Понеділок, 12 грудня 2011 — Сайт міста Шепетівка

У народі говорять, що земля може всіх нагодувати своїми плодами і напоїти живою водою своїх джерел, вона захищає нас, але не може захистити себе. Захищати рідну землю, землю своїх батьків і дідів — це почесний обов’язок кожного справжнього чоловіка — громадянина і патріота.

З грудня 2011 року в НВК№3 «Школа-військовий ліцей» учні І курсу ліцею традиційно складали Обітницю ліцеїста. 11 років поспіль у закладі нового типу проходить це урочисте свято.

На чолі з класним керівником В.М. Водясовою ліцеїсти І курсу вишикувалися в актовій залі. Під звуки козацького маршу до зали внесли прапор ліцею (знаменна група ліцеїстів II курсу: Легінович Владислав, Шершенюк Олександр, Євич Віктор). За командою начальника військовоголіцею, підполковника запасу В.І.Кудріна командири відділень II курсу віце-молодші сержанти Олександр Регула, Дмитро Хаврун, Анас-тасія Іордійчук приступили до приведення до обітниці 21-го ліцеїста І курсу. Квитки ліцеїста урочисто вручили гості свята.

Обітниця ліцеїста — закон життя ліцею, який має силу морального обов’язку ліцеїста. За доброю традицією привітання-настанову з нагоди прийняття обітниці першокурсникам вручили ліцеїсти II курсу. Від імені батьків материнський наказ оголосила Н.А.Бруцька. Ліцеїсти І курсу в особі командира взводу, віце-сержанта Дениса Бруцького запевнили батьківську громадськість, своїх однолітків, що вони будуть неухильно виконувати вимоги Обітниці ліцеїста.

У НВК №3 кожний ліцеїст, приймаючи Обітницю, бере на себе обов’язки, виконання яких складає зміст його навчання, життя. Цьогоріч ряди військового ліцею поповнились новим поколінням. Ми переконані, що наші учні будуть чесно виконувати свій обов’язок і ні На крок не відступлять від вимог Обітниці, не посоромлять педагогів та своїх батьків.

Н.М.Щур, заступник директора НВК № З з виховної роботи.

 

У 1920-1930-х роках працівники митного пункту в Шепетівці активно боролися з перевізниками імпортного трикотажу та дитячих іграшок. Ця історія яскраво описана у раніше забороненому есе видатного українського письменника Остапа Вишні "Як переїхати митницю".

Нещодавно у Полтаві проходив Всеукраїнський конкурс юних гумористів «Посміхнемося щиро Вишні», приурочений річниці з дня народження українського письменника Остапа Вишні. 11-річного Єгора Кордонця, учня 6-В класу Шепетівського НВК № 1, за майстерне декламування усмішок «Чудо в черевику» й «Та доки ж!» нагородили дипломом.

Серед учасників міського відбіркового туру на Всеукраїнський конкурс була 15-річна учениця ЗОШ №6 Олена Роїк. За вміле художнє читання гуморесок «Дер Галушко» і «Куца Фенька» вона отримала грамоту.

Мало кому відомо, що письменник-гуморист Остап Вишня відвідував Шепетівку. Шукав тут сюжети для своїх гумористичних оповідань. І таки знайшов. Про це детальніше - у матеріалі володимира Ковальчука "Остап Вишня: "Шепетівські митники - веселий народ"".

З грудня церковна молодь і учні недільної школи, з головою єпархіального відділу по роботі з молоддю протоієреєм Богданом Никитюком при Свято-Михайлівському кафедральному соборі міста Шепетівки,, відвідали спеціалізовану загальноосвітню школу-інтернат І-II ступенів для дітей з порушеннями опорно-рухового апарату, що знаходиться у місті Ізяславі. Там перебуває близько 90 дітей зі всієї Хмельницької області, 12 з яких — сироти. Крім навчання, дехто з них займається творчістю — вишиває, виготовляє іграшки, робить різні композиції із природних матеріалів. Допомагають їм викладачі.

