Версія для друку

Міністр охорони здоров’я заявив, що у нас минув пік захворюваності коронавірусом

Автор 19 листопада 2021, 17:17

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що в Україні минув пік захворюваності коронавірусом. Усі показники стабілізуються і регіони почнуть поступово виходити з «червоних» зон.Про це він заявив в ефірі телеканалу «1+1».

«Вперше за останні 11 тижнів 2 тижні поспіль ми бачимо зниження кількості випадків, кількості госпіталізацій і кількості летальних випадків. Це свідчить про те, що ми як країна вже пройшли пік і прогнозовано — у нас буде зниження. Але дивлячись на ситуацію в Європейському Союзі, в країнах Європи, де пішло стрімке зростання, то є великий ризик, що може бути і повторна хвиля, яка відразу почнеться», — зазначив Ляшко.

За його словами, наразі в Україні принаймні однією дозою вакциновано 40% українців. Він підкреслив, що бустерна доза стане доступною лише тоді, коли принаймні однією дозою вакцинуються щонайменше 60% українців.

Також Ляшко підкреслив, що у «червоних» зонах захворюваність йде на спад, а тому найближчим часом вони почнуть звідти виходити.

«Найближчим часом у «червоних» зонах поки що стабільно, у нас пішла тенденція на зниження захворюваності, не думаю, що вже додаватимуться «червоні» зони. Але першою може вийти Луганська область, вона досягла індикаторів, які передбачають виведення із «червоного» рівня», — пояснив міністр.

Рівень захворюваності на COVID-19 у Хмельницькій області залишається достатньо високим. Про це сьогодні на брифінгу розповів директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Олександр Завроцький.

Наразі в області показник захворюваності у понад 12 разів перевищує нормативний і становить 950 хворих на 100 тис. населення при нормі ≤75. Поріг захворюваності значно перевищений ще за двома показниками епідемічної небезпеки поширення COVID-19, тому наразі область і надалі залишається у “червоній” зоні.

Проте протягом останніх декількох днів відслідковується тенденція до зниження захворюваності, в середньому на 50-60 осіб щоденно. Проте говорити зараз про досягнення піку чи стабілізації і зниження захворюваності поки що зарано.

На сьогодні здійснено понад 672 тисячі щеплень, причому 392 тисячі осіб отримали 1 дозу вакцини, 278 – 2 дози. Це недостатньо для формування колективного імунітету, адже для цього показник вакцинації має складати щонайменше 70% населення.

Наразі двома дозами вакциновано близько 30%. Тому нарощування темпів вакцинації є одним із основних завдань для місцевої влади. Велике значення має робота в цьому напрямку голів громад.

Одні з найвищих показників вакцинації, що становлять близько чи понад 50%, мають Теофіпольська, Волочиська, Славутська, Шепетівська, Старокостянтинівська, Новоушицька, Кам’янець-Подільська та інші територіальні громади, де їх керівництво спільно з представниками медичної галузі налагодили цю роботу належним чином. При цьому є громади, де керівництво та медики не усвідомлюють значення вакцинації та ризиків для невакцинованих мешканців. З ними проводиться відповідна робота, і у Департаменті охорони здоров’я сподіваються, що завдяки їй хід вакцинальної компанії активізується.

В області наявні 4 види вакцини: Pfizer (61 тис.доз), CoronaVac (63 тис. доз), AstraZeneca (19,5 тис. доз), Moderna (майже 20 тис.доз). За інформацією Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, Україна найближчим часом очікує надходження додаткових партій вакцин, тому жодних проблем із постачанням вакцин в країні не буде.