Версія для друку
Розділ Суспільство

У жовтні вартість проїзду в Шепетівці може зрости

Автор Погребняк Ірина 05 вересня 2018, 20:32
У жовтні вартість проїзду в Шепетівці може зрости Фото Дмитра Шпака

«Ше­пе­тівсь­ке ав­тотран­спортне під­при­ємс­тво 16807» звер­ну­ло­ся в уп­равлін­ня еко­но­міч­но­го роз­витку ви­ко­нав­чо­го ко­мі­те­ту Ше­пе­тівсь­кої місь­кої ра­ди що­до пе­рег­ля­ду ді­ючо­го та­ри­фу на місь­ких мар­шру­тах. На дум­ку пе­ре­віз­ни­ка вста­нов­ле­на вар­тість про­їз­ду вже еко­но­міч­но не­обґру­то­ва­на. З цього при­во­ду 5 ве­рес­ня від­бу­ли­ся гро­мадсь­кі слу­хан­ня в при­мі­щен­ні Ше­пе­тівсь­кої місь­кої ра­ди.

Дум­ку гро­мадсь­кос­ті прий­шли зас­лу­ха­ти по­са­дов­ці та са­мі пе­ре­віз­ни­ки. Щоп­равда, міс­тян прий­шло стіль­ки, що й паль­ців од­ні­єї ру­ки вис­та­чи­ло, аби по­ра­ху­ва­ти. 

Роз­по­чав слу­хан­ня що­до пе­ре­ве­зень вже тра­ди­цій­но Олек­сандр Гринь, на­чаль­ник уп­равлін­ня еко­но­міч­но­го роз­витку:

— На сьогод­нішній день у міс­ті Ше­пе­тів­ці вар­тість пе­ре­ве­зен­ня па­са­жи­рів місь­ким ав­тотран­спор­том у зви­чай­но­му ре­жи­мі ру­ху та в ре­жи­мі мар­шрут­но­го так­сі ста­но­вить 4 грн по міс­ту та 4,50 грн до се­ла Су­дил­ко­ва і Д/к «Ім­пульс». Заз­на­че­ні та­ри­фи зат­вер­дже­ні рі­шен­ня­ми ви­ко­нав­чо­го ко­мі­те­ту Ше­пе­тівсь­кої місь­кої ра­ди ще з ми­ну­ло­го ро­ку. Але до ви­ко­нав­чо­го ко­мі­те­ту Ше­пе­тівсь­кої місь­кої ра­ди на­дій­шла про­по­зи­ція від ПрАТ «Ше­пе­тівсь­ке ав­тотран­спортне під­при­ємс­тво 16807», яке об­слу­го­вує місь­кі мар­шру­ти № 1, № 2, № 3,№ 4, № 5, № 5-А, № 6, № 6-А, № 9, № 10, № 11 що­до пе­рег­ля­ду ді­ючо­го та­ри­фу. Під­при­ємс­тво ра­хує, що еко­но­міч­но обґрун­то­ва­на вар­тість пе­ре­ве­зен­ня од­но­го па­са­жи­ра на 2018 рік, з вра­ху­ван­ням 10 % рен­та­бель­нос­ті та се­ред­ній прог­но­зо­ва­ній вар­тості паль­но­го 29,00 грн/л, скла­дає 5,23 грн.

Пе­ре­віз­ник вка­зав у звер­ненні, що за пе­рі­од дії рі­шен­ня 2017 ро­ку в каль­ку­ля­ції со­бі­вар­тості пос­луг пе­ре­ве­зен­ня па­са­жи­рів на заз­на­че­них мар­шру­тах від­бу­лись змі­ни в скла­до­вих со­бі­вар­тості про­їз­ду, а са­ме: вар­тість па­ли­ва, мо­тор­них олив та ін­ших скла­до­вих.

Крім то­го, в роз­ра­хун­ку пе­ре­віз­ни­ка ПрАТ «Ше­пе­тівсь­ке АТП 16807» на 2018 рік пе­ред­ба­че­но нас­тупні змі­ни: збіль­шен­ня за­ро­біт­ної пла­ти во­ді­ям — до 7500 грн, вит­ра­ти на ви­го­тов­лення квит­ків на про­їзд та квит­ко­во-ка­со­вої до­ку­мен­та­ції — 17 ти­сяч грн та оп­ла­та пос­луг зв’яз­ку для па­са­жи­рів (ка­ме­ри, Ін­тернет) — 20935,20 грн.

Від­так, зап­ро­по­ну­ва­ли та­кі роз­цінки: по міс­ту — 5 грн, в се­ло Су­дил­ків та до Д/к «Ім­пульс» — 6 грн.

Але тут на за­хист се­лян вис­ту­пи­ли пред­став­ни­ки Су­дил­ківсь­кої ОТГ, чо­му для міс­тян під­ви­щи­ли про­їзд на 1 грив­ню, а для се­лян — на 1,50?

Та­кож пос­ла­ли­ся на ве­ли­ку про­тяж­ність мар­шру­тів у заз­на­че­ний на­се­ле­ний пункт.

— Від­по­від­но до роз­ра­хун­ку та­ка вар­тість ви­хо­дить, — по­яс­ни­ла Те­тя­на Сав­чук, бух­галтер АТП.

При­сут­ня на об­го­во­рен­ні де­пу­тат Ва­лен­ти­на Про­хор­чук пос­та­ви­ла пе­ре­віз­ни­кам пи­тан­ня:

— Під­ви­щен­ня та­ри­фу пе­ред­ба­чає під­ви­щен­ня якос­ті пе­ре­ве­зен­ня?

— На жаль, по­ря­док роз­ра­хун­ку та­ри­фів Мін­тран­су не пе­ред­ба­чив та­кої скла­до­вої, як якість та ввіч­ли­вість, від­по­вів Олек­сандр Гринь.

Са­мі ж пе­ре­віз­ни­ки зни­зу­ва­ли пле­чи­ма та на­рі­ка­ли на якість до­ріг, мов­ляв їх­ній стан сут­тє­во впли­ває на стан тран­спортно­го за­со­бу.

— Чо­му увесь час на­рі­ка­ють на пе­ре­віз­ни­ків, а ко­ли ого­ло­шу­єть­ся кон­курс, то пе­ре­ма­га­ють од­ні й ті са­мі? — по­ці­ка­ви­ли­ся пред­став­ни­ки Су­дил­ківсь­кої ОТГ.

— Як­що на кон­курс за­хо­дить два пе­ре­віз­ни­ки, то­ді є з-по­між ко­го виб­ра­ти. А ко­ли ого­ло­шу­єть­ся кон­курс на «збит­ко­вий» мар­шрут, а пе­ре­віз­ник зго­ло­шу­єть­ся на ньому пра­цю­ва­ти ли­ше один, то са­мі ро­зу­мі­єте, що це кон­курс в «лап­ках», — по­яс­нив Олек­сандр Гринь.

Про­по­зи­ції від міс­тян що­до вста­нов­лення та­ри­фу на пе­ре­ве­зен­ня у Ше­пе­тів­ці уп­равлін­ня еко­но­міч­но­го роз­витку ви­ко­нав­чо­го ко­мі­те­ту Ше­пе­тівсь­кої місь­кої ра­ди прий­має ще до 9 ве­рес­ня. Да­лі про­ект рі­шен­ня роз­гля­да­ти­ме ви­кон­ком. І ли­ше в жов­тні вар­тість про­їз­ду мо­же зрос­ти.

Останнє редагування 10 липня 2019, 00:18