МегаСад розповів як вірно саджати лимон із живця

Лимонне дерево - житель вологих і жарких тропіків, вирощується в південно-східних країнах Азії, в Південній Америці та в Африці. Виростити лимон https://megasad.net/limon/ на присадибній ділянці в умовах помірно-теплого клімату досить проблематично, але багато квітникарів вважають за краще вирощувати мініатюрне деревце в квартирі, а також в закритому грунті (оранжереї). Як посадити лимон і домогтися його плодоношення? Досвідчені садівники із МегаСаду готові поділитися своїми секретами.

Посадка і вирощування лимона з живця

Самостійно виростити лимонне дерево можна кількома способами, найпростіші - посів насіння і вкорінення живця. Щоб якомога швидше отримати плоди, рекомендується скористатися другим способом. При вирощуванні деревця з живця, воно починає плодоносити вже на 3-й або 4-й рік життя, а з насіння - на 4-5 років пізніше. При цьому саджанець успадковує всі ознаки, властиві материнській рослині, в той час як робота з насіннєвим матеріалом більше підходить для селекції.

Як посадити лимон методом живцювання? Для посадки підходять тільки здорові паростки довжиною 8,5-10 см, з великими, добре розвиненими листочками і бруньками в кількості трьох, а краще чотирьох штук. Нижній зріз роблять в декількох міліметрах від бруньки і під кутом в 90 градусів. Верхній - на відстані 4-6 мм від останньої бруньки, зріз повинен пройти під кутом в 45 градусом. Щоб нижній лист не загнив, його рекомендується зрізати. Материнська рослина, з якої брали живці, має бути міцна, здорова і вже плодоносна. Найкращий час для вкорінення живця - з перших чисел квітня і до кінця червня.

Субстрат для вкорінення готують наступним чином. Як поживна суміш підійде спеціальний грунт для цитрусових рослин, який можна придбати у відділі садівництва. Виробник вже подбав про його дезінфекцію, тому землю, упаковану в вакуумні пакети, не обробляють. Також квітникарю знадобиться річковий пісок середньої фракції, перед використанням його потрібно буде ретельно промити в холодній проточній воді, а потім прожарити протягом 7-10 хвилин в духовці. Важливо, щоб в субстраті не було збудників захворювань і хвороботворних бактерій.

Як посадити лимон в субстрат? Для початку необхідно підготувати ящик для посадки. Він повинен бути досить містким і оснащеним декількома дренажними отворами, розташованими в шаховому порядку. Живців краще взяти з запасом на той випадок, якщо деякі з них загинуть на стадії саджанця. Субстрат в ящик укладають таким чином:

  1. дренаж (дрібний керамзит, черепки, шматочки пінопласту) - шар 3-5 см,
  2. грунтова суміш для цитрусових,
  3. пісок - шар близько 5 см.

Перед посадкою живці можна обробити стимулятором корінняутворення. Час витримки в розчині залежить від обраного препарату та рекомендацій в інструкції, що додається. Безпосередньо перед посадкою зрізи припудрюють товченим деревним вугіллям, щоб скоротити ризик розвитку грибкових захворювань.

Верхній шар субстрату (пісок) зволожують і висаджують живець на глибину не більше 2,5 см. У цьому випадку молоді корінці, як тільки міцніють, відразу зможуть споживати поживні речовини із земляної суміші, що знаходиться під шаром піску. Після посадки пісок обережно обприскують з пульверизатора, а ящик накривають склом або надягають прозорий поліетиленовий «ковпак», імітуючи умови теплиці. Важливо, щоб між склом і верхівкою держака був вільний простір не менше 5-7 см. Ємність з живцями ставлять біля вікна, але розміщують таким чином, щоб на них не потрапляли промені сонця. Оптимальна температура навколишнього середовища для якнайшвидшого вкорінення - 22-25 ° C.

Особливості вирощування саджанця лимона після посадки

Знаючи, як посадити лимон, у квітникаря нерідко виникають питання про подальший догляд за ним. Щоб саджанці не загинули, необхідно ознайомитися з особливостями їх вирощування.

Після посадки живця в грунт субстрат регулярно обприскують і не дають верхньому шару пересихати. «Парничок» потрібно періодично провітрювати, щоб застояне вологе повітря не погубив рослину. Розвиватися лимон буде досить повільно, і пересаджувати його в індивідуальний горщик доведеться не раніше ніж через півтора місяці. Ознакою того, що живець укорінився і почав зростати будуть молоді листочки або пагони. Щоб коренева система розвивалася швидше, рекомендується проводити підживлення. Можна використовувати аміачну селітру (0,25%), яка добре стимулює корінняутворення.

Перед тим як пікірувати саджанці в індивідуальні контейнери необхідно провести загартування рослин. Скло або «ковпак» в перші дні знімають не більше ніж на 2 години, далі, час процедури збільшують до 4 годин. Через 12-16 днів укриття і зовсім знімають, а лимон пересаджують.

Молодий саджанець лимона - як посадити в простору ємність? Для вирощування зростаючих і зміцнілих саджанців готують спеціальний субстрат:

  • дернова земля - ​​2 частини,
  • листова земля - ​​1 частина,
  • перепрілий гній - 1 частина,
  • прожарений річковий пісок - 0,5 частини.

Всі компоненти ретельно змішують, землю викладають в контейнер, на початковому етапі досить горщика діаметром не більше 12 см. Попередньо на дно ємності потрібно покласти шар керамзиту, гальки або битої цегли. Саджанці лимона із загального ящика витягають дуже акуратно, підкопуючи ложкою або маленькою лопаткою, щоб не пошкодити кореневу систему. У перший рік життя молоді лимони пересаджують ще 2 рази, вибираючи контейнери все більшого розміру. Під час пересадки старий земляний ком не руйнують, щоб зайвий раз не травмувати ніжну тропічну рослину.

Подальша пересадка лимона

Знаючи, як посадити лимон, залишилося розглянути технологію пересадки молодих і дорослих екземплярів. Перші 2-3 роки рослини рекомендується пересаджувати до трьох разів на рік, з кожним разом збільшуючи об'єм горщика або діжки на 4-8 см, в залежності від віку дерева. При цьому субстрат для дорослих екземплярів трохи видозмінюється. Замість річкового піску додають мулистий грунт і суперфосфат з золою з розрахунку 100 г речовини на 10 кг грунту. Пересадку краще всього проводити навесні, а при необхідності в будь-яку іншу пору року.

У перші дні після пересадки рослини слід затінювати від прямих сонячних променів, переносячи контейнер на північне вікно, або прикривши листами картону, щільної тканинної фіранкою. І останнє, дорослі екземпляри пересаджують тільки в тому випадку, коли земляний ком щільно обплутаний корінцями, якщо цього не відбулося, то не варто травмувати рослину і бажано відкласти процедуру.

Як стимулювати плодоношення лимона?

Багато квітникарів, знаючи, як посадити лимон і виростити з нього гарне деревце, стикаються з такою проблемою, як відсутність квіток і плодів. Рослина, вирощена з живця, при сприятливих умовах має почати плодоносити на третій, а то і на другий рік життя. Коли цього не відбувається, можливо, лимону не вистачає поживних елементів або умови утримання йому не підходять. Якщо квітникар вважає, що обслуговування забезпечується належним чином, то стимулювати цвітіння можна за допомогою щеплення гілочки від плодоносного примірника. У тому випадку, якщо квітки є, але плоди не зав'язуються, можна спробувати самостійно опилити рослину за допомогою ватної палички. Варто докласти трохи зусиль і рослина обов'язково порадує смачними і соковитими плодами.