Посилаючись на авторитетні джерела, а також на свій власний досвід в галузі, з упевненістю можу сказати: приготувати в домашніх умовах кисломолочний продукт, придатний для дитини, використовуючи як базу дорослий кефір, йогурт, сир та ін. - неможливо. Яким би методом ви не користувалися.

Тому якщо:

  • - у вас з якихось причин немає можливості купити спеціалізований дитячий продукт промислового виробництва;
  • - доступний дитячий продукт просто набрид малюкові, а альтернативи немає;
  • - від кисломолочного продукту ви очікуєте підвищених лікувально-профілактичних властивостей ...

... саме час звернути свою увагу на спеціалізовані закваски.

Яку закваску вибрати для дитячої кисломолочки

З заквасками також потрібно бути дуже і дуже акуратними. Не всі закваски підходять малюкам. Наприклад, чудові продукти на наших полицях а-ля «Яготинська закваска» - це зовсім не закваски, а просто кисломолочні продукти з красивою назвою.

З великих виробників заквасок для населення, я знаю чотири. Найвідоміші - «Альба-Тімм», ТМ «Vivo», в простолюдді відомі як закваски «Інституту молока і м'яса». Здебільшого їх можна знайти в Києві, і основний спосіб покупки - замовлення на дім по посиланню або гарячу лінію. Хоча з недавнього часу ті ж закваски з'явилися в мережі «Кишеня», що значно розширює їх географію і доступність.

Закваски можна використовувати як лікувально-профілактичний продукт для захисту кишечника, можна готувати на їх основі смачні йогурти, кефір, сир. У будь-якому випадку вони корисні, оскільки:

  • знижують рівень холестерину в крові;
  • сприяють виведенню токсинів з організму - як наслідок уповільнюють процес старіння організму;
  • надають захисні дії від розмноження в кишечнику патогенної хвороботворної мікрофлори;
  • підвищують імунітет і протиінфекційну стійкість організму;
  • регулюють баланс кишкової мікрофлори, заселяючи її живими бактеріями;
  • дають профілактичну дію при гастритах, колітах, виразковій хворобі шлунка і дисбактеріозі кишечнику;
  • насичують організм мінеральними елементами (кальцій, фосфор, магній), вітамінами (А, К, В1, В2, В6), сприяють засвоєнню кальцію, фосфору, фолієвої кислоти;
  • покращують стул.

Власне, приготувавши кисломолочний продукт з закваски в домашніх умовах, можна побалувати ними не тільки малюка, але і дорослих членів сім'ї. А якщо хтось не полюбляє йогурти, то існує така класна штука як пробіотики для кишечника.

Зверніть увагу! Вибираючи закваску ...

По-перше, обов'язково переконайтеся в тому, що продукція якісна і відповідає міжнародним стандартам. Благо, в Україні дуже жорсткі вимоги до етикетування продуктів, масу інформації ви зможете почерпнути з етикетки або інструкції по використанню.

По-друге, визначте, яка саме закваска потрібна Вам. Тут має основне значення вік і стан здоров'я Вашої дитини або Вас самих.

По-третє: не всі закваски допустимі для дітей! Різниться також вік, з якого та чи інша закваска показана в раціоні дитини. Деякі закваски більш корисні при тих чи інших захворюваннях.

Техніка безпеки при використанні заквасок

Це дуже важливий аспект, ігнорування якого може сумно позначитися на здоров'ї малюка і інших членів сім'ї. Хочеться прямо сказати «Ніякої самодіяльності і експериментів!», Але думаю, ви самі розумієте, що з дитячими продуктами жарти недоречні.

  1. Строго дотримуйтесь інструкції виробника закваски при її використанні в домашніх умовах. Використовуйте тільки чистий посуд (каструлі, термос, йогуртниці) і ложки, ошпарюйте їх окропом перед використанням.
  2. 2 дні - максимальний термін зберігання готового продукту для малюка в холодильнику. Якщо йогурт або кефір, приготований для діток, не витрачався - з'їжте його самі або дайте іншим дорослим. Герметичність термоса або йогуртниці - це не асептичні промислові умови, в продукт можуть потрапляти сторонні (в тому числі і хвороботворні) бактерії.
  3. Приготований із закваски продукт можна за рекомендацією виробників використовувати як закваску для повторного приготування ще 5 днів. Знову ж таки, з цим потрібно бути обережними і краще не затягувати, тому що протягом цих п'яти днів в продукт можуть потрапляти інші, абсолютно зайві бактерії. Особисто я віддаю перевагу завжди робити продукт для дітей з новою закваски.

Що ж, дорогі мами, матусі :) Здається, з основного про закваски я розповіла все! Нехай ваші кисломолочні страви будуть найсмачнішими для вашого малюка!