Версія для друку

В Шепетівці без тепла залишили школу-інтернат

Автор 08 листопада 2018, 20:24

Відсутність теплопостачання в Шепетівці через борги теплопостачального підприємства перед газопостачальною організацією торкнулася не лише частини житлового сектору, а й деяких навчальних закладів (у місті 10 шкіл). Зокрема, заручниками холоду стали сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які навчаються в спеціалізованій школі-інтернаті.

Дирекція не розуміє, які насправді пріоритети у міської влади, і як у них піднялася рука зробити такий вчинок проти малозахищених.

«Через проблеми з теплом усі школи в місті було вирішено обладнати власними котельнями. Таке рішення прийняла мерія, депутати на сесії підтримали. Але наша школа виявилася єдиною, на обладнання якої котельнею не вистачило коштів в міській казні. Я допитуюся депутатів, як у них піднялася рука проголосувати за таке? Чому пішли проти дітей? Відповідають, мовляв у рішенні не було переліку шкіл, тож думали-гадали, що це стосується усіх навчальних закладів. Нині від влади уже чуємо такі аргументи, що, мовляв, наша школа безперспективна, бо тут навчається всього 240 дітей. І коли постав вибір – кому виділити кошти на котельню, бо на усіх не вистачає, їх дали навчальному закладу, де навчається більше учнів. Нині наша школа єдина в місті, в якій діти залишилися без тепла. Які насправді пріоритети у влади, і як у них піднялася рука зробити такий вчинок проти малозахищених, не розумію…», - каже Олена Пипич, директор Шепетівської спеціалізованої школи-інтернат.

Директорка додає, що цьогоріч містом були виділені кошти, за які у закладі замінили труби, систему опалення, уже вирішували, яку саме котельню ставити – газову чи твердопаливну, обрали місце. І лише у вересні дізналися, що грошей на котельні не вистачає двом навчальним закладам: школі-інтернату та НВК №3.

«Серед учнів, які у нас навчаються, 120 дітей перебувають в інтернаті на постійній основі, тож їм доводиться ночувати в гуртожитку, який також залишився без тепла. Наразі нам пропонують такий варіант: ми маємо частину дітей, які живуть в гуртожитку, відправити додому, а тих, хто немає і найменшої можливості повернутися до своїх домовок (таких 40 дітей, сюди також входять сироти), розмістять у приміщенні дитсадка, що неподалік. А вчитися нам пропонували в іншій школі в ІІ зміну. Але ви зрозумійте – це 240 дітей. Це діти, які просто приходять на навчання, але половина – це інтернатні діти... Але за останньою інформацією, якою володію, мерія виділила кошти на закупівлю обігрівачів для кількох класів у приміщенні нашої школи. Гуртожиток обігрівати ніхто не буде. І це катастрофа. За кілька років нам вдалося залучити сюди німецькі, голландські фонди, зроблені чудові ремонти… Без тепла приміщення за зиму просто пропаде…»

Натомість в Шепетівській міській раді кажуть, що ситуацію довкола школи-інтернату, нагнітають. Хоча й розуміють, що вона некомфортна.

«У цьому році ми планували встановити 4 котельні в навчальних закладах, тих, які їх ще не мають. І ще два були на черзі. Це школа-інтернат та НВК №3. Але місту вдалося взяти в борг ще одну котельню. Її встановлюють в НВК №3, де навчається 800 дітей. По вартості, вона дешевша, ніж та, яку потрібно встановити в школі-інтертаті. Тому так вирішили. Так, розглядалося питання встановлення в школі-інтернаті твердопаливної котельні, але ідею відкинули, бо заклад в центрі міста, а викиди в повітря – це негатив. Я розуміють, що ситуація некомфортна, але її не варто нагнітати. У бюджеті будуть закладені кошти, щоб встановити котельню і в цьому навчальному закладі», - каже Наталія Стасюк, заступник міського голови Шепетівки.

Видання "Є"