Де використовується силовий кабель АВВГ

Терміном АВВГ позначають силовий кабель, в якому провідниками струму виступають монолітні алюмінієві жили. Завдяки алюмінію він дешевше за дроти з мідними жилами, але поступається йому за деякими характеристиками, наприклад, кількість можливих вигинів усього близько 14, провідність і допустиме навантаження також нижче, ніж у мідних. Крім цього мідні жили повільніше руйнуються в процесі експлуатації. Проте, кабель аввг має свої серйозні переваги крім ціни.

На особливості будови виробу вказує його абревіатура, яка розшифровується таким чином:

  • А - провідник з алюмінію (круглий, багатодротяний або монолітний);
    В - ПВХ-ізоляція;
    В - захисна оболонка, виготовлена ​​з ПВХ-пластикату;
    Г - голий (без додаткового захисту).

Удосконалені продукти мають додаткове позначення:

  • АВВГнг - відрізняється поліпшеними ізоляційними властивостями. У разі групової прокладки не сприяє поширенню вогню.
    АВВГнгд - не підтримує горіння, але може бути джерелом невеликого виділення диму.
    АВВГ-П - виріб плоского типу.

Оболонка і ізоляція зроблена з поліхлорвінілу, стійкого до хімічного впливу різних кислот, розчинників, масел, а також лугів і їх з'єднань. Провід стійкий до ультрафіолетового випромінювання, а також не горить на повітрі. Мінусом є те, що АВВГ НЕ морозостійкий, тому укладка без попереднього підігріву дозволена при температурі до мінус 15 градусів. Коли всі монтажні роботи завершені, експлуатація кабелю дозволена в температурному діапазоні від мінус 50 до плюс 50 градусів тепла. Якщо дозволено використання в регіонах з помірним кліматом, то використовується маркування «Т».

Верхній поріг номінальної напруги стаціонарних мереж електропостачання, в яких дозволено використання силового проводу АВВГ - 1000В. Кабель може бути одножильним або багатожильним. У кожної жили свій колір, як правило, синій колір використовується для нульової жили, а зелено-жовтий для заземлення. Але ці кольори можуть бути і іншими, все залежить від конкретного виробника. Розмір струмопровідних жив також відрізняється - вони можуть бути круглими або секторними.

АВВГ можна використовувати у виробничих приміщеннях, в землі, шахтах, колекторах, на відкритому повітрі. Також дозволено використання у вологих і частково затоплюваних об'єктах, але тільки якщо навколишнє середовище має низьку корозійну активність. Також силовий провід АВВГ можна використовувати в пожежонебезпечних і вибухонебезпечних приміщеннях або в місцях з підвищеною вібрацією. Його прокладають не тільки в горизонтальних трасах, але також у вертикальних і похилих.