«Ангелятко має хатку. Де ж та хатка в янголятка? У дитячому серденьку, має хатку він маленьку!», — саме так розпочали свій виступ дітки з недільної школи. Вони читали вірші, розповідали про любов Божу, дивились християнські відео на https://bogvideo.com, спілкувалися з ровесниками та грали в ігри. Потім роздали дітворі символічні подарунки (іконки, молитовники, біблійні оповідки, солодощі, фрукти).

З великим задоволенням та теплом приймали гостей в інтернаті, їм провели коротеньку екскурсію по закладу: показали спортивний, навчальний та медичний корпуси. Розповіли його історію — рішення про створення інтернату було прийнято 18 грудня 1962 року, напередодні свята Миколая Чудотворця.

У школі ознайомили шепетівчан зі специфікою навчання. Гостей здивував урок «соціального орієнтування», головним завданням якого є адаптація дітей до умов життя. Вони ніколи про таке не чули.

—Отець Богдан, чому цим діткам пояснюють як їздити в транспорті, відвідувати лікаря, бібліотеку? Хіба вони цього не знають? — потім перепитували діти.

—Дітки, їх вчать цих речей, для того, щоб після завершення навчання в школі вони змогли призвичаїтися до умов нашого з вами повсякденного життя, — відповів священик.

Наша держава частково взяла на себе зобов’язання з матеріального забезпечення людей з обмеженими фізичними можливостями. Проте цього недостатньо. Насамперед вони потребують впевненості в тому, що є такі як інші, а ще милосердя та підтримки. Православна молодь з Шепетівки намагалася спілкуватися з дітьми як з рівними.

—Такі відвідини, — каже учасниця молодіжної православної групи Марія Гончарова, — щойно розпочали здійснювати. Думаємо ще завітати в Ізяслав у період різдвяних свят. Все починається з доброти людських сердець. Варто об’єднуватися, тоді серця битимуться в унісон, заради благої справи.

Яна Скрипак

Амністія — це виявлення гуманізму, милосердя та прощення з боку держави щодо певної категорії людей, які вчинили злочини з повним або частковим анулюванням правових наслідків вчиненого злочину, яке здійснюється у судовому порядку. Статтею 44 КК України передбачається звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, визначених кодексом, а також на підставі закону України про амністію чи акта помилування. Цей акт здійснюється у вигляді звільнення від кримінальної відповідальності і відбування покарання певної категорії осіб, винних у вчиненні злочинів.

 

Звільнення від кримінальної відповідальності на підставі закону «Про амністію» не допускається, якщо обвинувачений чи підсудний проти цього заперечує. У такому разі провадження у справі продовжується в звичайному порядку. Суд постановляє обвинувальний чи виправдувальний вирок, а особа, яка обвинувачується органами досудового слідства у вчиненні злочину, дістає можливість домогтися свого публічного виправдання у судовому порядку. Не є перешкодою для застосування закону «Про амністію» те, що особа, яка дає згоду на закриття кримінальної справи за цією нереабілітовною підставою, водночас не визнає себе винною в інкримінованому їй злочині.

Дія закону «Про амністію» обмежена незначними часовими рамками і спрямована на звільнення від кримінальної відповідальності чи від відбування покарання тільки певної категорії зісіб, визначених у цьому законі, чкі звільняються не пізніше як протягом трьох місяців після опублікування закону про амністію.
 
Питання про застосування амністії суд вирішує за власною ініціативою, чи на рішення прокурора, органів дізнання та досудового слідства, органу або установи виконання покарань, а також з ініціативи обвинуваченого, підсудного чи засудженого, їх захисників чи законних представників.
 
Щодо осіб, засуджених до покарань, не пов'язаних з позбавленням волі та звільнених від відбування покарання з випробуванням, питання про застосування амністії суд вирішує за ініціативою кримінально-виконавчої інспекції, завданнями якої є з'ясування наявних підстав для застосування закону про амністію, збір необхідних матеріалів та направлення подань до суду для розгляду.
 
