Версія для друку
Розділ Суспільство

Міський голова закликав освітян та посадовців піти в неоплачувану відпустку

Автор 08 квітня 2021, 14:12
Міський голова закликав освітян та посадовців піти в неоплачувану відпустку Фото depositphotos.com

Очільник Шепетівки на своїй сторінці у Facebook опублікував відповідне звернення до шепетівчан.

"Червона зона" офіційно. Я дотримуюсь позиції, що у кризових ситуаціях громада має гуртувати зусилля і спільно шукати шляхи вирішення. Сьогодні ми знову опиняємося у ситуації, коли потрібно прийняти непопулярне рішення. Економічна ситуація як в країні, так і в місті складна - підприємці не працюють і не сплачують податки. Розуміючи всю важливість економії місцевого бюджету в період пандемії звертаюся до усіх хто фінансується коштом місцевого бюджету." - поснив Віталій Бузиль.

Міський голова звернувся до держслужбовців та освітян з проханням піти у відпустку без збереження заробітної плати.

"В першу чергу сподіваюся на свідомість та громадську позицію посадовців! Я вважаю це логічним та правильним кроком. В разі колективної підтримки цієї позиції, ми зможемо зекономити близько 4 000 000 грн на користь громади. Крім того, якщо до мого заклику приєднаються освітяни - ми зможемо перекрити дефіцит освітньої субвенції, а це понад 3 000 000 грн, який ми мали б компенсувати з місцевого бюджету. Підтримати чи не підтримати - справа кожного! Заяву від свого імені вже написав, працюватиму далі у звичайному режимі." - звернувся до шепетівчан очільник міста.

Головний редактор  порталу "Бухгалтер.UA" Алла Король нагадала, що такі заклики можуть мати юридичні наслідки:

"Коли йдеться про надання відпустки працівникам на час карантину відповідно до ст. 26 Закону про відпустки, вважаємо, що таку відпустку надають за згодою сторін — працівника та роботодавця. Тож надати таку безоплатну відпустку працівникам можна лише за бажанням працівника, а не з ініціативи роботодавця. Свого часу аналогічний висновок щодо надання відповідних відпусток саме за угодою сторін робило й Мінсоцполітики у листі від 19.09.2013 р. № 416/13/116-13. Тому ми не радимо роботодавцям виступати ініціаторами надання зазначених відпусток. Працедавець, на нашу думку, може лише повідомити працівників про те, що згідно з нещодавно прийнятими змінами у законодавстві вони мають право піти в неоплачувану відпустку на період карантину. Своєю чергою працівник може прийняти на озброєння таку інформацію і побажати піти у таку відпустку. Якщо так, то працівнику потрібно своє бажання піти у безоплатну відпустку "викласти на папері", тобто повідомити про нього роботодавця письмово."

Останнє редагування 08 квітня 2021, 18:27