Версія для друку
Розділ Події

У Шепетівці відбувся семінар-нарада щодо запобіганню домашнього насильства

Автор К.В.Купрацевич 01 грудня 2018, 23:06

28 листопада 2018 року під головуванням заступника міського голови Стасюк Н.В. відбувся семінар-нарада «Домашнє насильство: як запобігти і куди звертатись», учасниками якого були соціальні педагоги та практичні психологи освітніх закладів міста, представники виконавчих органів Шепетівської міської ради, поліції, лікарні, управління освіти.

З інформаціями виступили: Купрацевич К.В. – начальник служби у справах дітей, Гайдай А.О. – начальник відділу у справах сім’ї та молоді, Вінницька Т.О. — директор Шепетівського міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Семенюк О.І. — старший інспектор сектору ювенальної превенції Шепетівського відділу поліції, Рула С.М. – практичний психолог Центру дитячо-юнацької творчості. Виступаючими було зазначено, що у 2018 році в Україні почав діяти новий закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству». На його виконання постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2018 р. № 658 затверджено Порядок взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі.

Раніше домашнім насильством вважались лише інциденти у подружжі, тепер розширено коло осіб: це і родичі, і колишнє подружжя, інші особи, які спільно проживають. Кривдниками тепер вважаються і опікуни, і прийомні батьки, брати, сестри, тітка, дядько тощо.

Раніше за вчинення домашнього насильства передбачалася тільки адміністративна відповідальність, з січня 2019 року вводиться кримінальна відповідальність. Згідно Закону до кривдників будуть застосовуватись: громадські роботи  від 150 до 240 годин, арешт до 6 місяців, обмеження волі до 5 років, позбавлення волі до 2 років.

Головне: закон передбачає можливість відділити кривдника від жертви. Для цього є терміновий заборонний припис і обмежувальний припис.

Заборонний припис – виноситься поліцією як реакція на факт насильства, виноситься терміново, діє 10 днів (через суд – на півроку)

Обмежувальний припис – діє від 1 до 6 місяців і його видає лише суд.

Навіть якщо квартира чи будинок належить кривднику —  йому забороняють перебувати в ньому, спілкуватись із постраждалою особою чи дитиною, наближатись на певну відстань до роботи потерпілого, до його місця проживання.

На семінарі покроково було визначено, як діяти усім суб’єктам, якщо виявлено домашнє насильство щодо дитини. Цікавими та змістовними були елементи тренінгу, обміну думками, висловлювання з приводу проблемних запитань, які ініціювала практичний психолог ЦДЮТ Рула С.М. Тема семінару наразі дуже актуальна – адже за рік в державі 120000 осіб звернулось в поліцію з приводу домашнього насильства, з них – 1500 дітей.

Організації та установи до яких слід звернутися у випадку домашнього насильства:

  • До територіального органу поліції  за телефоном 102.
  • До відділу у справах сім’ї та молоді Шепетівської міської ради за телефоном 40150.
  • До служби у справах дітей Шепетівської міської ради, в разі якщо жертвами насильства були діти, за телефоном 40150.
  • До Шепетівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоці за телефоном 41623.
  • До громадських організацій, які надають допомогу постраждалим від насильства.
  • До психолога, соціального педагога, класного керівника тощо.
  • До близької людини.
  • На телефони «Гарячих ліній».

Безкоштовні телефонні «Гарячі лінії«

  1. Національна дитяча «гаряча лінія» Центру «Ла Страда- Україна»:

0-800-500-333 (для дзвінків з мобільного)

Дзвінки на лінію — безкоштовні як зі стаціонарних телефонів на всій території України, так і з мобільних усіх операторів.

Консультують компетентні у дитячих питаннях психологи, юристи та соціальні працівники.

  1. Національна «гаряча лінія» з протидії домашньому насильству (консультації юриста, психолога, соціального педагога):

116-123 (цілодобово та безкоштовно з мобільних телефонів),

0-800-500-225 та 116-111

Можна отримати інформацію про організації та установи, до яких слід звернутися у конкретній ситуації, про перелік документів, які необхідно підготувати для звернення, поради щодо правильного їх складання, підтримку психолога анонімно у телефонному режимі, консультації та рекомендації юристів щодо конкретної ситуації.

  1. Омбудсмен з прав дитини в Україні Микола Миколайович Кулеба:

(044) 255-64-50