснована на своєчасному зверненні за лікарською або психологічною допомогою.

0
репостів
0
репостів