Версія для друку
Розділ Суспільство

З 2010 року у Шепетівській ТГ зареєстровано майже 1000 багатодітних матерів

Автор 09 травня 2022, 18:53

Кожну 2-у неділю травня в Україні відзначається День матері, який в уяві кожного, дорослого і малого - це тепло материнських рук, духмяний мамин пиріг, відчуття захисту, і комфорту. Цьогоріч цей день - інший, адже він припав на воєнний, важкий для нас час. І саме тому очевиднішою стає висока роль матері в житті людини, у вихованні дитини та її становленні.

За обліком, започаткованим у 2010 році, в Шепетівській територіальній громаді є майже 1000 багатодітних матерів - жінок, які попри виклики долі, народили й виховали понад три дитини. Зараз 505 мам опікуються 3-ма і більше неповнолітніми дітьми. З них: 9 дітей виховується однією сім’єю, 8 - двома, 7 дітей виховується в п’яти сім’ях, 6 – в семи, 5 дітей виховується у 28-ми сім’ях, 4-ро дітей – в шестидесяти восьми.

Щастя стати мамою трійні в Шепетівці випадає один раз на 20 – 25 років! Підростаючі шепетівчани: одна трійня і 27 пар двійняток, чи близнюків щодня радують своїх матусь дитячим щебетом, схожістю, що милує око та безперечними успіхами.

За 2 місяці до початку війни відбулась радісна подія для трьох шепетівських берегинь і їхніх близьких: Указом Президента України вони нагороджені почесним званням «Мати – героїня» (його присвоюють матерям, які народили та гідно виховали не менше, ніж до восьмирічного віку п’ять і більше дітей). Високі державні нагороди отримали Багнюк Валентина Іванівна (5 дітей), Мельник Оксана Миколаївна(5 дітей), Діхтяр Оксана Василівна(6 дітей).

Всього з 2008 року в Шепетівській міській територіальній громаді зазначене звання присвоєне 130 багатодітним матерям.

На жаль, є багато дітей, які залишилися без батьківського піклування. Їм материнську любов та турботу віддають опікуни та піклувальники, прийомні матері, матері-вихователі, усиновителі. Так, сьогодні у Шепетівській міській громаді функціонують 4 прийомних сім’ї, які виховують 11 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Є у нас і 55 опікунських родин, в яких знайшли любов і затишок 80 діток. 4 таких родини прибули до нашої громади з територій, де ведуться бойові дії, вони знайшли прихисток у нашому місті. 35 сімей усиновили дитину.

Саме вони взяли на себе велику відповідальність – зробити все, щоб дитина була усім забезпечена та виросла гідною людиною, дарують дітям ніжність, турботу і любов.

Бажаємо матерям миру та міцного здоров'я, отримувати від дітей тепло, доброту й щедрість, якими вони дітей обдаровують.

Материнство - це високе Боже покликання, особлива життєва дорога і завдання.

Шепетівська міська рада