Версія для друку

Як покарати кривдника: про способи запобігання насильству розповіли студентам у Грицеві

Автор 19 травня 2021, 16:03

Терміновий заборонний припис та обмежувальний припис – інструменти, які сьогодні широко застосовуються до осіб, що вчиняють домашнє насильство. Про ці та інші заходи протидії насильству днями дізналися студенти Грицівського вищого професійного училища №38 під час семінару. Організували зустріч юристи Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Попри численні заходи, які вживаються на рівні держави задля запобігання домашньому насильству, кількість таких злочинів не зменшується. Про це, зокрема, днями повідомила генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова. За її словами, у першому кварталі 2021 року зареєстровано фактично таку ж кількість злочинів, як і за весь 2018 рік, тобто понад тисячу.

khmelnytskyi shepetivka hrytsiv 1 052021

«Такі цифри можуть свідчити й про те, що люди нарешті зрозуміли, що замовчувати проблему й терпіти насильство не можна, навпаки, необхідно звертатися до відповідних органів та інстанцій», – зазначила заступниця начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги місцевого центру Юлія Школьнік, виступаючи перед студентами під час семінару.

Згідно зі статистикою у 2018 році з заявами про вчинення насильства звернулися 1,5 тисячі осіб, у 2019 році – уже більше 2,5 тисяч, у 2020 році – близько 4 тисяч, а в першому кварталі цього року – 1 тисяча 220 осіб.

khmelnytskyi shepetivka hrytsiv 2 052021

Як повідомила юристка, задля протидії насильству нині широко використовують терміновий заборонний припис та обмежувальний припис.

«Терміновий заборонний припис стосовно кривдника виноситься кривднику уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України в разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров’ю постраждалої особи. Обмежувальний припис встановлюється судом і має на меті тимчасово обмежити права чи покласти певні обов’язки на особу, яка вчинила домашнє насильство, й у такий спосіб забезпечити безпеку постраждалої людини», – пояснила Юлія Школьнік.

Вона також розповіла студентам про види відповідальності за вчинення насильства, діяльність організацій, які надають допомогу в разі виявлення насильства в сім’ї та здійснюють контроль над кривдниками.

Координаційний центр з надання правової допомоги