Шепетівським міськрайонним підрозділом Шепетівського міжрайонного відділу кримінально-виконавчої інспекції УДДУ ПВП в Хмельницькій області було вивчено особові справи засуджених, які перебувають на обліку та з понад 314 справ відібрано 22, які за формальними ознаками підпадають під ту чи іншу статтю Закону України «Про амністію в 2011 році». Подання на зазначених засуджених погоджено з Шепетівським міським відділом УМВС України в Хмельницькій області та направлено до Шепетівського міськрайонного суду для вирішення питання про застосування амністії та звільнення даних осіб від відбування покарання.
 
Застосовуючи Закон України «Про амністію» в 2011 році, та звільняючи особу від відбування покарання, насамперед потрібно пам'ятати, що держава надає можливість людям, які перейшли межу дозволеного з найменшими втратами для себе та співвітчизників перевиховатись, повернутися до суспільно корисної праці, до нормального життя і необхідно не витрачати марно цей шанс, а використати його.
 
Андрій Літвін, начальник Шепетівського МРВ КВІ, капітан внутрішньої служби

 Після минулорічних виборів лад голів сільських рад Шетівського району оновився ійже на 50 відсотків. Один іищний та 22 сільських голови турбуються нині про розвиток своїх громад. Погані дороги, відсутність вуличного освітлення, недостатнє наповнення місцевих бюджетів, безробіття — роботи для сільських очільників вистачає. Але й за таких скрутних умов їм вдається покращувати добробут людей, які висловили їм довіру на виборах. Про свої здобутки напередодні Дня місцевого самоврядування розповідають сільські керівники.

Робота дільничного інспектора міліції - напружена, відповідальна та, звісно ж, ненормована. Тож не дивуйтесь, коли у місцевому відділку ви не знайдете свого дільничного: він або обходить дільницю, або ж на черговому виклику.

Звична уже понад вісім років робота в міліції Володимира Тимощука — не з простих, адже, правду кажучи. саме такі, як Володимир Миколайович, забезпечують спокій та правопорядок у місті.

— На моїй дільничній території (Шеиетівський місцевий округ № 8. — Лет.) порівняно спокійно та тихо, оскільки тут немає розважальних закладів. А значить, і менше правопорушень, — розповідає правоохоронець. — Найбільше на території дільниці трапляється крадіжок, винуватцями яких є зазвичай раніше засуджені. Зокрема у жовтні цього року на території округу в місцевому супермаркеті «Вопак» невідомий викрав дві пачки кави. Справу було розкрито, особу злочинця встановлено та складено адміністративний протокол.

За словами Володимира Миколайовича, цього року за його участю було складено 135 адміністративних протоколів та розкрито 11 злочинів.

— Статистика правопорушень показує, що криміногенна ситуація в місті, порівняно з попереднім роком, поліпшилась. Значною мірою сприяла цьому мета-донова програма, себто замінна терапія, що використовується для лікування иаркозалежних, — продовжує Володимир Тимощук. — Метадон наркозалежиі безкоштовно отримують у аптечних кіосках при медичних закладах.

У роботі дільничного інспектора міліції чимало психологічних аспектів, насамперед він повинен вміти заспокоїти людей, забезпечивши належним чином їх захист від правопорушників або людей, які своєю поведінкою, діями не викликають довіри з боку місцевих мешканців.

—Пригадую випадок, — говорить Володимир Миколайович, —- коли взимку у місцевого жителя було вилучено мисливський ніж. За наявністю цього речового доказу відкрито кримінальну справу проти правопорушника, який незаконно зберігав холодну зброю.

Наразі у світі гостро стоїть проблема насильства в сім’ї. Такі випадки зафіксовано і на території нашого міста.

—За умови подання заяви про насильство в сім’ї, — продовжує лейтенант, — порушника для початку може бути покарано адміністративним арештом строком до 10 діб. Крім того, його одразу ставлять на облік у відділку міліції та у відділі сім’ї, молоді та спорту як такого, що вчиняє насильство в сім’ї.

Доводилось Володимиру Миколайовичу на своїй дільниці фіксувати і незаконне заняття підприємницькою діяльністю. Зокрема восени за торгівлю самогоном була затримана місцева жителька. В результаті порушниця була змушена заплатити 800 гривень штрафу.

