Субота, 18 лютого 2012 — Сайт міста Шепетівка
18 лютого 2012, 20:29

Був прикладом звитяги

   

Далеко в минуле відійшли роки військо­вого лихоліття, проте в ім'я миру, в ім’я життя ми повинні пам’ятати, що вистраж­дала наша країна у роки війни. На преве­ликий жаль, все менше залишається оче­видців тих подій. Про подвиги героїв-виз- волителів нагадують лише братські моги­ли — іменні та безіменні. Про долю одного із захисників Вітчизни я хочу розповісти.

Михайло Васильович Протазанов на­родився у 1912 році у м. Домодєдово Мос­ковської області. До війни і на її початку працював водієм на підприємстві міста. У лютому 1943 року був призваний до лав Червоної Армії і направлений до складу 654-го полку 148-ї стрілецької дивізії. З серпня 1943 року почав брати участь у боях. Спочатку був командиром відділення, а потім — помічником командира взводу. У середині вересня 1943 року зазнав бойо­ве хрещення при форсуванні річки Десни та звільненні м. Чернігова.

У листі він писав своїй матері: «Мамо, ми йдемо степами України і виганяємо німецьку нечисть. Мені особисто довелось зустрітись з німецьким танком. В руках було дві гранати і автомат. Я кинув гранату і танк зупинився на місці».

На початку жовтня йшли запеклі бої на західному березі річки Прип’ять. У листі додому він писав: «Четвертого жовтня мені довелось брати участь у штиковому бою з німцями. Я особисто знищив дев’ять німців. За цей бій мене представили до нагороди».

Наприкінці грудня 1943 року М.Прота­занов пише у листі своїй сестрі: «Ти запи­туєш, чому я весь час на передовій. Якби мене поранило, тільки тоді я поїхав би у шпиталь, але мене не бере жодна ворожа куля. На своєму рахунку маю 21 фріца. Мене нагородили орденом Червоної Зірки і ме­даллю «За відвагу».

У січні 1944 року Михайло Васильович написав додому чотири листи. В одному із них він писав: «Уже підійшли до старого кордону. Будемо бити ворога на його землі і викорчовувати, щоб не залишилось від нього і духу».

У цей час розпочалось визволення Ше­петівщини. Разом з іншими бійцями його направляють у розвідку. У районі станції Майдан-Вила та села Михайлючки вони взя­ли у полон і привели в розташування війсь­кової частини німецького обер-лейтенанта.

У листі до матері він пише: «Мамо, ми йдемо вперед, скоро розіб’ємо ворога і повернемося додому. Дванадцятого січня у мене були неприємності: під Шепетів­кою було вбито мого найкращого товари­ша. В другій половин січня почались бої за Шепетівку. Місто кілька разів перехо­дило із рук в руки. Ми бились у вуличних боях, і коли наша частина увійшла в місто, німці почали контратаку, нас оточили тан­ками. Боєприпасів залишилось мало. Бійці, помираючи, просили, щоб ми по- мстилися за них».

...Становище було вкрай важким. Ми­хайло Протазанов з дозволу комбата бере групу бійців і вдирається на позицію во­рога, захоплює кулемет та боєприпаси до нього і повертається назад.

Згодом бійці зайняли кругову оборону в багатоповерховому будинку на території військового містечка. Неодноразові спро­би німців штурмом увірватись до будин­ку успіху не принесли. Тоді вони облили будинок гасом і підпалили його. Нашим бійцям потрібно було з боєм прориватись до своїх. Під градом куль і снарядів вони вийшли з оточення у район залізничної станції.

Коли Шепетівку було звільнено, М.Про­тазанов прийшов до цього будинку, по­прощався із загиблими товаришами. У тому бою 27 січня 1944 року він оробисто знищив близько 50 гітлерівців. Після того бої за Шепетівку продовжувались. А 11 лютого 1944 року місто було звільнене від ворога.

Наприкінці хочеться навести зміст на­городного листа, який стосується заги­белі Михайла Протазанова.

«У бою 10 лютого 1944 року при про­риві лінії оборони гітлерівців він йшов у перших рядах наступаючих підрозділів, закликаючи своїм прикладом бійців на наступальний прорив. А коли у критич­ний момент бою фашистський автомат­ник направив свою зброю на командира батальйону капітана Клочкова, М.В.Про­тазанов, передбачаючи неминучу смерть командира, в одну мить закрив його своїм тілом і загинув смертю хоробрих...».

