Які існують варіанти упаковки харчових продуктів

Фасувально-пакувальне обладнання - логічне завершення технологічних ліній з виробництва практично всіх харчових продуктів. Правильно підібрана упаковка дозволяє надати продукції привабливий вигляд і збільшує термін її зберігання. Але щоб вірно обрати те, що вам необхідно, для початку треба вивчити які взагалі бувають види пакування. Фахівці компанії www.intermash.kiev.ua допомогли нам розібратися у цьому питанні.

Вибір варіантів упаковки готового продукту дуже великий. Давайте розглянемо хоча б найпоширеніші в харчовій промисловості:

  • Флоу-пак - горизонтальні пакувальники. Призначені для штучних продуктів: булочок, цукерок, будь-яких продуктів, покладених в піддончик - корекс. Існують автоматичні пакувальники і пакувальники з ручною подачею продукту. Автоматичні встановлюються в кінці виробничої лінії, при цьому подача і орієнтація продукту на пакувальник відбувається в автоматичному режимі. На обладнанні з ручною подачею продукту механізми дозування не передбачені, в кожній упаковці з готовим продуктом повинна перебувати "одна порція". Горизонтальні пакувальники мають різну продуктивність в залежності від призначення. Так, автоматична пакувальна лінія для упаковки цукерок здатна працювати на швидкості близько 1000 штук в хвилину; в той час як апарат, фасуючий кекси при ручній подачі продукту, на мінімальній продуктивності може мати швидкість 30 упаковок в хвилину.
  • Загортальні машини. Призначені для упаковки цукерок, коли машина відрізає від рулону індивідуальний фантик для кожної цукерки. Варіантів виконання упаковки кілька - подвійний, одинарний перекрут, подвійний підворот. Є варіанти машин, що дозволяють реалізувати варіант подвійного фантика (всередині білий або блискучий, зовні яскравий основний фантик). Відрізняються досить значною швидкістю роботи - кінематична швидкість на апаратах середньої цінової категорії становить близько 700 циклів на хвилину.
  • Близький родич горизонтального упаковщика- "термоформери". Під цією страхітливою назвою мається на увазі апарат, що формує з нижнього рулону плівки форму, в яку вкладається продукція, а з верхнього - припаюють до нижньої частини верхню частина упаковки. На виході ми маємо, наприклад, упаковку з сосисками, блістер з льодяниками.
  • Целофанатори. Призначені для обгортання щільних прямокутних предметів, наприклад, пачок з чаєм.
  • Вакуумні запайщики. Різняться за рівнем автоматизації, найбільш поширені напівавтоматичні. Напівавтоматичний вакуумний запайщик працює наступним чином: в камеру укладаються пакети з готовою продукцією, кришка зварювача закривається, насос відкачує повітря з камери, після досягнення необхідного розрідження верхня частина пакета з готовою продукцією запаюється.
  • Вертикальні пакувальники. В цю велику групу можна віднести пакувальники для сипучих, кускових, рідких, пастоподібних продуктів. Відміряна доза поміщається в сформований пакет, мішок або сітку і опечатується.
  • Укупорювальні машини. Застосовуються для закривання жестебанок, скляних, пластикових ємностей. Найчастіше бувають в об'єднаному з дозаторами в один апарат виконанні.
  • Вертикальні імпульсні запайщики. Призначені для герметичного запаювання полімерною або металевою мембраною полімерних стаканчиків, відерець, коррексів і тому подібних ємностей.
  • Обладнання для фасування масла, сиру, морозива в фольгу, папір у вигляді брикету. Апарат формує з рулону підставку і борта індивідуальної упаковки, дозує продукт, після чого закриває упаковку.
  • Картонажні пакувальники. Продукція автоматично поміщається в індивідуальну картонну упаковку. Існує 2 варіанти машин. Вертикальні автомати призначені для упаковки в картон сипучих продуктів - крупа, сіль, сода та інше. Горизонтальні пакувальники призначені для упаковки штучних товарів, наприклад, замороженої піци.
  • Кліпсатори. Застосовуються в комплексі з іншими типами пакувальників або індивідуально.
  • Так званий "ковбасний шприц" - обладнання для індивідуальної упаковки ковбасних виробів, плавлених сирів та іншої подібної за формою продукції. Цей формат упаковки передбачає кілька варіантів обмеження довжини виробів - методом перекрутки упаковки (формат сосисок), методом кліпсування, методом перев'язування, а також їх комбінації.
  • Групова упаковка. Продукція в індивідуальних упаковках упаковується в загальну упаковку (в плівку, картон).
  • Палетообмотувачі (палетайзери).

У свою чергу, дозатори, використовувані в пакувальних апаратах, діляться на вагові, об'ємні, шнекові. Кожен тип дозаторів призначений для певних видів продукту.

Маркування упаковок з продукцією може проводитися різними видами принтерів (каплеструйні, термотрансферні, лазерні, голкоударні) або методом видавлювання.

Фасувально-пакувальні автомати підвищують якість, термін зберігання і зовнішній вигляд продукції. При значних обсягах виробництва використання автоматичних пакувальних комплексів повністю виправдано з економічної точки зору.

Технічні фахівці  Intermash готові запропонувати Вам допомогу в правильному підборі обладнання для упаковки готової продукції під необхідну вам продуктивність.