Версія для друку
Розділ Бізнес

На Шепетівщині розпочалася «ялинкова» кампанія

Автор Олександр Заблоцький 17 грудня 2018, 18:23

За давньою доброю традицією яскраво прикрашена ялинка – обов’язкова ознака святкування Нового року та Різдва Христового. І без неї свято не є святом. У цьому році ДП «Шепетівський лісгосп» має можливість повністю забезпечити новорічними ялинками школи, дитячі садочки, будинки культури, громадян, інші установи та організації. 

Щоб задовольнити потребу громадян у новорічних ялинках, ДП «Шепетівський лісгосп» веде їхню заготівлю на спеціальних плантаціях або під час проведення рубок формування і оздоровлення лісів. Такі методи мінімізують шкоду для навколишнього середовища.

Є також можливість у достатній кількості забезпечити потреби у гілках хвойних порід для створення новорічних композицій, щоб прикрасити оселю оригінальним ялинковим букетом, не рубаючи усе дерево.

Зауважу, що заготівля новорічних ялинок проводиться, враховуючи ринковий попит і заявки торговельних організацій та споживачів.

Цінова політика на новорічні ялинки у 2018 році залишається у середньому на рівні попереднього року. Вартість традиційно буде залежати від висоти дерева. Як і по всій Україні, середня ціна при купівлі ялинок становитиме 60-70 грн. за погонний метр.

Наше підприємство реалізовуватиме ялинки у визначених для цього пунктах. Зокрема, покупці зможуть придбати зелені красуні у Кам’янківському лісництві. Тут, у торгівельному павільйоні «Лісовичок», пропонується широкий вибір новорічних деревець. 

Токож пункти продажу будуть на окружній дорозі (навпроти пожежної частини), у лісництвах. Детальніше про те, де і як придбати новорічні ялинки, можна дізнатися за телефоном: 4-22-78. 

Зазначу, що маркування новорічних ялинок здійснюватиметься пластиковими бирками або самоклейними етикетками, які виготовляються зі спеціального паперу, що унеможливлює їхнє повторне використання, оскільки вони повністю руйнуються при спробі розклеювання. Таке маркування підтверджує легальне походження ялинок та законність їхньої реалізації. 

Для зручності покупців, з метою перевірки легальності походження новорічної красуні, державне підприємство «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» розробило програмне забезпечення для Android (yalynka.info – можна безкоштовно встановити з Google Play Market), за допомогою якого кожен покупець має можливість ознайомитися з походженням новорічної ялинки (потрібно ввести лише цифровий номер, без зазначення серії).

Хочу наголосити, що, відповідно до наказів Державного агентства лісових ресурсів України, обласного управління лісового та мисливського господарства, лісова охорона  вживає додаткових заходів, аби вберегти хвойні насадження від незаконного вирубування у новорічний період. Відтак, у даний період проводиться посилене патрулювання з охорони хвойних насаджень силами державної лісової охорони спільно з працівниками Національної поліції, Державної екологічної інспекції та громадськості.

На жаль, щороку знаходяться бажаючі самовільно зрізати ялинку. Вони не розуміють, що разом із незаконно зрубаною ялинкою, несуть у свою домівку злочин. І цей безглуздий та необачний вчинок не принесе родині лісопорушника бажаного щастя, а навпаки — може обернутися значними витратами із сімейного бюджету.

Штрафні санкції за незаконне вирубування новорічних дерев складаються із суми заподіяної шкоди лісу та адміністративного чи кримінального (у разі істотної шкоди) штрафу. Й вони нині доволі значні.

До речі, розмір шкоди залежить від місця скоєння незаконної вирубки новорічної ялинки та діаметра дерева у корі біля шийки кореня. Так, відповідно до чинного законодавства, розмір збитку, якщо правопорушення скоєно у лісових угіддях (постанова Кабінету міністрів України від 23.07.2008 р. № 665), становитиме від 453,99 до 2053,71 грн. 

Крім того, згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, лісові порушники сплачують ще й штраф за незаконне вирубування хвойних дерев у розмірі від п’яти до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85–170 грн.), а посадові особи — від семи до дванадцяти неоподаткованих мінімумів (119-204 грн.).

Статтею 246 Кримінального кодексу України «Незаконна порубка лісу» визначено, що незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяла істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів (5100-8500 грн.) доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий термін.

Та сама дія, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий термін.

Тож закликаю не порушувати законодавство та не завдавати шкоди хвойним насадженням. Шануйте працю лісівників, бережыть природу та поважайте себе!

Вітаю усіх мешканців  Шепетівщини  з наступаючими святами — Новим роком та Різдвом Христовим! Нехай у ваших домівках панують тепло, затишок, радість та щастя, щоб у кожного здійснилися найзаповітніші мрії  та задуми! Веселих свят!