Версія для друку

Антибіотики в аптеках продаватимуть за рецептом, але будуть винятки

Автор 28 липня 2022, 12:36

З 1 серпня 2022 року антибіотики в українських аптеках реалізовуватимуть лише за рецептом. Проте для медзакладів, що знаходяться на окупованих територіях та в районах проведення бойових дій такі препарати відпускатимуть без змін.

У МОЗ зазначають, що відпуск антибіотиків за рецептом - не новина. Проте зараз впроваджуватимуть е-рецепти, перехід на які буде поступовим через повномасштабне російське вторгнення:

"У рамках перехідного періоду препарат у деяких аптеках почнуть відпускати за наявності електронного рецепта.

Видаватимуть е-рецепти на антибіотики під час цього етапу ті заклади охорони здоров’я, які вже працюють з електронною системою охорони здоров’я (ЕСОЗ). Решта – як і зараз, можуть виписувати паперовий рецепт.

Наразі тривалість перехідного періоду — до кінця року. Протягом цього терміну медичні та аптечні заклади мають підготуватися до повноцінного переходу на виписку рецептурних лікарських засобів виключно за електронним рецептом."

Якщо заклад охорони здоров'я, до якого звертається пацієнт, не підключений до ЕСОЗ, лікар, як і раніше, має виписати паперовий рецепт.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко підкреслив, що на перехідному періоді фармацевт зможе відпустити антибіотик в аптеці у три способи: за електронним рецептом, за паперовим рецептом та інформаційною довідкою. 

Окрім того, ВА, підрозділам ЗСУ, благодійним організаціям і волонтерам рецептурні препарати можна буде закуповувати без рецепта.

За словами міністра, впровадження рецептів на реалізацію антибіотиків має на меті протидіяти глобальній проблемі резистентності до таких ліків, відстежування даних щодо призначення та обсягів використання антибіотиків в Україні.

За матеріалами МОЗ України