Війна - це тисячі смертей, це розру­ха, це вбиті горем матері та сироти. І люди повинні знати свою історію, щоб творити нове, щасливе життя.

О. ЛУКАШЕНКО, голова районної ради ветеранів.

 

27 січня у місті відбувся Міжрегіональний турнір з важ­кої атлетики, присвячений Дню визволення Шепетівки від німецько-фашистських за­гарбників.

Цьогорічний турнір, який традиційно проходив у нашому місті, виявився досить пред­ставницьким. Участь у змаган­нях взяли дев’ять команд з різних міст, а саме з Новограда-Волинського, Староконстянтинова, Теофіполя, Городка, Летичева, Шепетівки, смт Понінки, були представлені та­кож команди Чемеровецького та Дунаєвецького районів. За­гальна кількість учасників ста­новила понад 90 спортсменів.

На спортивне свято запро­сили начальника відділуу спра­вах сім’ї молоді та спорту вико­навчого комітету Шепетівсь- кої міської ради Наталію Ва­силівну Стаскж та методиста міського управління освіти Во­лодимира Івановича Онісімчука, які привітали гостей та учасників змагань.

До речі, для членів нашої команди турнір був дуже відпо­відальним, адже змагання про­ходили напередодні дня народ­ження їх тренера Володимира Івановича Медведа .

У різних вагових категорі­ях переможцями турніру ста­ли: Марина Сергеєва(І місце, м. Городок), Вікторія Огойко (І місце, м. Шепетівка), Анастасія Секенова (І місце, м. Го­родок), Оксана Писаренко (II місце, смт Понінка), Оксана Трачук (І місце, м. Шепетів­ка), Анастасія Ліцоєва (II місце, м. Шепетівка), Роман Ліцоев (І місце, м. Шепетів­ка), Денис Юрік (II місце, м. Новоград-Волинський), Богдан Цісельський (І місце, м. Городок), Богдан Башистий (II місце, м. Шепетівка), Олександр Фаріон (III місце, м. Шепетівка), Денис Луць­кий (І місце, Чемеровецький район), Ілля Лєсков(ІІ місце, м. Летичів), Роман Чаюк(ІІІмісце, смт Понінка), Роман Маслій (І місце, Чемеровець­кий район), Вадим Ладаков(II місце, смт Понінка), Олександр Вдовйнкж(ііі місце, м. Шепе­тівка), Любомир Ямський (І місце, м. Городок), Максим ГІолякевич (II місце, м. Горо­док), Руслам Колістинський (III місце, Чемеровецький район), Владислав Казмірук (І місце, м. Шепетівка), Максим Свін- ціцький (II місце, смт Понінка), Віталій Глухов (III місце, м. Старокостянгинів), Євген Карлюк(І місце, смт І Іонінка), Максим Степич (II місце, м. Шепетівка), Михайла Ляш­ко (III місце, м. Старокостян-тинів), Віталій ГІолюшкевич (І місце, смт Понінка), Сергій Огойко (11 місце, м. Шегіетівка), Ростислав Іородь(III місце, м. Шепетівка), Віталій Сачук (І місце, м. Шепетівка), Василь Шуляк (II місце, м. Шепетів­ка), Артем Ямський ( 1 місце, м. Городок), Роман Крочак(і1 місце, м. Городок), Максим Гайдамака (III місце, Чемеро­вецький район).

У нелегкій боротьбі шепетівська команда виборола перше загальнокомандне місце, що й стало найкращим подарунком до дня народження улюбленого тренера. Друге місце посіла команда Городка, третіми стали спортсмени смт Понінки. Команди-призери нагородили кубками та почесними грамо­тами.

Усі призери турніру одержа­ли почесні грамоти та медалі.

Важливо додати, що свято відбулося за активної під­тримки приватних підприємців А. І. Василишина, С. А. Васили- шина, Л. А. Коршака, В. Я Ру- кавчука, М. І. Верхогляда.

Адміністрація ДЮСІІ1 вис­ловлює щирі слова подяки всім меценатам та тренеру-викла­дачу Володимиру Івановичу Медведю за всебічну підтрим­ку та допомогу у популяризації важкої атлетики в місті.

