Версія для друку
Розділ Освіта

Палій Гордій Кіндратович - борець з небезпечними мікроорганізмами

Автор Лукашук Олександр 15 серпня 2021, 20:52

В серпні цього року виповнилося б 85 років нашому земляку, видатному вченому України, академіку, організатору вищої медичної освіти та науки в Україні Гордію Кіндратовичу Палію.

Народився чоловік 9 серпня 1936 року в селі Лотівка Шепетівського району.

Після навчання в школі шістнадцятирічний Гордій поступає до Рівненського медичного училища, яке закінчив в 1955 р. Тоді ж був направлений на роботу в село Мала Совпа Межиріцького району Рівненської області, де обіймав посаду завідувача фельдшерсько-акушерським пунктом. У цьому ж році Гордія Кіндратовича призивають до армії, в якій він служив до 1958 року. Після демобілізації вступає до Чернівецького державного медичного інституту, який закінчив з відзнакою і був направлений на наукову роботу на кафедру мікробіології.

В 1964-76 рр. займав посади старшого лаборанта, асистента, доцента, завідувача кафедри мікробіології. З 1976 по 2017 рр. Гордій Кіндратович - завідувач кафедри мікробіології, вірусології та імунології Вінницького державного медичного університету ім. М.І.Пирогова. З 1980 по 2012 рр. працював проректором з науково-педагогічної (міжнародні зв’язки) роботи Вінницького національного медичного університету ім. М.І.Пирогова.

Від початку діяльності Фармакологічного комітету МОЗ України з 1992 р. до 1996 р. наш земляк очолював експертну комісію з протимікробних, противірусних та фунгістатичних засобів. Під його керівництвом розроблено і затверджено АНД на лікарські антимікробні препарати амосепт, антифунгін, аурісан, горостен, декасан, отоцид, палісан, палісепт, риносепт, септефріл.

Тисячі лікарів пройшли підготовку по мікробіології під керівництвом Гордія Кіндратовича. За весь час своєї професійної діяльності він підготував 10 докторів та 54 кандидати наук.

Плідну педагогічну діяльність Г.К.Палій постійно поєднував з науковою і громадською роботою. Протягом тривалого часу був членом Експертної ради ВАК України, працював членом спеціалізованих рад по захисту докторських

дисертацій при Інституті епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського АМН України, журналу «Антибиотики и химиотерапия» (Москва), Інституту мікробіології та імунології ім. Мечникова АМН України. Гордій Кіндратович був членом редакційних рад Державної Фармакопеї України, Мікробіологічного журналу НАН України, Вісника Вінницького національного медичного університету ім. М.І.Пирогова, науковотеоретичного журналу «Загальна патологія та патологічна фізіологія», членом президій Українського наукового товариства мікробіологів, епідеміологів, паразитологів ім. Д.К.Заболотного, Українського мікробіологічного товариства ім. С.М.Вернадського НАН України, головою Вінницької обласної філії наукового товариства мікробіологів, епідеміологів та паразитологів.

Г.К.Палій мав значні наукові здобутки. Він був автором 323 наукових праць, трьох галузевих нововведень, 62 авторських свідоцтв, патентів; 6 монографій, співавтор підручника «Мікробіологія, вірусологія, імунологія»; редактор розділу «Бактеріологія» БМЭ (Москва), посібників «Мікробіологія, вірусологія, імунологія, інфекційні хвороби», «Мікробіологія (практикум)» (Вінниця, 2009) тощо.

Гордій Кіндратович мав численні нагороди. Він був нагороджений ювілейними медалями Д.К.Заболотного, Л.В.Громашевського, Луї Пастера, преміями М.І.Пирогова, фонду «Професіонал», знаками «Відмінник охорони здоров’я», «Винахідник СРСР», бронзовою медаллю ВДНГ СРСР та ін. Чоловік був гарним сім’янином, батьком і дідусем. Донька Ірина і син Віктор продовжили лікарську і наукову династію.

Визначні наукові досягнення, висока порядність, вимогливість, безмежна працездатність, доброзичливе ставлення до студентів та колег забезпечили професору Г.К. Палію високий авторитет у Вінницькому навчальному закладі і науковій спільноті країни.

Помер Гордій Кіндратович 1 грудня 2019 року. Похований у Вінниці.

Науковий співробітник Музею пропаганди Лукашук Олександр

Останнє редагування 15 серпня 2021, 20:57