Що робити якщо у матері, яка народжує, високий кров'яний тиск

Безпечніше чи викликати пологи негайно або вичікувати, якщо у матері є підвищений, але не постійно високий кров'яний тиск після 34 тижнів вагітності? Клініка https://ivfclinic.com.ua долучилось до досліджень щоб дати відповідь на це питання.

У чому суть проблеми?

У жінок з високим кров'яним тиском (гіпертензією) під час вагітності або при розвитку прееклампсії (високий кров'яний тиск з наявністю білка в сечі або залучення інших систем і органів або все разом) можуть розвинутися серйозні ускладнення. Можливими ускладненнями у матері є посилення прееклампсії, розвиток судом і еклампсії, HELLP - синдрому (гемоліз, підвищений рівень ферментів печінки і низька кількість тромбоцитів), відшарування плаценти, печінкова недостатність, ниркова недостатність, а також проблеми з диханням через накопичення рідини в легенях .

Пологи зазвичай запобігають ускладнення гіпертензії, але, дитина, народжена раніше терміну, має інші проблеми зі здоров'ям, наприклад, дихальні розлади у зв'язку з незрілістю легенів. Викликання пологів може привести до надмірної стимуляції скорочень і дистрес - синдрому плода. Інший варіант - дочекатися природних пологів, уважно спостерігаючи за станом матері і дитини.

Чому це важливо?

Оскільки є переваги і ризики як у запланованих пологів раніше терміну, так і у вичікувальної тактики, коли у матері є високий кров'яний тиск до кінця вагітності, нам хотілося дізнатися, яка ж з тактик є найбільш безпечною. Ми розглянули клінічні випробування, в яких порівнювалися заплановані пологи раніше терміну шляхом викликання пологів або шляхом кесаревого розтину і вичікувальна тактика.

Які докази ми виявили?

Ми провели пошук доказів, наявних на 12 січня 2016 року і виявили п'ять випадкових досліджень, в яких взяли участь 1819 жінок. Два дослідження були масштабними і високої якості, в них взяли участь 704 жінки з гіпертензією під час вагітності, легкої прееклампсією або з посилюванням наявної гіпертензії на терміні 34-37 тижнів, а також 756 вагітних жінок з гіпертензією або легкої прееклампсією на терміні 36-41 тиждень . Трохи жінок, у яких були заплановані пологи раніше терміну, зазнавших серйозних несприятливих наслідків (1459 жінок, докази високої якості). Для того, щоб зробити якісь висновки щодо кількості дітей, народжених з поганим станом здоров'я, було недостатньо інформації і був високий рівень варіабельності між двома дослідженнями (тисячі чотиреста дев'яносто п'ять немовлят, низьку якість доказів). Чи не виявлено відмінностей між ранніми запланованими пологами і відкладеними пологами за показниками кількості застосування кесаревого розтину (чотири дослідження, 1728 жінок, помірне якість доказів), або тривалості перебування матерів в лікарні після пологів (два дослідження, 925 жінок, помірне якість доказів) (або дитини (одне дослідження, 756 немовлят, помірне якість доказів). У більшості дітей, народжених передчасно, були респіраторні проблеми (респіраторний дистрес - синдром, три досліджений ия, 1511 немовлят) або вони були госпіталізовані до неонатального відділення (чотири дослідження, 1585 немовлят). У невеликої кількості жінок, які народили передчасно, розвинувся HELLP синдром (три дослідження, тисяча шістсот двадцять вісім жінок) або серйозні проблеми з нирками (одне дослідження, 100 жінок) .

У двох дослідженнях порівнювалися жінки з передчасними пологами на терміни 34 - 36 тижнів і 34 - 37 тижнів з групою порівняння, які спостерігалися до 37 тижнів, коли пологи викликалися штучно в разі, якщо вони не починалися спонтанно. У трьох дослідженнях порівнювали жінок з штучно викликаними пологами з нормальною тривалістю вагітності або з тривалістю, близькою до нормальної, на терміни 37 повних тижнів і на терміни з 36 по 41 тиждень і жінок, що спостерігалися до 41 тижні, коли пологи викликалися штучно в разі, якщо вони не починалися спонтанно. Критерії включення і виключення також розрізнялися в п'яти дослідженнях.

Інформація, що стосується того, до якої групи дослідження ставилися жінки, коли ховалася як від жінок, так і від клініцистів. Жінки і співробітники були обізнані про це втручання, що могло позначитися на аспектах догляду та прийнятті рішень. Більшість доказів було помірного якості, тому ми можемо бути відносно впевнені в результатах.

Що це означає?

В цілому, якщо пологи були викликані негайно після 34 тижня вагітності, ризик ускладнень для матері був нижче і в цілому не було очевидних відмінностей в частоті ускладнень для дитини, але інформація була обмежена.

Ці результати застосовні до загальної акушерській практиці, коли розлади, пов'язані з підвищеним кров'яним тиском під час вагітності розглядаються разом. Необхідні подальші дослідження, щоб розглянути різні типи гіпертонічних розладів індивідуально.