Версія для друку
Розділ Культура

У березні проведуть громадські обговорення про перейменування музею Миколи Островського

Автор 14 січня 2020, 19:43

Сьогодні Хмельницька обласна рада оприлюднила повідомлення про проведення громадського обговорення. Воно стосується зміни профілю з літературно-меморіального на історичний та назви КЗК «Обласний літературно-меморіальний музей  М.Островського» Хмельницької обласної ради на КЗК «Музей пропаганди в Україні 1917-1991 рр.».

Виконавчі органи Хмельницької обласної ради повідомляють про проведення процедури громадського обговорення щодо перейменування на підставі рішення Хмельницької обласної ради від 20 грудня 2019 року № 53-29/2019 «Про проведення громадського обговорення», згідно зі статтею 11 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

1. Організатор громадського обговорення: відділ з питань внутрішньої політики, адміністративно-територіального устрою та інформаційного забезпечення виконавчого апарату Хмельницької обласної ради.

2. Об’єкт права власності, якому пропонується змінити профіль та назву (перейменувати): КЗК «Обласний літературно-меморіальний музей М.Островського».

3. Пропозиції та обґрунтування щодо зміни назви (найменування) та профілю об’єкта права власності: пропонується змінити назву КЗК «Обласний літературно-меморіальний музей М.Островського» на повну юридичну назву «Музей пропаганди в Україні 1917-1991 рр.», коротку назву «Музей пропаганди», а також профіль музею з літературно-меморіального на історичний. В основі концепту музейної установи буде дослідження комуністичної тоталітарної пропаганди, осмислення природи та наслідків тоталітарного минулого крізь призму засобів, видів, механізмів впливу на свідомість людей, розвінчування історико-політичних міфів, спродукованих радянською пропагандистською машиною. Дослідження та популяризація знань про пропаганду та протидію їй, розвінчування історично-політичних міфів часів тоталітарного режиму, розкриття  антилюдяної, антинародної  та антиукраїнської політики «великого  терору»,  яка  суттєво  деформувала людину  та  систему її цінностей в спеціалізованій музейній установі, яка сприятиме відновленню національної пам’яті українського народу, відстоюванні прав та свобод людини, формуванню у громадян України критичного мислення, дієвого патріотизму та власної ідентичності.

Пропозиція щодо зміни назви та профілю КЗК «Обласний літературно-меморіальний музей  М.Островського» на «Музей пропаганди в Україні 1917-1991 рр.» надійшла від трудового колективу КЗК «Обласний літературно-меморіальний музей М.Островського».

У разі надходження інших пропозицій (зауважень) щодо зміни профілю та назви «Обласний літературно-меморіальний музей  М.Островського» на назву, яка буде відповідати змісту фондової колекції музею, вони будуть враховані під час проведення громадського обговорення.

4. Суб’єкт, який вніс пропозицію щодо розгляду питання зміни назви (перейменування): пропозиція щодо зміни назви та профілю КЗК «Обласний літературно-меморіальний музей М.Островського» надійшла від трудового колективу КЗК «Обласний літературно-меморіальний музей М.Островського», звернення від 5.11.2019 року № 350.

5. Строк, місце, час проведення заходів з громадського обговорення: 16 березня 2020 року о 13-00 год засідання круглого столу за адресою: м. Шепетівка, вул. Островського, 2, кінолекційна зала музею. 

6. Поштова адреса та адреса електронної пошти, строк і форма для подання пропозицій (зауважень): пропозиції (зауваження) подаються на поштову адресу м. Шепетівка, вул. Островського, 2, музей М. Островського та на адресу електронної пошти: museumostrovsky@meta.ua до 10 березня 2020 року включно.

Пропозиції (зауваження) подаються у письмовій формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає; юридичні особи подають пропозиції у письмовій чи електронній формі із зазначенням їх найменування та місце знаходження; анонімні пропозиції не реєструються і не розглядаються.

7. Місце знаходження та адреса електронної пошти, номер телефону, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення: м. Шепетівка, вул. Островського, 2, тел.факс (03840) 4-17-63, 4-14-74, e-mail: museumostrovsky@meta.ua.

8. Прізвище та ім’я особи, що є відповідальною особою за проведення громадського обговорення: начальник відділу з питань внутрішньої політики, адміністративно-територіального устрою та інформаційного забезпечення виконавчого апарату Хмельницької обласної ради – Ніконішин Віктор.

9. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення: до 16 березня 2020 року, на офіційному веб-сайті Хмельницької обласної ради.

Зазначене інформаційне повідомлення щодо проведення громадського обговорення під час розгляду питання зміни профілю з літературно-меморіального на історичний та назви (перейменування) КЗК «Обласний літературно-меморіальний музей  М.Островського» Хмельницької обласної ради на КЗК «Музей пропаганди в Україні 1917-1991 рр.» підлягає оприлюдненню на офіційному веб-сайті Хмельницької обласної ради.

Нагадаємо, 29 жовтня відбулося засідання Комісії з питань дотримання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» Міністерства юстиції України.  Де міністр юстиції Денис Малюська затвердив наказом висновок, що назва КЗК «Обласний літературно-меморіальний музей  М.Островського» є символікою комуністичного тоталітарного режиму в розумінні Закону.

Хмельницька обласна рада

Останнє редагування 14 січня 2020, 20:22