Версія для друку
Розділ Суспільство

Управління соцзахисту розповіло як продовжити субсидії

Автор 15 вересня 2020, 12:00

У зв’язку з наближенням опалювального сезону УПСЗН нагадує про можливість скористатися житловою субсидією, яка є безповоротною адресною допомогою мешканцям домогосподарств, які не можуть самотужки платити за комунальні послуги.

Житлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою та призначається за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги і розміром обов’язкового відсотка платежу.

Житлові субсидії на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива призначаються у разі, коли домогосподарство не отримує комунальну послугу з постачання теплової енергії .

У травні 2020 року управлянням праці проведено автоматичний перерахунок усіх діючих у квітні 2020 року субсидій. Термін дії допомоги продовжено по квітень 2021 року. Тобто, робити нові звернення у жовтні - листопаді 2020 року тим одержувачам, кому субсидія була перепризначена автоматично не потрібно, навіть якщо сума субсидії на літо була нульова.

Необхідно звернутися за призначенням субсидії лише тим домогосподарствам, які мають у складі сім’ї пільговика, який влітку подавав заяву на перехід на пільгу, а також орендарям житла у яких закінчився договір оренди.

Звертаємо особливу увагу! Громадяни, яким призначено житлову субсидію, зобов’язані протягом 30 календарних днів поінформувати управління праці про зміни у складі сім’ї; зміну соціального статусу членів домогосподарства; зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні; зміну переліку отримуваних комунальних послуг, умов їх надання, зміни виконавця, управителя комунальних послуг, створення ОСББ.

 Для призначення житлової субсидії громадянин подає:

  • заяву про призначення та надання житлової субсидії у грошовій формі (вказує номер банківського рахунку);
  • декларацію про доходи і витрати осіб;
  • копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг( у разі наявності боргу);
  • договір наймання (оренди) житла (у разі наявності).

Непрацездатним непрацюючим особам, які проживають самі, а також дитячим будинкам сімейного типу субсидії можуть призначатися на норму, яка перевищує встановлену законодавством соціальну норму житла на підставі рішення Комісії.

Комісія має право призначити житлову субсидію на загальну площу житла з урахуванням понаднормової площі, яка не може перевищувати більш як на 30 % соціальну норму житла, а для дитячих будинків сімейного типу – не більш як на 50 %.

Житлова субсидія призначається одному із членів домогосподарства, які зареєстровані в житловому приміщенні.

За рішенням комісії житлова субсидія може призначатися на підставі договору оренди житла, або індивідуальним забудовникам, будинки яких не прийняті в експлуатацію.

За рішенням комісії житлова субсидія може призначатися внутрішньо переміщеними особами без договору найму житла.

Якщо в житловому приміщенні є кілька розділених особових рахунків, за рішенням комісії житлова субсидія може бути призначена кожному із таких домогосподарств на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

Житлова субсидія не призначається, якщо:

  • опалювана площа житлового приміщення перевищує 120 кв. метрів для квартир у багатоквартирному будинку, 200 кв. метрів для індивідуальних будинків;
  • будь-хто із складу домогосподарства має у власності транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда і причепа).
  • у складі домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи, і в цьому періоді:

           – за інформацією ДПС, Пенсійного фонду України, у них взагалі відсутні доходи, які враховуються під час призначення житлової субсидії;

           – нарахований середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати;

           – ними або за них не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом трьох місяців за які враховуються доходи.

  • будь-хто із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням здійснив купівлю або іншим законним способом набув право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб (механізм), будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або оплатив (одноразово) будь-які послуги на суму, яка перевищує 50 тис. гривень;
  • отримано інформацію про наявність простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • громадянин не повернув надміру виплачену суму житлової субсидії за попередні періоди її одержання на вимогу структурного підрозділу з питань соціального захисту населення або не сплачує суми до повернення, визначені відповідним структурним підрозділом з питань соціального захисту населення;
  • у складі домогосподарства є особи, які за даними Єдиного реєстру боржників, мають заборгованість по сплаті аліментів понад три місяці.

Житлова субсидія призначається з початку опалювального (неопалювального) сезону протягом двох місяців за умови документального підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію.

В обласних центрах і містах обласного значення у разі, коли в особи з складу домогосподарства відсутні доходи, позитивне рішення комісії про призначення житлової субсидії може бути прийнято лише у разі, коли такі особи надають соціальні послуги, перебувають у місцях позбавлення або обмеження волі, до них застосовуються заходи забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від роботи, застосовуються запобіжні заходи у вигляді домашнього арешту або тримання під вартою, перебувають у складних життєвих обставинах, викликаних тривалою хворобою, що підтверджується висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я встановленого зразка, є алко- або наркозалежними, що підтверджується висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я первинного рівня на підставі довідки встановленого зразка закладу охорони здоров’я.

За рішенням комісії житлові субсидії призначаються, якщо:

  • сума середньомісячної нарахованої заробітної плати менша від розміру мінімальної заробітної плати не більш як на 10 відсотків і при цьому єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування сплачено у розмірі, не меншому, ніж мінімальний, за всі місяці протягом зазначеного періоду;
  • сплачують єдиний соціальний внесок у розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом двох місяців підряд перед днем звернення. При цьому особі, яка працює за строковим трудовим договором, житлову субсидію за рішенням комісії може бути призначено лише у разі, коли строк дії строкового трудового договору є більшим, ніж строк, на який призначається житлова субсидія.

Житлові субсидії призначаються, якщо особи:

  • навчалися за денною формою навчання або зареєстровані у службі зайнятості як безробітні і в цей період навчалися в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості;
  • отримували хоча б один із таких видів доходу, як пенсію, стипендію, допомогу при народженні (усиновленні) дитини, допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, допомогу по догляду за особами з інвалідністю I і II групи внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, допомогу по безробіттю.