Версія для друку

У шепетівській багатопрофільній лікарні відтепер працює кабінет мамографії

Автор 03 серпня 2021, 13:59

З серпня 2021 року у консультативно-діагностичній поліклініці Шепетівки розпочав свою роботу кабінет мамографії. Про це повідомили на сторінці Шепетівської багатопрофільної лікарні.

Встановлена система рентгенівська діагностична Luna Mini (8100A) придбана за рахунок фонду соціально-економічного розвитку (у сумі 1,7 млн. грн) та власних надходжень лікарні (200 тис. грн). 

У нашій країні зберігається високий рівень захворюваності та смертності серед жінок від раку молочної залози. Щодня його діагностують у 50 жінок, щомісяця від цього захворювання помирають близько 750 пацієнток. Високий рівень смертності фахівці пов’язують з пізнім зверненням жінки до лікаря.

Мамографія (мамографічне обстеження) –  рентгенографічне дослідження молочних залоз як основний об’єктивний метод діагностики захворювань, що застосовується при масових профілактичних оглядах (скринінгу), сприяє виявленню раку молочних залоз у жінок старше 35-40 років на ранніх стадіях та  запобігає зниженню смертності від онкологічних захворювань на 50%.

Даний метод обстеження дозволяє виявити пухлинні утворення до їх клінічного прояву, тобто тоді, коли їх не можна визначити при пальпації. Також мамограма може показати невеликі відкладення кальцію в молочній залозі, що може бути ранньою ознакою раку.

При постановці діагнозу на ранніх стадіях в 94% випадків рак грудей можна вилікувати.

Мамографію рекомендовано проходити усім жінкам після 35-40 років 1 раз на 1-2 роки, а після 45 років –щорічно, а також:

  • жінкам будь-якого віку, у яких є підозра на пухлинні новоутворення, виявлені під час мануального огляду чи УЗД дослідженні;
  • жінкам будь-якого віку, у яких найближчі прямі родички мали/мають рак молочної залози.

Протипокази для проходження мамографії –  вагітність та лактація.

Мамографічне обстеження рекомендовано проходити на початку менструального циклу з 5 по 12 день від його початку. В цей період молочні залози не напружені, більш м’які, і дослідження не тільки менш чутливе, але і більш інформативне для лікаря.

Після проведення мамографії, отримані мамограми описуються кваліфікованим лікарем-ренгенологом.

Станом на 01.08.2021 року  на обліку у лікаря-онколога КНП «Шепетівська багатопрофільна лікарня» перебуває 374 жінки ( в тому числі 12 від початку 2021 року).

Всіх жінок запрошуємо відвідати 18 кабінет консультативно-діагностичної поліклініки  та пройти мамографічне обстеження. Міцного здоров’я всім!