На закінчення нашої розмови пригадав дільничний про вбивство безхатька на сміттєзвалищі навесні цього року. Завдяки силам міліції злочин було розкрито та порушено кримінальну справу.

Проте не можна сказати, що успіхи дільничним інспекторам міліції даються легко. І насамперед вони є результатом кропіткої праці і наполегливості в роботі, адже саме у них, дільничних, чи ж найбільший перелік функціональних обов’язків. А сумлінне виконання цих обов’язків — запорука правопорядку на дільниці.

Алла Мазанюк.

 

 

Книга і на сучасному етапі розвитку цивілізації залишається одним з найбільш ефективних інструментів передачі інформації. Минулого тижня в міській бібліотеці для дітей проведено День нової книги «Нові імена в українській прозі». Неабиякий інтерес виявили маленькі користувачі, їх батьки, вчителі до влаштованої книжкової виставки-експозиції «Новинка на будь-який смак», яка представила нові перлинки дитячої літератури.

Дуже приємно, що наші читачі звернули увагу на твори українських письменників. Новітня оригінальна дитяча література — явище поки що не масове. Проте з’явились молоді автори, завдяки яким значно зріс авторитет української книги. Це Марина і Сергій Дячеи-ки, Олександр Дермапський, Піна Воскресенська, Галина Малик, Зірка Мснзатюк, Ірен Роздобудько, Марина Павленко, Леся Воронина, Олександр Іаврош та інші, їх могло б бути більше, але через відсутність коштів не всі твори видаються та доходять до читача. Сама ж дитяча література перестала бути політично заангажова-пою.В ній менше фальші, надуманості. І Іоліпшилась і ситуація з видавництвами. Якщо раніше існувало тільки одне дитяче видавництво «Веселка», то нині їх вже майже 20.

Таким чином, ми бачимо, що на ринку української книги для дітей відбуваються певні позитивні кількісні та якісні зрушення. І це додає впевненості у тому, що українська дитяча книга має перспективи розвитку, потрібна лише належна підтримка і увага з боку держави. На щастя, в Україні ще є талановиті письменники, чудові видавництва і бібліотеки, а головне — є читачі.

Важливо зазначити, що кошти на нову літературу для нашої бібліотеки виділені відповідно до міської «Програми поповнення бібліотечних фондів на 2008-201 р.р.», тож хочемо щиро подякувати місцевій владі за розуміння потреб юних читачів та сприяння у фінансуванні читальні.

 

А.Шклярук, завідуюча міською бібліотекою для дітей.

 

Упевненість в собі, оптимізм, працьовитість, схильність досягати всього за рахунок себе — це якості людини, яка любить життя, почуває потяг до процесу життя та реалізовується в усіх його сферах. Для того, щоб наші діти стали гідною складовою майбутньої еліти суспільства, кожен педагог загальноосвітньої школи І-III ступенів № 6 тримає руку на пульсі інновацій у сучасній освіті.

Шкільна родина ЗОШ № 6 бере активну участь у вивченні англійської та німецької мов. Щороку у листопаді стартує тиждень іноземних мов. Гаслом усіх заходів, які відбувалися впродовж нього часу був вислів «Mowmany languages you know, so many times you are man».

Для учнів початкової ланки пройшов конкурс малюнків «Англійська — це весело!», який дав змогу учням проявити себе, а вчителям подивитись на свій предмет очима дітей. Із захопленням команди 3 та 4 класів змагались за звання знавців мови у інтелектуальній грі, де улюбленцями фортуни стали третьокласники. Між учнями 5-11 класів пройшов захист проектів. А семикласники мали можливість позмагатись у грі «Найрозумніший». Новинкою стала акція «The magic box», яку запровадили, щоб активізувати країнознавчі навички, логічне мислення, розширювати світогляд учнів.

Кожний педагог повинен розуміти, що його завдання — зробити процес навчання захопливим, радісним та яскравим. Тоді задоволення від знань прийде до кожної дитини. І тут важливе все: усмішка, доброзичливий тон, мистецтво спілкування, почуття гумору та дружн є єднання.

О.В. Мороз, вчитель англійської мови ЗОШ № 6

0
репостів
0
репостів