Тетяна Романкж, інструктор-методистДЮСШ.


З 24 по 26 січня у шаховому клубі «Дебют» ДЮСШ про­ходили щорічні змагання з шахів серед команд шкіл міста «Біла тура». Змагання прово­дилися ШМЦФЗН «Спорт для всіх» спільно з відділом у спра­вах сім’ї, молоді та спорту вй- конавчого комітету Шепеті- вської міської ради. До участі у змаганняхдопускалися учас­ники не старші 14 років. Ко­манди складалися з трьох чо­ловік: двоє хлопців та одна дівчина.

Переможцем турніру стала команда СЗОШ №2, лише на півочка від неї відстала коман­да НВО №2. Третє місце по­сіла команда НВК №3.

Також були визначені кращі в особистому заліку на дошках. На першій дошці перше місце посів представ­ник команди НВО №2 Дмит­ро Булгаков, другим став учень СЗОШ №2 Ілля Ца­рик, третє місце — за Олек­сандром Шпаком, учнем НВК №3. На другій дошці не було рівних знову ж таки пред­ставнику команди НВО №2 Дмитру Тарасюку, другим був учень НВК №3 Олександр Мостовий, третє місце, лише за додатковими показниками, у представника СЗОШ№2 Григорія Козачука. Серед дівчат кращою стала пред­ставниця СЗОШ №2 Окса­на Царик. Друге місце — за ученицею НВК №2 Ольгою Федорчук.

Всі призери отримали грамоти, а учасники команд нагороджені солодкими пода­рунками.

У п’ятницю, 20 січня, відбув­ся перший етап нових змагань з настільного тенісу серед юнаків — Гран-прі м. Шепетів­ки 2012 року. Змагання органі­зовані та проводяться Шепеті- вським міським цен тром фізич­ного здоров’я населення «Спорт для всіх» спільно з відділом у справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого коміте­ту Шепетівської міської ради. І Іротягом року планується про­вести шість етапів цих змагань. За підсумками п’яти кращих ре - зультатів, показаних учасника­ми, буде визначено переможця Гран-прі 2012 року. До участі у змаганнях запрошуються усі любителі гри в настільний теніс шкільного віку.

Перший етап вже приніс сюрпризи. По-перше, порівня­но з минулим роком, серед учас­ників змагань з’явилася пред­ставниця кращої половини людства. По-друге, незмінний лідер Гран-прі 2011 року Бог­дан Бенещук в першому етапі поступився своїми позиціями і посів лише трете місце. Другим став учень НВК№1 Віктор Куліш. Перше місце посів учень ЗОНІ №6 Євген Плакса.

Призери змагань нагород­жені грамотами центру.

У рамках акції для пенсі­онерів «Творчість із задово­ленням», що організовуєть­ся і проводиться «Приват- Банком», на конкурс було представлено різножанрові роботи багатьох учасників. Журі конкурсу навіть не здогадувалося, що виник­нуть труднощі у визначенні переможців. Адже кожен наданий для. участі в акції твір створено дійсно-таки талановитими шепетівчана- ми і, певна річ, із задово­ленням.

Акція «Творіть із задово­ленням» не передбачає виз­начення першого чи, скажі­мо, третього місць. Однак кращих названо. Ними стали шенетівчани Зоя Володими­рівна Бесчасна (композиція «Солом’яна хатинка»), В’я- чеслав Павлович Фарбей (композиція «Козацька роди­на»), Микола Андрійович Вербіцький (композиція «Шишковий кошик»), Чингіз Занбабайович Халі- лов (картина з битого скла «Золота амфора»), Галина Терентіївна Нахімчук (виріб із бісеру «Червона калина»), Галина Василівна Цвіркун із селища Гриців, яка порадува­ла всіх вишиваними рушни­ками.

Найактивнішу участь   в   акції «Творіть із задоволен­ням» взяла шепетівчанка Катерина Василівна Іреля. Самобутня рукодільниця де­монструвала композицію «Квіти», картину з пазлів «Квітковий день», картину «Фламінго», вишивки «Бу­кет бузку» і «Корзина квітів».

Усі вищеназвані учасники акції отримали подарунки.

О. Твердун.

