Для гарного врожаю — готуй землю ще з осені

Аби наступного року отримати хороший врожай, ґрунт потрібно завчасно готувати. Варто створити умови, щоб після виснажливого літа покращилася структура земельного покриття та підвищилася його родючість. Найсприятливіший період для цього — жовтень та листопад.

Перший крок — розпушування

Щоб земля добре наситилась киснем, її варто перекопувати. З цією метою, зазвичай, беруть звичайну городню лопату. Глибина для перекопування становить близько 20 см. При цьому розбивати грудки не можна, бо родючий покрив може замерзнути.

Другий крок — видалення бур’янів

Для боротьби з лабузинням часто працюють з сапою, але для легшого та кращого результату використовують культиватори. Вони краще впораються у важкодоступних місцях та значно полегшать вам зусилля. До того ж культиватор разом з видаленням бадилля також розпушує верхній шар.

Третій крок — підживлення

Аби рослини мали звідки черпати корисні речовини, потрібно ними наситити родючий шар. Тому навесні вносять мінеральні та органічні добрива. Це можуть бути як вже звичні — гній, компост, деревний попіл, так і сірка, азот, калій тощо.

Четвертий крок — зниження кислотності

Для комфортного росту рослини необхідне лужне середовище. Тому суходіл не повинен бути кислим. Для цього застосовують метод вапнування. Тобто додають крейду, доломітове борошно, деревну золу або ж гашене вапно.

Не бажано проводити вапнування одночасно з внесенням перегною.

П’ятий крок — утеплення

У зимовий період земля потребує оптимальної температури для збереження родючості, тому проводять мульчування. Тобто покривають поверхню садової ділянки подрібненими рештками рослин. Тут допоможе тирса, деревна чи хвойна кора, опале листя, солома або ж руберойд.

Крім утеплення мульчування допомагає у боротьбі з лабузинням, запобігає випаровуванню води з поверхні та перешкоджає утворенню ґрунтової кірки.

Весною органічну мульчу не треба знімати, а просто все разом перекопати.

Якщо виконати цих 5 простих кроків, то наступного року гарний врожай забезпечений.