Версія для друку

Юннати Шепетівського ЦЕНТУМ рахували пінгвінів у Антарктиді

Автор 09 червня 2021, 17:06

Вихованці Шепетівського міського ЦЕНТУМ – серед переможців в Науково-освітнього проєкту «Вчителі та учні беруть участь в екологічному моніторингу Антарктиди» в рамках Міжнародного наукового проєкту «Дослідження стану виводкових колоній пінгвінів P. papuaта P. adeliae в підрайоні ККАМЛР 48.1з використанням мережі фотокамер CEMP (CCAMLR Ecosystem Monitoring Program)».

2

Дипломом за ІІ місце нагороджено Твердохліб Юлію, вихованку гуртка «Лікарські рослини» (керівник гуртка Чумак І. М.), сертифікатом за участь у проєкті нагороджено Ковальчук Вероніку, Ковальчук Олександра, вихованців гуртка «Декоративне птахівництво (керівник гуртка Ковальчук А. О).

1

Під час виконання завдання, вихованці гуртка за допомогою керівника обробили фотографії з фотокамер, встановлених у місцях гніздування пінгвінів на островах (о. Ялур, о. Пітерманн, о. Галіндез архіпелагу Вільгельма) поблизу Української антарктичної станції «Академік Вернадський», а саме, визначали дати появи дорослих пінгвінів біля гнізда, копуляції, дати відкладення яєць, дату появи першого пташеняти, другого пташеняти, дату відходу пташенят у «ясла» та занесли отримані результати до таблиці Excel.

А також зробили звіт у довільній формі у програмі Word, де фіксували додаткові спостереження, а саме: дата прибуття дорослих пінгвінів в колонію, кількість гнізд на знімку, початок (коли на гнізді лежала доросла особина) і кінець гніздування (коли пташенята зібрались у ясла), кількість відкладених яєць, пташенят, кількість пташенят які досягли «підліткового» віку і зібрались у «ясла» («creche») у місцях гніздових колоній на островах, окрім цього поява на знімках айсбергів, суден, яхт, птахів інших видів, метеорологічні явища - снігові заметілі, динаміку температури (показники вказані на знімках в правому верхньому кутку) оформили у вигляді графіка.

Шепетівський ЦЕНТУМ