Версія для друку

Юні шепетівчани найкраще в Україні плетуть дідухів

Автор 12 лютого 2018, 20:59

Нещодавно Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України завершив підведення підсумків заочного Всеукраїнського родинного конкурсу «Дідух», який проводився в 2017 році з метою сприяння вихованню національного світогляду учнівської молоді через залучення творчих родин та дитячих колективів до створення традиційних дідухів як зразків стародавніх оберегів нашого народу. 

В Конкурсі взяли участь понад 300 учасників: родинні колективи, учні та учнівські колективи закладів позашкільної та загальної середньої освіти різних регіонів України і м. Києва. Активними учасниками заходу стали школярі зі своїми родинами і педагоги Хмельницької області.

На огляд широкого загалу були представлені різноманітні творчі роботи, які відповідають визначенню «дідух» і є зразками як традиційних, так і осучаснених дизайнерських виробів. В роботах поєднано національні художні традиції із елементами творчого мислення сучасних майстрів.

Конкурс сприяв налагодженню духовного контакту дитини та старших членів родини у процесі спільної творчості на традиційному грунті; стимулював інтерес до поглиблення теоретичних знать щодо символізму у декоративному народному мистецтві та отримання і вдосконалення практичних навичок при створенні дідуха як прикладного зразка живої народної традиції.

Журі Конкурсу відмітило високий рівень виконання конкурсних робіт за співучасті старшого покоління, родин з Хмельниччини.

Згідно з висновками журі та за активну участь у пошуково-дослідницькій діяльності з питань пізнання джерел і процесу творення знакових зразків декоративно-ужиткового мистецтва, творчу самореалізацію та наполегливість, велику повагу до живих духовних традицій українського народу та сприяння вихованню добрих родинних цінностей нагороджені Грамотою Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України ряд школярів і педагогів нашої області, які за підсумками Конкурсу здобули призові місця.

За I місце у Конкурсі:

– вихованці гуртка «Юні козаки Поділля» Нетішинського Центру туризму і краєзнавства учнівської молоді (робота: «Дідух», 99 балів);

– Матус Олена Олександрівна, керівник гуртка «Юні козаки Поділля» Нетішинського Центру туризму і краєзнавства учнівської молоді;

– Коленчук Дарина, учениця Шепетівської школи-гімназії НВК № 2, вихованка гуртка «Плетіння з верби» Шепетівського міського ЦЕНТУМ (робота: «Дідух», 99 балів);

– Коленчук Олена Іванівна, керівник гуртка «Плетіння з верби», керівник гуртків-методист Шепетівського міського ЦЕНТУМ;

– Адамьонок Ксенія та Прилюк Вікторія, вихованки гуртка «Фітодизайн» Летичівського ЦТДЮ Летичівської об’єднаної громади Летичівського району (робота: «Летичівський дідух», 98 балів);

– Яременко Леся Дмитрівна, керівник гуртка «Фітодизайн» Летичівського ЦТДЮ Летичівської об’єднаної громади Летичівського району.

За II місце у Конкурсі:

– Линник Дарина, учениця 7-Б класу Шепетівської ЗОШ I-III ступенів № 1 Хмельницької області (робота: «Дідух», 86 балів);

– Скрипнюк Оксана Вікторівна, учитель вищої категорії, «вчитель -методист» Шепетівської ЗОШ I-III ст. № 1;

– Токаренко Ліна Мефодіївна, вчитель трудового навчання Хмельницького НВО № 28 (робота: «Різдвяний оберіг», 88 балів);

– Руда Тетяна Вікторівна, заступник директора з виховної роботи Хмельницького НВО № 28 (робота: «Різдвяний оберіг», 88 балів).

За IІI місце у Конкурсі:

– Огородник Ольга, Гнатюк Карина та Верещук Анастасія, вихованки гуртка «Юні квітникарі» Славутського еколого-натуралістичного центру школярів (робота: «Дідух», 80 балів);

– Огородник Ірина Федорівна, керівник гуртка «Юні квітникарі» Славутського еколого-натуралістичного центру школярів.

Вітаємо переможців і бажаємо їм та всім юним природолюбам рідного краю успішної участі в еколого-натуралістичних заходах.

 

За матеріалами  Хмельницького ОЕНЦУМ