Версія для друку
Розділ Освіта

Як будуть завершувати навчальний рік у школах Шепетівки

Автор 06 травня 2020, 17:03

4 травня Уряд продовжив строки загальнонаціонального карантину в Україні до 22 травня 2020 року. Таким чином навчальний рік у школах по всій країні доведеться завершувати дистанційно.


“Рішення Уряду передбачає послаблення деяких карантинних обмежень з 11 травня. Для закладів освіти все залишиться незмінним – вони проводять дистанційне навчання та готуються до завершення навчального року”, – пояснила т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

Календар навчання виглядатиме так:

  • до 31 травня триватимуть заняття;
  • до 1 липня має бути завершений навчальний рік;
  • до 15 червня школи завершують оформлення: свідоцтв про здобуття базової середньої освіти; свідоцтв досягнень та табелів навчальних досягнень;
  • упродовж червня школи на педагогічних радах розглядають питання про переведення учнів до наступного класу.

Випускники 11-х класів отримають документ про здобуття освіти після завершення ДПА у формі ЗНО. Якщо учні 1-8, 10 класів не планують навчатися в іншому закладі освіти, школи надсилають копії документів учням електронною поштою, а оригінали документів видадуть у вересні 2020-2021 навчального року.

Попередньо МОН повідомляло, що цьогоріч державна підсумкова атестація для учнів 4-х та 9-х класів скасована.

Для запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 у 2019/2020 навчальному році МОН рекомендує утриматися від проведення масових заходів, зокрема – останніх дзвоників та випускних вечорів.

Уся інформація, пов'язана зі змінами в системі освіти через карантин, зібрана на окремому ресурсі - mon-covid19.info

Директор Шепетівської ЗОШ №6 Щур Наталя Миколаївна звернулась з роз’ясненням щодо завершення 2019-2020 навчального року, в якому відповіла на найпоширеніші питання, які виникли у учнів та батьків. 

Завершення 2019-2020 н.р. відбувається за умов карантинних обмежень. Педагогам Шепетівської ЗОШ №6 вдалося налагодити навчання з використанням елементів дистанційних технологій. Свідомі й вмотивовані учні використовують для саморозвитку та навчання різні ресурси, запропоновані як нашими вчителями, так і Всеукраїнською школою онлайн. Щиро вдячна батькам, які посильно допомагають нашим учням у самостійному навчанні вдома. Запевняю Вас, коли ми всі повернемося до школи, діти все наздоженуть і надолужать.

Отож, деякі відповіді на нагальні питання:

Як закінчиться навчальний рік у 2019/2020 році?

Освітній процес завершиться дистанційно. Навчальні заняття для учнів триватимуть до   29  травня, окрім одинадцятикласників. Свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти 11-класники отримають після складання ЗНО. Орієнтовно, за умови відміни карантину,  пробне ЗНО відбудеться 15-17 червня, основна сесія – з 25 червня по 17 липня. Результати  - 31 липня.

Коли відбуватиметься коригуюче навчання?

У вересні 2020-2021 н. р. в 2-11 класах буде проведено вхідне оцінювання учнів з метою діагностування рівня навчальних досягнень учнів за попередній рік та обов’язково буде сплановано подальша робота із систематизації, узагальнення, закріплення навчального матеріалу, що вивчався учнями дистанційно

Як оцінювати дітей у 1-4 класах?

Для учнів початкової школи застосовується формувальне, підсумкове оцінювання. У 1-2 класах бальних оцінок не ставимо, а заповнюємо свідоцтво досягнень. Підсумкове оцінювання в 3-4 класах здійснюється з урахуванням результатів оцінювання у І семестрі, січні-березні 2020 року та результатів навчання з використанням дистанційних технологій у період карантинних обмежень.

Як переводити учнів до наступного класу?

Переведення до наступного класу здійснюється на підставі результатів їх підсумкового (семестрового та річного) оцінювання згідно з рішенням педагогічної ради закладу. Переведені будуть усі учні.

Як буде здійснюватися річне та підсумкове оцінювання?

Буде здійснюватися з урахуванням результатів очного навчання у І семестрі, січні-березні 2020 року, результатів дистанційного навчання в період карантинних обмежень та дистанційних перевірочних робіт, усних опитувань.

Як виставляти річне та підсумкове оцінювання дітям, які не мають засобів дистанційного навчання?

Адміністрація школи за допомогою класних керівників зробила моніторинг технічних можливостей учнів у розрізі класів (тобто, наявність вдома комп’ютера, інтернет-зв’язку). Тому оцінювання учнів, які з вагомих причин не змогли навчатися дистанційно і пропустили більшість навчальних занять під час карантину, буде відбуватися зважено, з наданням додаткових консультацій педагогами  після завершення обмежувальних заходів.

Як виставляти річне та підсумкове оцінювання дітям, які свідомо не виходять на зв’язок із вчителем, або ж ігнорують виконання завдань?

Якщо  учень не навчався впродовж теми, ігнорував та не забезпечував зворотнього зв’язку з учителем, не отримав оцінок, то за тематичну буде стояти "неатестовано". Як результат, оцінка не буде враховуватися  при виставленні семестрової, що негативно вплине на загальний результат у табелі.

Як і коли відбуватиметься ЗНО?

Основну сесію ЗНО заплановано провести з 25 червня до 17 липня. До цього часу буде проведено пробне ЗНО. Тестування відбуватиметься з дотриманням соціального дистанціювання та забезпеченням індивідуального захисту учасників. Якщо епідеміологічна ситуація не дозволить провести ЗНО у червні-липні, будуть прийняті відповідні управлінські рішення, про що буде повідомлено всіх випускників, батьків

Чи будуть проведені останні дзвоники та випускні?

Постановою Уряду загальнонаціональний карантин продовжено до 22 травня. Міністерство освіти і науки рекомендує утриматися від проведення масових заходів, зокрема - останніх дзвоників та випускних вечорів. Здоров’я наших учнів - важливіше. Тому, проводитися не будуть.

Коли будуть видані документи про освіту?

До 15 червня 2020 року буде завершено оформлення: свідоцтв про здобуття базової середньої освіти; свідоцтв досягнень та табелів навчальних досягнень. Випускники 11-тих класів документ про здобуття освіти отримають після результатів ДПА. Для учнів 1-8, 10 класів класні керівники надішлють копії документів учням електронною поштою або по вайберу, а оригінали документів будуть вручені у вересні 2020-2021 навчального року.

Як будуть вручені документи учням про закінчення 9-го класу?

Наказом МОН України учнів 9-х класів звільнено від проходження ДПА. Видача свідоцтв буде організовано після прийняття Урядом рішень про зняття певних карантинних обмежень для здобувачів освіти та з дотриманням регламенту санітарно-епідеміологічної безпеки. Буде складено та доведено до відома графік вручення документів під підпис.