Версія для друку

У Шепетівці стався смертельний випадок з підозрою на переохолодження

Автор 17 січня 2018, 11:50

Про це для журналістів видання "Є" розповів головний лікар Хмельницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Олександр Терещук.

Один смертельний випадок з підозрою на переохолодження був зафіксований у Шепетівці. Причини смерті людини ще встановлює судмедекспертиза

Лише за півмісяця 2018 року чотири жителя Хмельниччини звернулися до медиків з переохолодженням. За його словами, від морозів постраждали жителі Дунаєвецького, Деражнянського, Славутського та Старокостянтинівського районів.

Виявляється, обмороження може виникнути не тільки при сильному морозі, а й при достатньо теплій зимовій погоді. Головний лікар Хмельницького міського центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Валентина Гесаль каже, що небезпечною є температура до -10, адже люди, інколи, забувають про мороз і порушують усі правила поводження на холоді.

«Ознаками переохолодження є озноб, тремтіння, блідість, а потім і посиніння шкіри, губ, біль у пальцях рук та ніг. При тривалому переохолодженні розвивається обмороження - пошкодження тканин у результаті дії низьких температур, - каже сімейний лікар Валентина Гесаль. - До обмороження більш схильні пальці, кисті, стопи, вуха і ніс. При першому ступені обмороження шкіра блідніє, знижується чутливість уражених ділянок, а після зігрівання спостерігається почервоніння та набряк. При другому ступені ураження шкіра набуває синьо-багрового відтінку і на її поверхні з’являються пухирі з прозорою рідиною».

Також медик додає, що причиною обмороження можуть стати мокре та тісне взуття, тривале перебування у нерухомому стані на мороз. Також обмороження може виникнути, якщо на морозі торкатися до металу голими руками. Причин доволі багато, тож вважайте на погодні умови.

«Слід враховувати, що у дітей терморегуляція ще не налагоджена, а у людей похилого віку при деяких хворобах порушена. Ці категорії найбільш піддаються обмороженню та переохолодженню, тому враховуйте це під час планування прогулянок узимку», - розповіла Валентина Гесаль.

Останнє редагування 17 січня 2018, 17:44

Відео