Версія для друку
Розділ Суспільство

Упродовж багатьох років в міській громаді відсутні бездоглядні та безпритульні діти

Автор 01 червня 2021, 11:13
Упродовж багатьох років в міській громаді відсутні бездоглядні та безпритульні діти Фото depositphotos.com

Для кожної дитини природнім є проживання в сім’ї. Вона повинна відчувати, що про неї піклуються, що її люблять, якщо потрібно буде — захистять. Але часто з різних причин діти опиняються поза сім’єю, тобто, набувають статус дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування.

Оскільки діти самі себе захистити не можуть, то це стає обов’язком держави.  В Україні повноваження захищати права та законні інтереси дітей, сприяти ранній профілактиці соціального сирітства, тобто, виявляти таких дітей та організовувати їх подальше влаштування, активно розвивати сімейні форми виховання покладено на службу у справах дітей.

Слід зазначити, що ось уже впродовж багатьох років в міській громаді відсутні бездоглядні та безпритульні діти. При появі дітей, які залишилися без батьківського піклування, або виникненні у дітей складних життєвих обставин чи загрози життю та здоров’ю, працівники служби відразу вживають усі можливі заходи для своєчасного влаштування дітей у безпечне середовище.

Зазначені питання успішно вирішуються при тісній співпраці з партнерами:

  • управлінням освіти (начальник – Людмила Тихончук),
  • педагогічними колективами шкіл,
  • Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (директор – Тетяна Вінницька),
  • працівниками сектору ювенальної превенції Шепетівського районного управління поліції (начальник сектору – Ольга Семенюк),
  • Центром ПМСД (заступник головного лікаря — Лілія Гнатюк),
  • дитячим відділенням КНП «Шепетівська багатопрофільна лікарня» (завідувач – Світлана Костюк),
  • управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту (начальник – Наталія Стасюк),
  • управлінням праці та соціального захисту населення (начальник – Сергій Білас),
  • відділом державної реєстрації актів цивільного стану (начальник – Олена Кость).

Відповідні установи та організації представлені і у комісії з питань захисту прав дитини, яка діє при виконавчому комітеті і яку очолює міський голова Віталій Бузиль. Членами комісії щомісячно вирішуються нагальні питання, пов’язані з дотриманням прав та інтересів дітей згідно чинного законодавства.

Впродовж останніх 10 років службою у справах дітей Шепетівської міської ради виявлено, поставлено на облік та влаштовано 209 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них 149 дітей влаштовано під опіку або піклування, в прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, 22 дитини – усиновлено. Разом з тим, 38 дітей були влаштовані в державні заклади. Це в основному діти підліткового віку, які вже навчалися в професійних навчальних закладах, або мали кількох братів чи сестер, що ускладнювало влаштування в сім’ю і діти змушені були перебувати на державному утриманні.

Слід відзначити, що шепетівчани активно беруть дітей в свої сім’ї не тільки місцевих дітей, а й з інших регіонів. Під опікою та піклуванням мешканців нашої громади постійно перебуває від 15 до 20 прибулих дітей. Діти підростають, досягають повноліття, однак кількість влаштованих дітей не зменшується за рахунок нових дітей, прийнятих в сім’ї.

Найбільш поширеними формами сімейного виховання дітей є влаштування дітей під опіку та піклування (на обліку 77 дітей), усиновлення (на обліку 40 дітей), прийомні сім’ї.

Перша прийомна сім’я створена в місті Шепетівці у 2006 році. З того часу було створено 7 прийомних сімей, в яких виховувалися 18 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа, як з міста Шепетівки, так і з інших регіонів. На теперішній час в місті функціонують 4 прийомні сім’ї, в яких оточені увагою та турботою 11 дітей вказаної категорії. В 7 дітей закінчилися офіційні підстави для перебування в прийомних сім’ях, вони досягли повноліття, закінчили навчання і працевлаштувалися. Однак, всі вони підтримують стосунки з прийомними батьками, приїжджають, телефонують, як і всі діти, які виростають і живуть власним життям.

Щира вдячність сьогодні тим, хто віддає свою любов і тепло дітям, виховує з них гідних громадян, докладає зусиль для їх навчання у вузах, виборі професії, придбанні житла. Це, зокрема:

  • прийомні батьки: Тетяна Шевчук, Людмила та Валерій Шишови, Олена та Сергій Сахненки, Андрій Трачук;
  • опікуни та піклувальники Антоніна Чеголя, Тамара Кольбабчук, Ольга Довгань, Геннадій Рудківський, Наталія Поліщук, Марія Ужвюк та багато інших.

"Користуючись нагодою, щиро вітаю усіх зі святом – Міжнародним днем захисту дітей. Наразі, звертаюсь до усіх дорослих з проханням завжди зігрівати теплом свого серця, увагою і ласкою тих юних співгромадян, життя яких не схоже на добру казку, допомагати відчувати їм радість спілкування. Впевнена, що об’єднавши зусилля, ми зробимо все, аби захистити наших дітей, уберегти їх від гіркоти розчарувань і зневіри. Адже саме від нас, дорослих, залежить те, як складеться доля кожної маленької людини, а відтак і нового покоління українців. Бажаю вам, дорогі юні друзі, вашим батькам, бабусям і дідусям, опікунам, піклувальникам, прийомним батькам, усиновителям міцного здоров’я, щастя, добра і сімейного затишку. Нехай здійсняться всі ваші мрії і задуми!"

Катерина Купрацевич, Начальник служби у справах дітей