Версія для друку
Розділ Культура

Унікальні ковзани знаходяться у колекції шепетівського музею

Автор 14 січня 2022, 15:00

Мабуть, час продовжити знайомити з цікавими експонатами колекції Музею пропаганди. Отже, знайомтеся - улюбленці зимових розваг ковзани “G. S. Ruiter, Bolsward", які потрапили до музею із самих Нідерландів.

Вони не зовсім схожі на сучасні, зі сталевими лезами, виготовлені на початку ХХ сторіччя у нідерландській провінції Фрисландія (Фризія).

G. S. Ruiter була однією із найвідоміших і найстаріших фабрик ковзанів у Нідерландах. ЇЇ заснував коваль Ґерт Стівенс Руйтер 1861 року. Виробничі потужності розташовувались у фрисландському селі Аккрум (Akkrum), яке мало залізничне сполучення.

У 1889 році фабрикою почав керувати син засновника - Ґерт Руйтер. Поблизу діючої майстерні він побудував парову фабрику з виготовлення ковзанів. У співпраці з Джеральдом Віссерінгом, завзятим ковзанярем і банкіром, створив ковзани для королеви Нідерландів - Вільгельміни. Новий дизайн отримав назву “Квінніс” і став дуже популярним серед жінок.

Однак через надто теплі зими попит на ковзани почав знижуватись наприкінці ХІХ століття. Через суперечки із Йоганнесом де Йонгом Р.Мзном, співдиректором фабрики, Ґерт Руйтер покинув Аккрум і у 1901 році очолив кузню на Sint Jansstraat у місті Болсвард. А згодом побудував завод “G. S. Ruiter, Bolsward”. Основною продукцією, яку там виготовляли, були конструкції для мостів; а от ковзани виробляли як супутній товар.

Ґерт Руйтер помер 1915 року. Через відсутність спадкоємців, адже його син Дірк був мобілізований на фронт (тривала Перша світова війна), завод довелося закрити. Після завершення війни Дірк Руйтер почав виготовляти ковзани у колишній кузні на Sint Jansstraat (1918). Бізнес проіснував до смерті Дірка у 1940 році.

Ось таку цікаву історію свого походження мають ці ковзани.

Музей пропаганди