Версія для друку

Нову хвилю COVID-19 в Україні епідеміологи очікують восени

Автор 26 липня 2022, 10:11

7-ма хвиля коронавірусу вже набирає обертів у Європі, тож епідеміологи прогнозують збільшення захворюваності в Україні вже цієї осені. Саме мутований "Омікрон", який відрізняється швидким поширенням і спричинить нову хвилю COVID-19.

Про це Суспільному розповіла лікарка-епідеміолог державної установи «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров‘я України» Олена Іваськів.

Збільшення нових випадків коронавірусу у європейському регіоні фіксували ще наприкінці червня - на початку липня цього року. Тож єдиним виходом є дотримання захисних заходів і не затягувати з вакцинацією.

На Хмельниччині зараз вакцинують краян у центрах щеплень при амбулаторіях. Директор Департаменту охорони здоров'я Хмельницької обласної державної адміністрації Олександр Завроцький зазначив, що обмеження пов'язані з наданням безпечних умов для вакцинації населення:

"В області працює 88 пунктів щеплень, 35 мобільних бригад. Провели майже 992 тисячі щеплень від COVID-19."

Як розповіла медична директорка Хмельницького центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Світлана Оленкевич, на цьому тижні в центр приходить щодня вакцинуватись до 70 людей:

"На минулому тижні по центру щеплювали десь чоловік 40, зараз ми щеплюємо 60-70 осіб в день. В нас немає черги, люди звертаються до свого сімейного лікаря і в кожній амбулаторії ми проводимо вакцинацію. Більшість людей, які приходять на вакцинацію - це бустерні дози. Першу і другу роблять одиниці, може, чоловік 3-5 в день".

З 19 липня профільне міністерство дозволило робити 4 дозу або 2 бустерну дозу, але не всім. 

Для другої бустерної дози рекомендовано застосовувати мРНК-вакцину (наразі в Україні це Comirnaty/Pfizer) з інтервалом щонайменше 4 місяці після першої бустерної дози для таких груп населення:

  • люди віком понад 60 років,
  • люди, які проживають у закладах догляду за літніми людьми,
  • люди з інвалідністю,
  • люди з імуносупресією,
  • люди віком 18-59 років з медичними станами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19 (перелік станів можна знайти в рішенні НТГЕІ № 16-06/2022),
  • люди віком 18-59 років із численними хронічними захворюваннями, які підвищують ризик важкого перебігу COVID-19.

Дослідження щодо застосування додаткових бустерних доз вакцин проти COVID-19 показали, що додаткова доза мРНК-вакцини покращує захист від хвороби для людей віком понад 60 років і людей з імунодефіцитом.

Водночас попередні дані досліджень свідчать про те, що у молодих людей без хронічних хвороб користь від додаткової бустерної дози мінімальна. Тому здоровим людям до 60 років; вагітним без супутніх захворювань, які збільшують ризик тяжкого перебігу COVID-19; групам професійного ризику, як-от медичні працівники, наразі не рекомендовано отримувати бустерну дозу щеплення.

"Наразі вже зареєстровано ріст захворюваності на COVID-19 в європейському регіоні. Це свідчить про початок нової 7-ї хвилі, підвищеної захворюваності. Ми очікуємо, що з часом вона дійде і до України.

На сьогодні в області зафіксовано незначний ріст захворюваності." - розповіла лікар-епідеміолог Олена Іваськів.

За словами лікаря захворювання на мутований штам "Омікрон" характеризується коротким інкубаційним періодом і легкістю передачі збудника від людини до людини.

Тож щеплення сприяє легшому протіканню хвороби, і населення області про це знає та вакцинується і під час воєнного стану, хоча темпи знизилися. Олена Іваськів додає: за час воєнного стану в області щепилось 76 тисяч осіб. 43% від цієї кількості щеплених під час воєнного стану – це імунізація третьою, або ж першою бустерною дозою вакцини.

За матеріалами Суспільного, Урядового порталу