Версія для друку
Розділ Культура

На Шепетівщині відбулися Андріївські вечорниці

Автор 13 грудня 2020, 16:37
Гуляння у Хролинському СБК Гуляння у Хролинському СБК

"Андріївські вечорниці" - одна з найвеселіших забав в Україні із жартами та гумором, танцями, співами, іграми та кусанням калити. До традиціних гулянь долучились по всій Шепетівщині.

Так в Шепетівському ДНЗ №6 "Білочка"  вихованці старших груп "Соняшник" та "Волошка" взяли участь у розвазі, пригадали народні ігри, таночки, жартівливі пісні, забави, які влаштовували наші предки з давніх часів.

Дівчатка, вмілі господині, наліпили вареничків, спекли рум’яну калиту, а хлопчики показали, які вони є сильні, мужні та витривалі. Родзинкою свята було кусання калити.

Традиційними і улюбленими стали театралізовані свята для молодших відвідувачів у краєзнавчому відділі музею. У зимовому святі Андрія «Їду, іду калиту кусати» взяли участь учні 1-3 класів школи-гімназії.

Почуті історії, християнські вірування, давні традиції та забави створили не лише гарний настрій у малечі, а й відтворили один із пластів колоритної української культури і познайомили з нашою історією та народними звичаями.

В Хролинському СБК також відбулися Андріївські вечорниці. Молодь Калиту кусала, а ще ворожила, жартувала і долю свою дізнавалась.

На Андрія дівчата ворожили і у Полянському СБК.

Останнє редагування 13 грудня 2020, 21:10