Версія для друку

Шепетівчанка вкрала у пенсіонерки «її заощадження на випадок смерті»

Автор 07 жовтня 2021, 16:42
Шепетівчанка вкрала у пенсіонерки «її заощадження на випадок смерті» depositphotos.com

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області визнав 40-річну шепетівчанку винуватою у крадіжці, поєднаній з проникненням у житло, вчиненій повторно (частина 3 статті 185 Кримінального кодексу України) та призначив їй покарання у виді 3 років позбавлення волі. А також повністю задовольнив цивільний позов потерпілої: стягнув з обвинуваченої на її користь 8500 гривень майнової та 10 000 гривень моральної шкоди, 20 000 гривень витрат на правничу допомогу адвоката.

Крадіжка, про яку йдеться у вироку, сталася серед дня 2 лютого 2021 року в с. Судилків Шепетівського району. Через незамкнені на замок двері жителька Шепетівки зайшла до хати 83-річної місцевої жительки. Зрозумівши, що її ніхто не помітив, у вітальні в меблевій стінці взяла зошит, в якому пенсіонерка зберігала 8500 гривень, поклала його до кишені разом з грошима й пішла.  

У судовому засіданні вона підтвердила, що взимку заходила до знайомої у с. Судилків, аби спитати, чи та не продає картоплю. Проте, коли зрозуміла, що господині вдома немає, скористалася незамкненими дверима й зайшла до будинку, звідки вкрала гроші. Цивільний позов не визнала й шкоду досі не відшкодувала. Але сказала, що у вчиненому щиро кається й просить суворо не карати, бо має двох неповнолітніх дітей.

Потерпіла розповіла, що того дня якраз мила посуд у літній кухні, як почула гавкіт собаки. Коли вийшла на поріг, побачила, як з її будинку виходять обвинувачена з незнайомою їй жінкою ромської національності. На запитання, що вони робили у будинку, та кинула, мовляв, хотіли купити картоплю, й швидко утекли. У хаті літня жінка побачила сліди пошуків та пропажу: з полиці зник зошит, в якому вона зберігала 8500 гривень – «її заощадження на випадок смерті».

При призначенні покарання суд врахував, що шепетівчанка неодноразово судима, цей злочин вчинила під час розгляду ще одного кримінального провадження щодо неї у суді, не відшкодувала завданих збитків, не працювала, однак за місцем проживання характеризується позитивно, має двоє неповнолітніх дітей.

Обставиною, яка пом'якшує їй покарання, суд визнав щире каяття. А такою, що обтяжує – вчинення кримінального правопорушення щодо особи похилого віку.

«Наявність обставини, яка пом'якшує покарання (обвинуваченій – авт.), її позитивна характеристика, наявність у неї двох неповнолітніх дітей дають суду підстави призначити їй покарання у виді позбавлення волі на мінімальний строк, передбачений у санкції ч. 3 ст. 185 КК України», – зазначає суд.

Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

За повідомленням пресслужби суду

Останнє редагування 07 жовтня 2021, 16:47