Версія для друку
Розділ Події

У Славуті розгорнули мобільний шпиталь для лікування хворих на COVID-19

Автор 04 квітня 2021, 20:08

Мобільний госпіталь на 120 ліжок для надання медичної допомоги хворим з коронавірусною інфекцією розгорнули 3 квітня у Славуті працівниики державної служби з надзвичайних ситуацій. Його, після дезінфекції, привезли з Івано-Франківської області, де спостерігається спад захворюваності на ковід.

Шпиталь влаштовують на території міської лікарні. Про це Суспільному розповів директор комунального підприємства «Славутська міська лікарня ім. Ф.М. Михайлова» Леонід Радзивілюк.

За його словами, у понеділок мобільна лікарня вже прийматиме перших хворих. Додає: сформували першу із двох бригад медиків, які надаватимуть допомогу пацієнтам.

fdabe2e504e595c1

Працівники ДСНС розгортають мобільний госпіталь на території Славутської міської лікарні-опорного в боротьбі з ковідом медзакладу. Житель Славути Петро Степанюк, який проходив повз, зупинився поглянути, як надувають модулі майбутнього шпиталю та каже: такої технології не бачив.

«Я сам за освітою інженер, але такої технології ще не бачив. Але не розумію, що це за такий експеримент. І чому цей госпіталь у Славуті відкривають, поряд же атомна станція», - ділиться своїми міркуваннями чоловік.

Житель Славути, депутат міської ради Петро Скиба говорить: восени пропонував розташувати додаткові ліжкомісця в недіючому військовому госпіталі. З цією пропозицією, каже, звертався листами і в міністерство оборони, якому належить об’єкт, і в міністерство охорони здоров`я.

01f683acc257261f

«Мені тоді прийшла відповідь, щоправда, тільки з ОДА - в області вже розгорнута своя система лікарень, і розгортання окремого госпіталю на півночі неможливе через брак кадрів і коштів», - каже Петро Скиба.

Директор Славутської міської лікарні Леонід Радзивілюк розповідає: про розташування мобільного шпиталю на території медзакладу дізнався чотири дні тому.

«Це не я приймав таке рішення, на це є обласний штаб з надзвичайних ситуацій, державний», - говорить Леонід Радзивілюк.

За його словами, наразі «ковідних» хворих у Славуті лікують у шести відділеннях міської лікарні, наповненість ліжкомісць понад 80 відсотків.

Більше сотні медиків самі перехворіли на коронавірусну інфекція, та ніхто не відмовляється працювати з такими пацієнтами, додає директор лікарні.

«300 відсотків доплати до зарплати - це суттєва підтримка для будь-якої сімї. Ми платили місяць в місяць, зараз НСЗУ трошки затримало нам проплату за березень, але ми ці кошти обов’язково виплатимо», - каже посадовець.

Для роботи мобільного госпіталю, зі слів Леоніда Радзивілюка, на початку потрібно сформувати дві бригади, а це - 40 медпрацівників. У кожній бригаді має бути два лікаря, дев’ять медсестер та дев’ять санітарів. Першу бригаду вже створили, додає директор Славутської міськлікарні. Нагадаємо, що до роботи у цьому шпиталі планується залучити і шепетівську медичну бригаду.

«Для першої бригади знайти медперсонал проблем не було. Бажаючі працювати у нас є. Зарплата нарахована, прийдуть гроші - отримають свої 300 відсотків», - говорить Леонід Радзивілюк

a2f5355b8e1a8f17

Заступник міського голови, керівник місцевого штабу з ліквідації надзвичайної ситуації Ігор Піголь розповідає: кошти на зарплати і лікарям, і медпрацівникам виплачуються із коштів, які надходять від НСЗУ в «ковідному» пакеті.

За словами посадовця міськради, за три дні працівники ДСНС і комунальники Славути розчистили ділянку під шпиталь: зрізали й викорчували дерева, засипали ями. Додає: ні в кого з депутатів та виконавчого комітету міської ради не було думок заперечувати проти розташування мобільного шпиталю на території їхньої громади.

«Міська влада підтримали пропозицію облаштування в нас шпиталю, оскільки ковід не має кордонів, і ми повинні допомагати одне одному. Лише спільними зусиллями ми можемо перемогти цю, вибачте, заразу. Ми працюємо на упередження - якщо хворих не буде, то й заповнювати шпиталь не буде ким», - каже заступник Славутського міського голови.

На Хмельниччині щодоби виявляють в середньому тисячу заражень вірусом COVID-19, заявив на брифінгу 2 квітня заступник голови Хмельницької ОДА Сергій Ткачук.

«На амбулаторному лікуванні з активною формою хвороби зараз маємо майже 12 тисяч хворих. Хмельниччина реально наближається до критичної ситуації. Медики працюють на грані, на виснаженні, і система не безмірна. І скільки б ми місць не розгорнули, може настати час, що хворих просто нікому буде лікувати», - каже посадовець.

За словами Сергія Ткачука, такий мобільний госпіталь на території Хмельницької області розгорнуть лише в Славуті.

«Він буде автономний, забезпечений кисневими концентраторами. Розводки кисню там не буде», - уточнив посадовець.

Останнє редагування 04 квітня 2021, 20:16

Відео