 

Понад 19 років в Україні діє Порядок проведення атес­тації робочих місць за умовами праці (надалі - атестація), зат­верджений постановою Кабі­нету Міністрів від01.08.1992 р. №442. Проведення атестації відіграє головну роль у вста­новленні об’єктивних показ­ників умов праці на робочому місці працівника.

Конкретні дані санітарно- гігієнічних досліджень щодо встановлення наявності на ро­бочому місці несприятливих та шкідливих факторів виробниц­тва (збільшені рівні хімічних речовин або пилу у повітрі ро­бочої зони, вібрація, шум, не­сприятливий мікроклімат, важкість та напруженість праці) дозволять належно оц­інити умови праці. Але найго­ловніше те, що мета атестації полягає у регулюванні сто­сунків між власником або упов­новаженим ним органом і пра­цівниками, в першу чергу у сфері реалізації прав на здо­рові й безпечні умови праці. Це означає, що результати атес­тації мають використовувати­ся дня визначення заходів щодо поліпшення умов праці.

Реалізація розроблених на підставі атестації комплексних планів поліпшення безпеки, гігієни праці та виробничого середовища є основним захо­дом збереження здоров’я і працездатності працівників, запобігання нещасним випад­кам на виробництві та про­фесійним захворюванням.

.Здоровий працівник, якому створені належні санітарно- гігієнічні умови праці, санітар­но-побутове і медико-соціаль- не забезпечення, вирізняється підвищеною працездатністю, що є основною запорукою збе­реження трудового потенціалу підприємства та виконання ви­робничих планів його економі­чного розвитку.

Аналіз проведення атестації на підприємствах різних форм власності міста свідчить про те, що роботодавці, якщо не уни­кають проведення атестації робочих місць за умовами праці, то до мінімуму зводять кількість робочих місць, де вона проводиться, чим ставлять у нерівні умови і працівників різних професій, що працюють на одному підприємстві, і пра­цівників однієї й тієї ж професії, які працюють на різних підприємствах.

Завдяки проведеній роботі на ЗО підприємствах міста пра­цівники, які працюють в шкідливих та важких умовах праці, за результатами атес­тації їх робочих місць, отриму­ють право на пільгову пенсію за Списками «N'9 1 та ,N'22, до­даткові оплачувані відпустки, доплати до тарифу заробітної плати, скорочену тривалість робочого часу, безкоштовне отримання молока.

Надання працівникам згідно зі статтею 7 Закону України «Про охорону праці» пільг і компенсацій за важкі та шкідливі умови праці, коли за технологічним процесом їх не можна повністю усунути, є надійним соціальним захистом працівників, що уповільнює розвиток і настання у них про­фесійних захворювань.

М. М. Слюсар, головний спеціаліст — експерт з умов праці управління праці та соціального захисту населення Шепетівського міськвиконкому.


У січні 2006 року в резуль­таті реорганізації чотирьох районних лабораторій області було утворено Шепетівську міжрайонну державну лабо­раторію, яку на той час очо­лював Микола Євтихович Скотяк. Зараз лабораторія об­слуговує Шегіетівський, По- лонський, Ізяславський та Славутський райони. У складі установи працює близько тридцяти спеціалістів, якими вміло керує директор — Віталій Вікторович Староду- бов. Дбаючи про здоров’я гро­мадян, працівники лабораторії виконують цілу низку надваж- ливих завдань. Серед яких — недопущення в реалізацію недоброякісної п р о ду к ц і ї, профілактика розповсюджен­ня таких хвороб, як сибірка, трихінельоз, сальмонельоз, сказ та ін. Окрім того, праців­никами установи постійно про­водяться дослідження м’ясної та молочної продукції, як на якісні, так і на кількісні показ­ники. Лабораторію атестова­но на проведення робіт у сфері поширення державного мет­рологічного нагляду.

Після навдивовижу теплої осені природа, як у народі ка­жуть, вивернула кожуха. Сильні морози на січень-лютий синоптики передбачали, тож вони шепетівчан зненаць­ка не застали і побігли купувати пуховики на BonVoyageRivne.com. А ось так зва­ним безхатченкам, яких у на­шому місті, як і в інших містах, ніхто фактично не може зареє­струвати, зараз непереливки: дехто в закинутих хлівах ночує, а кому більше пощастить — у підвалах багатоповерхівок.

0
репостів
0
репостів