Версія для друку
Розділ Події

Шепетівчани відзначили День Соборності України

Автор 22 січня 2019, 20:22

Сьогодні особливої актуальності набувають взаєморозуміння та єднання українського народу, яскравий приклад якого показали українці 22 січня 1919 року. Саме в цей день — 100 років тому — на площі перед Софією Київською відбулося омріяне поколіннями українських патріотів об’єднання України у єдину державу, тоді Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Республіка підписали Акт злуки.

22 січня,  за участі міського голови Михайла Полодюка, першого заступника міського голови Володимира Вихівського, керуючого справами виконавчого комітету Василя Рачука, депутатів міської ради, посадових осіб місцевого саморвядування, учасників операції Об’єднаних сил у Донецькій та Луганській областях, освітян,  представників громадськості та місцевих засобів масової інформації у міському будинку культури відбувся урочистий захід.

Звертаючись до присутніх, Михайло Полодюк зауважив, що Акт Злуки УНР та ЗУНР – це знакова історична подія, яка зробила Україну відомою у світі та навічно закарбована в історії. Ера української революції тривала недовго, проте, ця подія об’єднала під прапором УНР всю Україну задля побудови власної незалежної держави.  Ця подія дала великий поштовх для майбутніх поколінь, які до 90-х років виборювали незалежність України. Міський голова наголосив, що наша єдність – це та сила, яка робить із нас єдиний  український народ. І саме наше завдання збудувати державу, якою ми будемо пишатися.

Михайло Іванович зазначив, що сьогодні вшановуємо й тих, хто загинув за вільну українську державу та боронить її кордони сьогодні.

У ході урочистого заходу в знак шани представники учнівської молоді міста поклали квіти до могил військовослужбовців, які загинули під час проведення АТО та операції Об’єднаних сил у Донецькій та Луганській областях.

Також до учасників заходу із словами вітань від імені народного депутата Романа Мацоли звернулася його помічник Ірина Топчій.

Присутніх у міському будинку культури ведучі ознайомили з найважливішими датами та  історичними подіями, які передували Акту Злуки УНР та ЗУНР.

З Днем Соборності України вітали: Вікторія Таратасюк, Ольга Лукащук з авторською піснею, зразковий театр пісні «ВОДОГРАЙ» міського будинку культури, хор старших класів та старша вокальна група дитячої музичної школи (кер. Ірина Гурська).

У фойє міського будинку культури було представлено виставку літератури та картини вихованців дитячої художньої школи, які присвячені Дню Соборності України.


Реклама: Для тех кто хочет сделать обогрев помещения не только эфективным, но и красивым, ремомендуем конвектор внутрипольный carrera. Наши специалисты помогут вам с выбором и монтажем системы. Работаем по всей стране.


Довідка: День Соборності відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.

Йому передувало підписання (22 січня 1918 р.) Четвертого універсалу Центральної Ради, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. Західно-Українську Народну Республіку було проголошено в листопаді 1918 року. Процес об’єднання України завершився 22 січня 1919 року.

Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року.

За матеріалами Відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Шепетівської міської ради

Останнє редагування 23 січня 2019, 22:35

Відео